Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 04.04.2018. u 12:56
45 komentara

HNS bi mogao srušiti Vladu na kurikularnoj reformi. Hoće li?

Ministrica Divjak odbila je prijedlog premijera Plenkovića za imenovanje protivnika kurikularne reforme Matka Glunčića na čelo Ekspertne radne skupine. Sad će se vidjeti je li kurikularna tek alibi za spašavanje HDZ-a

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
45 komentara

Na Istanbulskoj konvenciji Andrej Plenković slomio je HDZ, obeshrabrio Kaptol, razoružao Željku Markić, marginalizirao oporbu i zaradio bodove čak i od liberalne ljevice.

Ali sve je to bila dječja igra u usporedbi s kurikularnom reformom. Na kojoj se vrlo lako može srušiti koalicija i pasti Vlada.

Vrlo lako, ukoliko HNS misli ozbiljno.

Sinoćnji sastanak u Banskim dvorima povodom izbora voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme završio je bez dogovora. Plenković je ustrajao na izboru Matka Glunčića, uzdanice konzervativnih krugova i deklariranog protivnika ovakvog prijedloga kurikularne reforme, na što je veto stavila ministrica Blaženka Divjak.

MARATONSKI SASTANAK Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?

Prije tjedan dana ministrica je rezolutno tvrdila kako Glunčićev izbor ne dolazi u obzir. Sinoć je to ponavljala. Pitanje je dokle će na tome ustrajati. 

Jer, prema onome što se moglo doznati nakon sastanka, na ovom pitanju direktno se suprotstavljaju njezin i Plenkovićev autoritet.

Tko će popustiti?

Premijer na čelu ekspertne skupine želi osobu koja ne skriva da ne želi ovakvu kurikularnu reformu. Ministrica želi pod svaku cijenu imati kontrolu nad provedbom upravo ovakvog koncepta reforme.

Tko će sada popustiti?

Ono što je riskirao na Istanbulskoj konvenciji Plenković sada mora vratiti kroz kurikularnu reformu. Svaki njegov iskorak prema centru podrazumijeva i naknadni korak prema desnici. U zagrljaj onima od kojih i dalje politički živi.

Autoritet koji je nedavno nametao HDZ-u i desnici Plenković sada pokušava nametnuti i HNS-u.

Tako su na svoje sada došli svi oni koji su od početka upozoravali da HDZ neće dozvoliti HNS-u da izgura svoj prijedlog kurikularne reforme, onaj prijedlog zbog kojeg su tisuće ljudi prosvjedovali protiv hadezeove Vlade. To sada potvrđuje i guranje Matka Glunčića na čelo ERS-a.

Argument ili alibi?

Blaženka Divjak time bi ostala bez najvažnije poluge u provođenju svog glavnog projekta i temeljnog HNS-ova argumenta - odnosno alibija - za ulazak u koaliciju s HDZ-om. Ministrica bi se pretvorila u običnu figuru.

Pa ako je Istanbulska konvencija bila test za Plenkovića, kurikularna reforma je novi test za HNS. Na ovom pitanju će ta stranka pokazati je li doista ozbiljna u provedbi svojih obećanja i spremna boriti se s Plenkovićem ili je ušla u Banske dvore samo radi fotelja i sinekura.

Plenković na kurikularnoj reformi očito ispunjava očekivanja svoje baze. Hoće li Divjak i HNS ispuniti očekivanja svojih sljedbenika?

Pad u vodu

S izborom Matka Glunčića cijela reforma past će u vodu. Odustajanjem od Matka Glunčića premijer će izgubiti dio autoriteta. Ako Divjak demonstrativno ode iz Vlade, ne mora nužno otići i HNS. Ali ako ode HNS, najvjerojatnije odlazi i Vlada. 

ZAVRŠIO SASTANAK Još nisu izabrani novi voditelji i članovi Ekspertne skupine

S time da će se HDZ brzo vratiti i nastaviti tamo gdje je stao.

Nema sumnje da Blaženka Divjak ovo vidi kao jedinstvenu i stoga dragocjenu priliku da progura tu kurikularnu reformu. Može ostati boriti se do kraja mandata ili ljutito pokupiti krpice. Ili naprosto sjediti u fotelji do kraja mandata jer se više nikada u nju neće vratiti.

HNS pak treba razmisliti je li mu toliko stalo do Divjak i kurikularne reforme koliko mu je stalo do ostanka na vlasti. Za dva dana kreće novi okršaj oko Glunčića pa će tada mnoge stvari biti jasnije.

Vidjet će se je li kurikularna reforma ozbiljan projekt ili ostaje izgovor za održavanje HDZ-a na vlasti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message