Obavijesti

Kolumne

Komentari 79

Je li napokon na Jakuševcu u dim otišla i Bandićeva karijera?

Je li napokon na Jakuševcu u dim otišla i Bandićeva karijera?
1

Milan Bandić obećavao je da će spaliti ako ne sanira Jakuševac. Bilo je to prije dvadeset godina. Noćas se ukazao na najvećem požaru na Jakuševcu koji je u dim obavio čitavi Novi Zagreb i ostale dijelove grada.

VIDEO

Milan Bandić nije se javno spalio na jakuševačkom smetlištu koje je obećao sanirati još 2001. godine, ali se zato zapalilo smeće nagomilano na istom onom smetlištu koje je još prije dvadeset godina trebalo biti riješeno i sanirano.

Noćašnji golemi požar nagomilanog starog namještaja i dim koji je obavio Novi Zagreb, kao i druge dijelove Zagreba, poslužili su kao novo podsjećanje na stvarno stanje Bandićeva Zagreba: na fontane, spomenike, šoping centre, zlatne wc-e i milijunske ljetne debakle dok se metropola guši u smeću, dimu, otrovima...

Noćas smo vidjeli kako se dimi Bandićevo smeće. Stvarno i metaforičko.

Pokretanje videa...

01:52

Raspad sistema

Metaforičko, jer ispod svog blještavila, skupocjene šminke, spomenika domovini i Potemkinovih sela leži ozbiljan infrastrukturni kaos. Jakuševac je, pored vodovoda, prijevoza, urbanizma i građevinskog kaosa, urušavanju mostova, a o korupciji i klijentelizmu da ne govorimo, postao najveći simbol Bandićeve vladavine.

Stvarno smeće, jer godinama Bandić kupuje šutnju stanovnika Jakuševca, kupuje vrijeme s rješavanjem deponija koje sve više smrdi i zagađuje, a sada je počelo gorjeti i dimiti.

Jakuševac je trebao postati deponij njegove političke karijere. Ali još uvijek nije.

Gradonačelnik se sinoć ukazao na požarištu, pozirajući s vatrogascima koji gase vatru i guše se u dimu. Nije trebao tamo biti. Jer on je svoje već odavno napravio.

Odnosno, nije.

Trebao je, međutim, gledati kako s jakuševačkim požarom i njegove političke ambicije odlaze u dim.

Dok su njegovi Zagrepčani noćas i jutros bili izloženi vrlo visokoj koncentraciji čestica koje su opasne za zdravlje i život ljudi.

Ne hvali se Jakuševcem

Toksikolog: Ako morate ići van, bolje otputujte izvan Zagreba...
Toksikolog: Ako morate ići van, bolje otputujte izvan Zagreba...

Prije nekoliko mjeseci Bandić je oblijepio Zagreb jumbo plakatima na kojima se hvalio postignućima njegova Zagreba. Adventom i turizmom, brojem učenika i škola, rastom BDP-a, ali nigdje nije istaknuo plakat u kojem se hvali da je napokon uspio Zagreb iskopati iz hrpetine smeća na Jakuševcu.

Zato danas, nakon gašenja požara, Bandić izlazi pred novinare i poručuje, dosta skrušeno za njegove standarde, kako je "najvažnije da se ništa nije dogodilo i da nije u pitanju ugroza građana". Iako sve nadležne institucije upozoravaju na visoki stupanj zagađenja i na opasne čestice u zraku.

Kome Zagrepčani onda trebaju vjerovati: Bandiću ili institucijama ili vlastitim očima?

Možda Milanu Bandiću koji se hvali da kontrolira i osobno rješava svaki problem u Zagrebu, a ni nakon dvadeset godina nije riješio problem Jakuševca? I usprkos tome uspio gotovo dva desetljeća ostati na vlasti. Što ipak više govori o onima koji su ga usprkos svemu tome birali i tolerirali.

Vatra ugašena, ali dimi se: Ovo je strašno, ne možemo disati...
Vatra ugašena, ali dimi se: Ovo je strašno, ne možemo disati...

Milan Bandić građanima je obećavao spalionicu, a servirao im spaljivanje smeća.

Ipak, nema bojazni da će i ovaj incident s najvećim požarom u zadnjih nekoliko godina (ali nipošto i jedinim) isprovocirati nekakve prosvjede i javne manifestacije nezadovoljstva građana Zagreba svojim gradonačelnikom. 

Te nade odavno su, baš kao i smeće s Jakuševca, otišle u dim.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang