Obavijesti

Kolumne

Komentari 74

Obavještajci, ilegalci, sektaši... I 'preslagivanje' po stanovima

Obavještajci, ilegalci, sektaši... I 'preslagivanje' po stanovima
1

Nema političke truleži bez daška špijunskih intriga. Zato smo jučer slušali Karamarkove apele tajnim agentima, optužbe HDZ-a da premijer uzurpira represivni aparat i gledali Petrova kako ide u premijerov stan.

VIDEO

Kakav bi to raspad vlade bio da nema špijuna i tajnih agenata, praćenja i prisluškivanja, bježanja i skrivanja? 

Ili preslagivanja po stanovima?

Tim više ako je jedan od glavnih aktera Tomislav Karamarko, ako je u igri stranka na čijem su vrhu dvojica bivših šefova policije i tajnih službi, uz asistenciju još jednog bivšeg ravnatelja SOA-e privremeno na mjestu ministra obrane, ako se radi o koaliciji sa čovjekom koji već godinama govori da ga prate i prisluškuju, kao i o vlasti koja je formirana zahvaljujući tajnoj snimci sastanka u Vladi.

Nema, dakle, prave političke truleži bez daška špijunskih intriga.

Ovo čemu sada svjedočimo sve više podsjeća na Johna Le Carrea u Nepokorenom gradu. 

Pogotovo nakon što se potpredsjednik Vlade sastao s premijerom u njegovu privatnom stanu. Kao da gledamo mlade ilegalce. Da ne kažemo skojevce.

No to je lajtmotiv koji prati ovu vlast još od izbora.

Tajni sastanci

Sjetimo se konspirativnog sastanka Prgometa i Milanovića u Kotromanovićevu stanu bez zastora. Sjetimo se konspirativnog sastanka Petrova i Karamarka u hotelu blizu Metkovića. Sjetimo se ničim potkrijepljenih žalopojki Bože Petrova da ga prate i prisluškuju.

"Pozdravim ih na telefon svako toliko, pozdravim smjenu koja radi i poželim im dobar dan", pohvalio se nedavno potpredsjednik Vlade, isti onaj koji se jučer sakrio u Oreškovićevu stanu jer se očito nije osjećao sigurnim u Banskim dvorima.

Sjetimo se najave HDZ-ovaca da nakon propalih pregovora o tripartitnoj koaliciji kreću "drugačije u pregovore". Pa se ukazala tajna snimka ponoćnih razgovora Mostovaca s premijerom Milanovićem u Vladi zbog koje je navodno pukao dogovor Mosta i SDP-a. Pa se ukazala naknadna medijska tvrdnja da je Kolinda Grabar Kitarović pokazala tu snimku Petrovu i nagovorila ga da ostavi Milanovića i prigrli Karamarka.

Sjetimo se, osim toga, i Karamarkovih optužbi da su ga pokrali na izborima, sjetimo se naglog i ničim argumentiranog smjenjivanja Dragana Lozančića sa čela SOA-e, uz predsjedničinu optužbu da je bio "privatni, osobni obavještajac Zorana Milanovića".

Sjetimo se Karamarkova sukoba s premijerom oko ravnatelja SOA-e, otezanja i odugovlačenja i pitanja zašto je Karamarku bilo toliko stalo da dobije tajne službe i policiju i zašto je Petrov toliko zapeo da mu to ne dozvoli.

Pa se onda jučer Karamarko opet morao služiti "indicijama" i upućivati dramatičan apel djelatnicima SOA-e, Policijskog Uskoka i drugih službi da ne sudjeluju u preslagivanjima u Vladi. 

Barem ne bez njega.

Tajnoviti Tim

I kao da sve to nije dovoljno uzbudljivo, HDZ, stranka čiji su predsjednik i njegov zamjenik bivši čelnici SOA-e i MUP-a, jučer je optužila premijera Oreškovića da se bavio 'kadroviranjem u represivnom aparatu, držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kad je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio je u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima ni ministrima".

"Tajanstvenim sastankom u Sigurnosno obavještajnoj agenciji premijer je od SOA-e napravio politički faktor u Republici Hrvatskoj, što je nevjerojatno za jedno demokratsko društvo", navodi stranka koja je za predsjednika birala osobu, prvo predsjednika pa zamjenika predsjednika, koji su se kroz policiju i tajne službe prometnuli u politički faktor.

I čiji su zastupnici, sjetimo se i toga, na čelu s Miroslavom Tuđmanom prije dvije godine izlistavali telefonske brojeve osoba pod istragama. Primjerice, Milana Bandića. 

"Ovaj potez može se tumačiti i kao uvod u pokušaj uspostave kancelarske diktature uz pomoć represivnog sustava", upozorava stranka koja je uoči izbora koketirala s idejom da svog predsjednika, duboko involviranog u represivni sustav, promovira u kancelara.

Da bi Orešković, kao nositelj te "kancelarske diktature", jučer morao održavati sastanke u svom stanu umjesto u Vladi. Zato što se bojao da ga ne prisluškuju?

Ovo je, dakle, tipični obrazac raspada ovakve vlasti.

Špijuni i sektaši 

Vlasti koju čine obavještaci i policajci, u suradnji s organizacijom koja bazično funkcionira kao sekta, pod sponzorstvom misterioznih sila i sponzora... 

Vlasti koja se grčevito prepire oko ovlasti nad represivnim aparatom, a raspada se oko privatnih, dobrim dijelom financijskih interesa.

I Vlade koja je navodno jučer i formalno pukla, ali se danas svejedno okupila u punom sastavu, na starom mjestu, uz osmijehe i rukovanja, kao da se jučer ništa nije dogodilo.

Ni bježanje i skrivanje po stanovima, ni najava rušenja, ni optužbe za zloupotrebu tajnih službi. I kao u špijunskom trileru: ništa nije onakvo kakvim se čini.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode