Obavijesti

Kolumne

Komentari 185

Hrvatska može odahnuti. Mali Krstičevićev ego trip je završio

Hrvatska može odahnuti. Mali Krstičevićev ego trip je završio
1

Cijela ova politička sapunica s neopozivom ostavkom Damira Krstičevića završila je onako kako smo predviđali od samog početka. Nakon što je toliko puta promijenio mišljenje, Krstičević je odlučio da ostaje. (Valjda)

VIDEO

Damir Krstičević je toliko puta već "prelomio" oko svoje neopozive ostavke da smo se u tim njegovim "čvrstim i jasnim" odlukama već pogubili.

Krenuo je s nuđenjem svoje ostavke koja se munjevito pretvorila u neopozivu ostavku.

Onda je iz kuloara Ministarstva obrane izašla informacija da je ostavku ponudio samo kako bi "razmrdao sustav", da bi zatim on osobno to javno demantirao tvrdnjom kako ipak čvrsto ostaje kod svoje ostavke.

Zatim je poručio da "ostaje ministar dok ga Hrvatski sabor ne razriješi". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa je objasnio da je najvažnije odluke u svojoj karijeri donosio "na osnovi vojničkog instinkta". "I kao ministar sam bio čvrst i jasan", kazao je ministar obrane.

A danas, eto, čvrsto je i jasno poručio da ipak - ostaje ministar.

Kolo sreće

Za jednog ministra koji se hvali vojničkim instinktom i hvali da reagira kao vojnik, Krstičević je previše puta u ovih pet dana promijenio mišljenje. Valjda je ovaj današnji stav, iznesen u službenom priopćenju Ministarstva obrane, sada konačan.

Premda se od samog početka ove parade, ovog političkog "rollercoastera", ove emotivne ucjene uvrijeđenog ministra, a nadasve PR-ovskog skretanja pozornosti s propusta na požarištima, znalo da će sve na koncu ovako završiti. 

Krstičević je više puta ozbiljno mijenjao mišljenje i sad je ozbiljno ostao kod toga da ostaje. Već je treći puta prijetio ostavkom i opet je nije uspio dati.

"Javnosti su poznati razlozi zbog kojih sam ponudio svoju ostavku, već sam ih više puta javno obrazložio i želim odlučno demantirati bilo kakav drugi skriveni razlog ili motiv", poručio je Krstičević u današnjem priopćenju kojima je (valjda) okončana ova ljetna sapunica.

Hvala što me volite

Ostatak priopćenja ministar je potrošio kako bi zahvalio svima onima koji su ga nagovarali da ostane, koji mu davali podršku, hvalili ga, "slali poruke potpore" i "iskazivali bezrezervnu potporu".

Bio je to, uglavnom, mali ego trip uvrijeđenog ministra koji se u ovih nekoliko dana ipak uvjerio da ga svi jako vole i poštuju. 

Kolinda Grabar Kitarović danima se posipala pepelom, zvala ga na ručak i javno mu se ispričavala. Premijer Plenković je ponovio kako "Krstičevića hrvatski narod voli, a on ga cijeni i kao političara i kao čovjeka koji daje ogroman doprinos i Vladi i jačanju sustava domovinske sigurnosti".

A sada se Zemlja ponovno može okretati oko Sunca.

Prava sapunica

Teško je sjetiti se neke slične ministarske vratolomije oko podnošenja ostavke. Velike političke drame prožete emocijama, taštinama, sitnim osvetama, a sve u svrhu skretanja pozornosti s onoga najvažnijeg - gdje je sve sustav zakazao, zašto je vojska kasnila u požarima i zašto je uopće izašla na teren bez poziva civilnih službi.

Umjesto toga, raspravljalo se o tome koliko dana premijer i predsjednica nisu razgovarali, a pratilo se i koliko puta će u danu Krstičević promijeniti mišljenje oko ostavke.

Toliko puta je ministar već vikao"To je vuk, to je vuk" da sada nitko više ne obraća pažnju na objavu da je napokon prelomio i rekao da ostaje.

A sad, svi kuš

A sada, ne dao bog da netko nešto zucne protiv ministra obrane, pa makar izdaleka, pa makar bila predsjednica države, kako se ne bi taknulo u istančane osjećaje generala koji se hvali da važne odluke donosi na osnovu vojničkog instinkta.

"Mogao sam imati vojničku karijeru, ali sam s kolegama generalima potpisao pismo. Zbog nekih vrijednosti žrtvovao sam svoju karijeru", objasnio je ovoga vikenda Krstičević, dok je još bio čvrst i jasan u vezi svoje ostavke.

Sada je, za razliku od 2000. godine kad je prisilno umirovljen i prepušten unosnom privatnom biznisu, ipak bio pametniji. Pa je nakon svih velikih riječi i parola zbog nekih vrijednosti ipak odlučio povući neopozivu ostavku i ostati ministar.

Vjerojatno do prve iduće prilike.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu