Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

HDZ voli bildati domoljubne mišiće i brusiti retoriku. Ali ne i pred Orbanovim provokacijama

HDZ voli bildati domoljubne mišiće i brusiti retoriku. Ali ne i pred Orbanovim provokacijama
1

Još jedna Orbanova provokacija, još jedna mlitava reakcija HDZ-ove vlasti.Orban počinje njegovati gotovo kolonijalni odnos prema Hrvatskoj. HDZ na to reagira kolonijalnim mentalitetom: klimavo, krotko i skrušeno.

VIDEO

Prije dvije godine Gordan Jandroković naprasno je prekinuo službeni posjet Srbiji zato što im je Vojislav Šešelj, poslanik u Skupštini, rekao da je gazio hrvatsku zastavu.

"Šešeljev incident bio je crta preko koje se ne može prijeći", prkosno je poručio Jandroković koji taj incident nije vidio, već je njegove detalje mogao pročitati u priopćenju Šešeljeve Radikalne stranke.

U tome je predsjednik Hrvatskog sabora dobio podršku HDZ-a i Vlade, ali i pobrao simpatije građana i birača.

Jučer je, međutim, Gordan Jandroković dedramatizirao otkrivanje spomenika "Mađarske kalvarije" u spomen područjima koje je Mađarska izgubila Trianonskim mirom - uključujući i dijelove Hrvatske - kojom prilikom je premijer Viktor Orban poručio da "Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina", te da "Mađarska ponovno pobjeđuje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Očito se taj folklor u Mađarskoj događa s vremena na vrijeme", komentirao je Jandroković. "Uputili smo poruke mađarskoj strani da bi bilo dobro prestati koristiti takvu vrstu retorike".

Orbanov folklor

Zašto sad Jandroković ovako pomirljivo reagira na Orbanov "folklor" u vezi svojatanja hrvatskih teritorija (kroz povijesne karte, poruku maturantima, otkrivanje spomenika...), a onako burno na Šešeljev "folklor" s hrvatskom zastavom?

Orban je premijer Mađarske. Šešelj je poslanik u Skupštini.

Zašto Jandroković zbog provokatora Šešelja ugrožava odnose sa Srbijom, a unatoč provokatoru Orbanu njeguje odnose s Mađarskom koju vodi upravo njihov premijer?

U pokušajima dedramatiziranja Orbanovih provokacija zablistao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši jučer da Orban dobro zna gdje je granica jer je "na nju postavio žilet žicu u migrantskoj krizi".

Da je postavio topove, vjerojatno bi poruka bila ista.

Ili bismo trebali biti sretni što nije postavio žicu u Baranji.

A oglasio se i potpredsjednik HDZ-a Ivo Anušić, inače osječko-baranjski župan, koji se pohvalio da je Mađarima nedavno zaprijetio "da to više ne rade jer to neće promatrati".

Nažalost, nije rekao što će točno učiniti. Zatvoriti oči?

Kolonijalni odnos

Jer Viktor Orban takve provokacije upućuje na mjesečnoj bazi, već godinama, podsjećajući na mađarsku prevlast u Hrvatskoj i njegujući odnos prema Hrvatskoj kao prema koloniji.

A HDZ na te provokacije odgovara kolonijalnim mentalitetom. Oprezno, skrušeno, uplašeno.

Zašto se HDZ dokazuje na marginalcu Šešelju, a ne na vrlo utjecajnom Orbanu?

Predizborne kampanje oduvijek su HDZ-u služile kao poligon za bildanje domoljubnih mišića, brušenje nacionalističke retorike i promoviranje zaštite nacionalnih interesa od stranih zavojevača. I sa Slovenijom, i sa Srbijom, često s BiH... Ali ne i s Orbanom.

Ako ove Orbanove provokacije oko teritorija nisu šlagvort za HDZ-ovo dokazivanje pred biračima, onda je teško reći što bi to moglo biti. Orban uporno nabacuje HDZ-ovcima na volej, a oni reagiraju mlitavo i pomirljivo. Ili hadezeovskim rječnikom, kukavički.

Kako je to Orban ubio ratobornost hadezeovaca? 

Kupio HDZ?

Samo zato što je praktički kupio Baranju kroz investicije svojih prijatelja i mađarskih kompanija? Pa se zato europejac Plenković tako zbližio s premijerom koji je gotovo i službeno obilježen kao nepoželjan član Europske unije? Hrvatska je, u ulozi zemlje predsjedateljice EU, jedina šutjela na Orbanove diktatorske ovlasti u pandemiji korone, a šuti i u vezi Orbanovih provokacija.

Zapravo, Viktor Orban počeo je sve glasnije njegovati kolonijalni odnos prema Hrvatskoj. Dok kupuje njezinu naftu po još neotkrivenoj cijeni, on postavlja žilet žicu na granicu s Hrvatskom, blokira otvaranje putovanja mađarskih turista u Hrvatsku, bojkotira istrage DORH-a oko MOL-a od kojeg Plenković još uvijek - unatoč pomno izrađenom planu - još nije otkupio INA-u.

Šuti desnica

Jasno da su njegove provokacije skrojene za unutarnjopolitičke potrebe, gdje Orban gradi status diktatora i lidera nove/stare Velike Mađarske. Ovoga puta temeljene na kapitalu, a ne na osvajanju.

Ipak, one su mogle biti idealno HDZ-ovo oružje za osvajanje glasova na desnici. Tko brani teritorij od osvajača, ako ne HDZ? Tko brani hrvatske nacionalne interese, ako ne HDZ? Tko pokazuje zube svakome tko dirne u hrvatske simbole, svetinje i teritorij? 

Očito ne HDZ.

I ne šuti samo HDZ. Šuti čitava domoljubna suverenistička desnica.

Zar se suverenitet, kako ga zamišljaju desničari, ne brani na odbacivanju teritorijalnih pretenzija i imperijalističkih provokacija? Ili suverenitet poznaje iznimku u obliku Viktora Orbana?

Orban svetinja

Jer ako se HDZ i Škoro u nečemu slažu, dok vode bratoubilački predizborni rat, onda je to odnos prema Orbanu, njihovu prijatelju, uzoru i idolu. Ono što je Staljin bio za komuniste, sada je Viktor Orban za nacionaliste.

Svetinja u koju se ne dira.

Ne diraju suverenisti, ne diraju nacionalisti, ne diraju moderni europejci na čelu Vlade i parlamenta. Oni koji će najviše urlati o zaštiti hrvatskih interesa.

Klaunovske reakcije

Dosad se svaki klaunovski incident vođe srpskih Radikala dočekivao naslovima "Šešelj opet divlja" i burnim reakcijama službenog Zagreba. Svako podizanje spomenika JNA oficirima provociralo je diplomatsku notu sa Zrinjevca, svako paljenje zastave na beogradskoj ulici tražilo je pozivanje veleposlanika na konzultacije u Zagreb.

A nakon upornih i sve snažnijih provokacija Viktora Orbana mađarskoj strani šalju se poruke da bi "bilo dobro da se prestane s takvom retorikom".

Nema sumnje da će ih Viktor Orban poslušati.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.