Obavijesti

Kolumne

Komentari 43

I ovi nogometaši su otišli da bi uspjeli. U tome leži neka pouka

I ovi nogometaši su otišli da bi uspjeli. U tome leži neka pouka
1

Upravo oni političari koji najviše govore protiv iseljavanja mladih i talentiranih iz Hrvatske slave reprezentaciju sastavljenu od 90 posto igrača iz stranih klubova. Što bi bilo da su svi oni ostali u hrvatskoj ligi?

VIDEO

Jedan satiričar ovih je dana napisao da je Nikola Tesla svoju genijalnost dokazao tako što je s dvadeset godina otišao iz Hrvatske.

Hrvatska danas slavi genijalnost svojih nogometaša koji su također sa svojih dvadesetak godina napustili Hrvatsku. 

Od 22 igrača na spisku izbornika Zlatka Dalića, samo jedan golman (i to treći) i jedan igrači (sporedan) dolaze iz hrvatske lige. Svi ostali zarađuju kruh u stranim klubovima. Za usporedbu, od sinoć malo manje slavne 1998. godine na SP-u u Francuskoj u sastavu reprezentacije bilo je čak deset igrača iz domaće lige. Čak i nekoliko prvotimaca.

Ovaj podatak ne mora značiti ništa, ali možda može objasniti svašta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nogometni recept

Ne samo da navijači na društvenim mrežama koriste ovaj epohalan uspjeh nogometaša u Rusiji kako bi dokazali da se taj recept može primijeniti i na dubinsku promjenu hrvatskog društva, već je gotovo paradoksalno da tu repku slavi baš predsjednica države koja se grčevito bori protiv iseljavanja mladih i talentiranih iz Hrvatske.

I tako smo se našli u dilemi: hoćemo li se ugledati na reprezentaciju sastavljenu od 90 posto igrača koji su otišli iz Hrvatske ili ćemo ozbiljno uzimati poruke predsjednice da trebamo zaustaviti iseljavanje?

Nogomet je možda specifična kategorija, ali ne mora nužno biti. On je u ovoj zemlji devastiran baš kao i sve druge grane, od ekonomije i gospodarstva do kulture, znanosti, obrazovanja... Pa tko god je dobar, talentiran, ambiciozan napustit će Hrvatsku - njezin nogomet, njezin sport, njezino tržište rada, njezinu znanost - i otići van u potrazi za afirmacijom, novcem, slavom, dokazivanjem ili naprosto egzistencijom.

Neki će to učiniti uz pomoć Zdravka Mamića pa s njim onda dijeliti pare - i mjesto u sudnici - dok će neki pobjeći od Zdravka Mamića. A neke igrače roditelji će doslovno prodati van kako bi vratili dugove.

Najbolji odlaze

Neki igrači zauvijek će ostati živjeti vani, neki će se vratiti. Ali najbolji u pravilu odlaze van. Jer znaju da svoje ambicije neće ostvariti u ovoj zemlji, niti mogu postati najbolji u ovoj ligi. Luka Modrić sigurno ne bi bio najbolji veznjak svijeta da je ostao u Dinamu. Ma koliko to Kolindi služilo kao ilustracija kako je potrebno zaustaviti mlade da ne odlaze.

I svi ti igrači, osim Ivana Rakitića, proizvod su domaćih nogometnih škola. U njih su klubovi (da ne kažemo roditelji, a onda i menadžeri i ostali) ulagali znatna sredstva kako bi izbrusili njihove talente i od njih stvorili najbolje nogometaše. Ali domaća liga nije im mogla pružiti mogućnosti da do kraja realiziraju te talente.

Mogli su ostati igrati za neke simbolične svote, koje bi možda kasnile godinu dana (ili bi ih dijelili s kamatarima), ali to bi se smatralo gubitkom dragocjenog talenta. Što tek misle najbolji studenti, stručnjaci, znanstvenici...?

Ostaviti ih da propadnu?

Negdje na samom početku Svjetskog prvenstva u Rusiji Kolinda Grabar Kitarović uveličala je dodjelu Oscara znanja gdje je pred maturantima i mladim talentiranim ljudima poručila kako "ne smijemo mlade obrazovati i onda ih pustiti da odu van".

A što bismo u ovakvoj državi trebali napraviti s tim mladim, najboljim ljudima? Pustiti ih da propadnu u leglu korupcije, nepotizma, uhljebništva, negativne selekcije, stranačke podobnosti? 

Ili kao u nogometu: pustiti ih da trunu u leglu mafije, robovlasnika, kriminalaca, političkih patrona, sumnjivih tajkuna, lopova i varalica svih vrsta?

Iz ove zemlje odlaze čak i niskokvalificirani radnici jer ne mogu ovdje naći posao ni pristojne uvjete rada, a kamoli neće odlaziti oni najbolji. Jer ovo je država po mjeri HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović.

Tesla, Modrić...

I kad smo već toliko senzibilizirani na problem iseljavanja, kad nam predsjednica, Vlada, HDZ i drugi pune uši s problemom odlaska mladih i najboljih, možemo li onda ovu reprezentaciju "iseljenika" smatrati uzorom?

Ako želimo biti svjetski prvaci, moramo otići van. 

Ako želimo realizirati potencijale, moramo krenuti preko granice.

Ako želimo osigurati egzistenciju, moramo sjesti na bus za Irsku ili Njemačku. 

Kao nekoć Tesla. Kao nedavno Modrić. Kao sutra neki drugi talent.

Ili možemo poslušati biskupe i političare pa u domoljubnom duhu ostvarivati svoje potencijale i ambicije u "domaćoj ligi".

Upravo zato, ovaj desant vladajućih političara na Rusiju gdje su iskazali solidarnost i zajedništvo s onima koji su uspjeli izvan Hrvatske samo dodatno naglašava kontrapunkt sa stvarnim stanjem u Hrvatskoj. Aktualna politika nije sposobna zadržati mlade u zemlji, ali se zato grebe za uspjehe i koristi kao uzor one koji su svoje potencijale ostvarili vani.

U koga bismo se onda mi trebali ugledati?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....