Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 05.12.2018. u 12:48
36 komentara

Plenkovića hvata panika: Ne pali pokoravanje, ide smjena?

Presuda Zdravku Mariću i Martini Dalić, istraga protiv HDZ-a i samog premijera, sabotaže, napadi i optužbe dovele su do toga da Nataša Novaković izjavljuje: "Realna je mogućnost da budemo smijenjeni".

Foto: PIXSELL
36 komentara

Ne tako davno Tomislav Karamarko naslađivao se presudama Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa na čelu s Dalijom Orešković protiv tadašnjeg premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara i stranačkih kolega. Sve dok i sam nije pao od ruke tog povjerenstva.

Andrej Plenković okoristio se padom Tomislava Karamarka pred Povjerenstvom za spriječavanje sukoba interesa, uskočivši u ispražnjenu fotelju šefa HDZ-a, da bi zatim smijenio Daliju Orešković.

Nakon toga HDZ izglasao je Natašu Novaković za novu čelnicu Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, samo da bi je nedavno optužio da se "stavlja u službu politike", i to nakon što je otvorilo istragu o letu Vladinim avionom na stranački skup u Finsku te o premijerovim kumovima i ujacima. 

A sada se tom povjerenstvu priprema i smjena nakon ovotjedne presude protiv Zdravka Marića i Martine Dalić.

"Mi smo spremni na sve"

"Mislim da je realna mogućnost da budemo smijenjeni", izjavila je sinoć na Novoj TV Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa. "Mi smo spremni na sve".

I trebali bi biti. Jer kako HDZ želi pokoriti i pacificirati sve institucije, tako želi disciplinirati, neutralizirati ili smijeniti i ono povjerenstvo koje je već godinama najbolniji trn u peti svakoj vlasti. 

Novaković već ima model kojim će se to ostvariti: "U prijelazne završne odredbe stavi se odredba da s novim zakonom ide i novo povjerenstvo i to je to".

HDZ je vjerojatno mislio da će uspjeti kontrolirati nasljednicu Dalije Orešković: prvo joj je iza leđa pripremao novi zakon u čiju izradu Novaković nije imala nikakav uvid, potom joj je potkresao kredibilitet optuživši njezino povjerenstvo za politiziranje, a sada se više ne bježi niti od smjene povjerenstva.

I to u Plenkovićevu stilu, u rukavicama, "svileno".

Model obračuna

To je oduvijek bio model kako se vladajuća politika odnosila prema Povjerenstvu za sukob interesa: veliča njegovu važnost i poseže za njegovim presudama u obračunu s političkim protivnicima, optužuje ga i diskreditira kad se sama nađe na njegovu udaru.

A ti politički udari ujedno su i najbolji lakmus test neovisnosti tog povjerenstva koje već godinama političare, naročito vladajuće, drži na iglama.

Čim se vlast naljuti, čim vladajući prijete i optužuju, čim se spominju smjene, to je dokaz da povjerenstvo radi svoj posao. Kad vlast jednom krene hvaliti odluke povjerenstva, u ovoj zemlji to će biti signal da je ono konačno slomljeno, pacificirano i eutanazirano.

HDZ se nije spasio odlaskom Dalije Orešković, niti se spasio izborom Nataše Novaković. Možda misli da će se spasiti njezinom smjenom?

A opet, zbog čega bi Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa bilo iznimka?

HDZ pokorava

HDZ polako, ali sigurno pokorava sve institucije, smjenjuje sve pravobranitelje, instalira podobne na svim razinama i u svim tijelima gdje to može učiniti, pa je posve logično da istu recepturu primijeni i na tijelu koje se dosad u javnosti nametnulo kao najutjecajnije.

Koje je srušilo Karamarka, sada prijeti rušenjem Zdravka Marića, a cilja i na samog Andreja Plenkovića.

Panika koja hvata Plenkovića i HDZ oko istraga u vezi leta u Finsku ili premijerovih kumova i ujaka, pa sve do majke svih afera, grupe Borg, sugerira da to tijelo još uvijek ima utjecaj. 

A kalkuliranje sa smjenom povjerenstvo dodatno to potvrđuje.

Panika ima smisla

HDZ-ova panika čak ima smisla, jer ono što se dogodilo Karamarku, njegov potencijalni sukob interesa u aferi Konzultantica, manji je grijeh od afere Borg gdje je sukob interesa realiziran kroz sto milijuna eura savjetničkih usluga.

Plenković je na odluci Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa izgradio svoj politički uzlet do čela stranke i Vlade. 

Bilo bi stoga neke poetske pravde u situaciji kad bi njegov mandat, reputacija i politička karijera stradali upravo od ruke tog povjerenstva.

Prije nego što se s njim obračuna.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message