Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Informatika nije tek još jedna obveza i štreberska zanimacija

Informatika nije tek još jedna obveza i štreberska zanimacija
1

U kaosu korone i reforme škole su nisu na vrijeme uspjele pripremiti za uvođenje izborne informatike. Nedostaje nastavnika, tableti još nisu stigli, informatičke učionice zbog epidemioloških pravila nisu dostupne učenicima...

VIDEO

Većina roditelja prijavila je svoje prvašiće, ali i drugaše, trećaše i četvrtaše, za izbornu nastavu informatike. To je jedan od projekata koje je Blaženka Divjak u svoje tri i pol ambiciozne godine ministarskog mandata uspjela pokrenuti, no početak projekta poklopio se s krajem tog mandata i novom političkom promjenom u ministarstvu.

Što to znači za predmet koji je sve ove godine bio toliko podcijenjen u nastavnim planovima, a koliko je važan, pokazuju ne samo tisuće djece upisane na privatne tečajeve nego i nevjerojatno važni i dobri rezultati hrvatske informatičke reprezentacije.

Informatiku od početka osnovne škole u Rijeci su uveli već prije nekoliko godina, sve se više gimnazija okreće upravo smjerovima iz tehničko-tehnološkog smjera, a dobre tehničke škole podižu upisne ljestvice vrlo brzo jer je sve veća potražnja za zanimanjima iz područja informatike. Informatizacija i digitalizacija odavno su se uvukle u sve sfere našeg života, čak i ako vam se informatičko znanje svodi na aplikacije na mobitelu.

Roboti već pišu novinarske tekstove, no i te robote napravio je - čovjek. Zato su ta znanja našoj djeci izuzetno važna. No to, naravno, ne znači da svako dijete treba biti informatički genij nego da kroz informatiku djecu treba nauči razmišljati analitički, sveobuhvatno, da shvate kako se sva područja mogu spajati u izuzetno zanimljive projekte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od takvih primjera je i učiteljica razredne nastave u Tučepima, Marlena Bogdanović, koja je micro:bit uvela u svaki dio nastave, a njezini učenici na jednostavan i zabavan način kroz svakodnevne primjere uče da tehnologija nije bauk nego izuzetno koristan alat.

I upravo kako ističe Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, ništa ne smije biti samo sebi svrha, pa tako ni informatika. S tim je ciljem izbornu informatiku u niže razrede uvela i Blaženka Divjak, no taj važni predmet u ovom je trenutku, čini se, tek novi problem. U kaosu korone i reforme škole su nisu na vrijeme uspjele pripremiti za uvođenje izborne informatike.

Nedostaje nastavnika, tableti još nisu stigli, informatičke učionice zbog epidemioloških pravila nisu dostupne učenicima. Umjesto da se razgovara o sadržaju informatike, mi se opet bavimo zbrajanjem i oduzimanjem onoga što je trebalo, što nije trebalo, a sjajne rezultate i jednostavna rješenja imaju oni koji odluče sami nešto napraviti. No po običaju, nitko ih ništa ne pita.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang