Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 18.07.2019. u 12:32
84 komentara

Imidžu Hrvatske najgore se piše kada ga se dočepa Kolinda

Nakon što je u ponedjeljak slavila godišnjicu svog najvećeg političkog uspjeha, nastupa u Rusiji, Kolinda se jučer pravdala da su strani mediji krivo prenijeli njezine izjave o nasilju hrvatske policije nad migrantima.

SP 2018, Francuska - Hrvatska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
84 komentara

Kolinda Grabar Kitarović počela je ovaj tjedan u trijumfalnom raspoloženju.

Obilježavajući godišnjicu svog najvećeg uspjeha, nastupa na SP u Rusiji, napisala je ekskluzivni članak za Jutarnji list u kojem je evocirala uspomene na najveći događaj njezine političke karijere.

"Suzdržanost je dobra za diplomaciju", napisala je predsjednica, "ali tog dana, tamo na stadionu, pokazala sam i podijelila svoje osjećaje, i osjećaje naše momčadi. Toga me nije sram".

Sva sreća da Kolindu nije bilo sram, jer hrvatskim građanima nije bilo svejedno dok su gledali šeficu države kako svojim ekshibicijama i vratolomijama zasjenjuje nogometaše i reprezentaciju. 

Međutim, i mnogo važnije, Kolinda Grabar Kitarović u tom je članku iskoristila priliku još jednom poručiti kako je hrvatski nastup na SP pomogao "da percepcija o Hrvatskoj bude pozitivna".

"Taj uspjeh i sve druge uspjehe, ne samo sportaša, moramo pretvarati u trajnu pozitivnu sliku i graditi vlastito samopouzdanje", napisala je Kolinda.

Nasilje nad migrantima

A onda, samo tri dana kasnije, predsjednica se pred hrvatskim novinarima opravdavala zbog svojih izjava za švicarsku televiziju o policijskom nasilju nad migrantima.

I čak ni to nije bilo dovoljno, već je optužila strane medije da su "napravili ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu". "Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu", rekla je Kolinda novinarima.

Dakle, vjerujte predsjednici države. Ali ne kad daje izjave za strane medije.

I tako smo dobili priču o "pozitivnoj percepciji Hrvatske" i "stvaranju trajne pozitivne slike": prvo kroz predsjedničino veličanje nastupa u Rusiji, a onda kroz predsjedničine izjave o nezakonitoj "push-back" politici hrvatske policije i primjeni "odgovarajuće sile" nad migrantima za koje je onda konstatirala da su "stradali na nepristupačnom terenu".

Pere sliku Hrvatske

U ponedjeljak Kolinda se hvalila blistavom slikom Hrvatske povodom uspjeha nogometaša. U srijedu je pokušala oprati sliku Hrvatske kao zemlje čija predsjednica opravdava nasilje policije nad migrantima.

Ono što su hrvatski nogometaši učinili u Rusiji, Kolinda Grabar Kitarović poništava svojim izjavama i svojom politikom.

Ne samo o migrantima. 

Godinama već predsjednica gradi imidž Hrvatske kao zemlje koja je bila iza Željezne zavjese, u kojoj se nije smjelo ići u crkvu i gdje se proizvodila samo jedna vrsta jogurta. Zemlje iz koje se bježalo, u kojoj je vladao brutalni komunistički režim, dok je one koji su bježali, pa makar u Argentinu 1945. godine, proglašavala "borcima za hrvatsku državu i slobodu". Zemlje u kojoj predsjednica koketira s radikalima i ekstremistima.

Umjesto da njeguje imidž simpatične, otvorene, tolerantne zemlje u koju bi svatko želio doći, turistički ili poslovno, predsjednica forsira sliku države koja tuče migrante, ušutkava manjine, tjera nezadovoljnike neka idu ako im ne valja, kritizira medije, štiti korupciju i ohrabruje radikalizam.

"U Rusiji smo pokazali koliko smo posebni i to je bio dobar trenutak da shvatimo kako je krajnji trenutak da počnemo pričati o sebi i predstavljati se onako kako je primjereno i potrebno, a ne onako kako to žele drugi", napisala je Grabar Kitarović.

Nažalost, kad predsjednica počne pričati o Hrvatskoj, onda to obično jako loše završi. Čak i kad parazitira na tuđem uspjehu, poput uspjeha nogometaša, uspijeva nekako pokvariti dojam. 

Ionako joj je osobni imidž uvijek bio važniji od imidža Hrvatske.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message