Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Murganić je umjesto isprike trebala ponuditi svoju ostavku

Murganić je umjesto isprike trebala ponuditi svoju ostavku
1

Ministrica obitelji Nada Murganić ispričala se sinoć svima koje je nacrt Obiteljskog zakona uvrijedio i poručila da se to "jednostavno dogodilo". Međutim, ovdje se nije dogodilo ništa što HDZ nije htio da se dogodi.

VIDEO

Ministrica Nada Murganić nastavlja svoj hod po trnju.

Nakon što je na Vladi doživjela poniženje kad joj je premijer Andrej Plenković poručio da joj ne valja nacrt Obiteljskog zakona kojeg je tako ponosno iznijela u javnu raspravu, sada je bila prisiljena javno se ispričati.

"Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana", kazala je sinoć ministrica obitelji i svega drugog. "Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno".

Ministrica je čak "izrazila žaljenje što je u prijedlogu zakona nespretno sročena i manjkava definicija obitelji".

Ona je svejedno takav zakon iznijela u javnu raspravu. Isprika je bila najmanja cijena ostanka u Vladi.

Nije, međutim, jasno kome se Murganić zapravo ispričala.

Isprika premijeru

Na dan kad je prijedlog zakona izašao u javnost, u Hrvatskom saboru gorljivo ga je branio HDZ-ov Ante Babić, objašnjavajući sve prednosti takvog nacrta. A onda ga je na sjednici Vlade odbio premijer i šef HDZ-a.

Njemu je očito jedinom bila upućena ministričina isprika.

Jer, Murganić je formirala radnu skupinu za pisanje zakona u skladu s programom, politikom, ideologijom i svjetonazorom HDZ-a. Za to je HDZ dobio mandat svojih birača, ali i podršku Katoličke crkve, klerikalnih udruga i konzervativne javnosti. Zbog toga je, da ne duljimo, HDZ došao na vlast.

I tvrditi da se ovakav zakona "jednostavno dogodio" nije samo licemjerno, nego i uvredljivo. Nije se dogodilo ništa što HDZ i njegovi jataci nisu planirali da se dogodi.

Povukao ručnu

Na njega se najviše obrecnula liberalna javnost, zgrožena definicijom obitelji, odgajanjem djece da budu domoljubi i još mnogim drugim spornim odredbama od koje Murganić sada odustaje.

Upravo zbog te burne reakcije liberalne javnosti i medija Plenković je, kako samo on to zna, povukao ručnu čim se osjetio ugroženim. U trendu smirivanja svjetonazorskih ratova nije mu trebao još jedan zakon koji će uzburkati duhove. I njega opet pretvoriti u pinjatu po kojoj će gnjevna javnost mlatiti.

Ovdje je zanimljivo još nešto. Murganić, inače predsjednica Zajednice žena HDZ-a, sinoć je posebno naglasila kako "nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana". Ali HDZ se rijetko obazire na one koje vrijeđa svojom politikom.

On se četvrt stoljeća postavlja kao zastupnik većine, poručujući manjini da se može povinovati njegovim odlukama ili jednostavno iseliti ako joj to ne odgovara. HDZ nije mario za druge sporne svjetonazorske teme ni ideološke sporove. Dapače, na njima je temeljio svoj politički opstanak.

Plenki ne voli neugode

I zato se Murganić nije ispričavala svima onima koje je uvrijedila tim zakonom. Ispričala se samo jednoj osobi koju je dovela u neugodan položaj u javnosti - premijeru Plenkoviću.

Nakon ploče HOS-a, natezanja s Miloradom Pupovcem i HNS-om oko nacionalizma i crne desnice, a pritisnut lex Agrokorom, Plenković nije više imao strpljenja trpjeti novu baražnu vatru medija i javnosti.

Ili je, s druge strane, naprosto zaboravio koju to stranku vodi i kakvim se ljudima okružio u stranci i Vladi.

Ovakav Obiteljski zakon nije se dogodio, nije plod slučaja, niti rezultat slučajne greške. On je plod politike ove vlasti i rezultat rada stručnjaka kojima je ministrica povjerila taj zadatak.

I Murganić je u pravu: bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno. Krivnja postoji i ona je za to odgovorna. Zato što je potpisala zakon ili zato što nije imala pojma što u zakonu piše, svejedno.

Kako god bilo, ostavka bi imala puno veću težinu od šuplje isprike.

(Samo kad time ne bi premijera dovela u još teži položaj. Stabilnost počiva na kajanju.)

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode