Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 10.01.2014. u 11:50
98 komentara

Josipovićev blefaroskopski ulazak u predizbornu godinu

Prilično je nezgodno što se Josipovićeva operacija kapaka naziva blefaroskopijom. Nekom zlonamjerniku mogla bi za oko zapeti upravo ta nesretna riječ - "blef"

Slavko Midžor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
98 komentara

Prilično je nezgodno što se operacija kapaka desnog i lijevog oka, ona kojoj se nedavno podvrgnuo predsjednik Ivo Josipović, naziva blefaroplastikom.

Nekom putniku-zlonamjerniku mogla bi za oko zapeti upravo ta nesretna riječ - "blef".

A to, složit ćete se, nije baš previše korisno u situaciji kad Josipović svoj spušteni kapak podvrgava estetskom zahvatu upravo na ulasku u predizbornu godinu. Nekome bi moglo pasti na pamet kako se tu radi o predizbornom blefu. 

Kao u slučaju one davno zaboravljene "Nove pravednosti". Ili s obećanjem da se u borbi protiv korupcije "nikada neće umoriti".

Ta nesretna blefaroplastika sa svojim bleferskim konotacijama ne zvuči baš dobro ni kad se uzmu u obzir još neki detalji Josipovićeve nedavne operacije. 

Štrajk liječnika

Prije svega, javnost nije bila upoznata s podatkom koliko je dugo šef države bio na listi čekanja. Je li možda ministar zdravlja Rajko Ostojić ispunio obećanje i smanjio liste čekanja za ovakve vrste operacija na Rebru?

Zatim, je li Josipović pozvao njemačkog kirurga dr. Milomira Ninkovića u Zagreb samo zbog toga što u Hrvatskoj još uvijek traje štrajk liječnika, pa ga nije mogao operirati nitko od navodno jednako kvalitetnih domaćih plastičnih kirurga? Ili više vjeruje stranim stručnjacima? Ili samo svojim prijateljima?

I treće, ugledni kirurg operaciju je navodno obavio besplatno, zahvaljujući prijateljstvu s hrvatskim predsjednikom. I umjesto da to bude utješan podatak za hrvatske porezne obveznike, samo je otvorio pitanje sukoba interesa.

Besplatni darovi

Naime, zakonom je propisano je da državni dužnosnici ne smiju primati darove u vrijednosti većoj od 500 kuna - što je operacija njemačkog kirurga sigurno bila - a darom se smatra "novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju".

Dragan Zelić iz GONG-a objasnio je na tportalu kako "u konkretnom slučaju ne vidi moguće stvaranje obveze zbog darovane usluge jer je riječ o liječniku koji živi i radi u inozemstvu". Pa ipak, smatra da je Josipović o svemu trebao obavijestiti Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa.

Ako se u predizbornoj godini želio svidjeti biračima, onda je to sigurno trebao učiniti.

Hebrangov poučak 

Ova Josipovićeva blefaroskopija u nekim je aspektima evocirala uspomenu i na slučaj Andrije Hebranga. On se kao ministar zdravstva u Sanaderovoj vladi trebao podvrgnuti liječenju od maligne bolesti. Pa je najprije ispalio skandaloznu tvrdnju da je "pogriješio što nije otišao liječniku privatne prakse", a zatim se na račun HZZO-a podvrgnuo operativnom zahvatu u Austriji. 

Pritom je objašnjavao da je na to prisiljen jer taj zahvat još nije postao rutinski u hrvatskim bolnicama, da bi se kasnije pojavila informacija kako ministar u Innsbrucku uopće nije bio podvrgnut tom posebnom, već klasičnom zahvatu kakav se provodi i u zdravstvenim ustanovama pod njegovom ministarskom ingerencijom.

Bio je to dvostruki gaf političara - pa još ministra zdravstva - koji je prvo pokazao nepovjerenje u hrvatski sustav javnog zdravstva, a onda i u sve hrvatske liječnike.

Josipović je također pokazao da nema povjerenja u hrvatske liječnike, a zatim pokazao neodgovornost prilikom primanja darova vrijednijih od 500 kuna. Tko zna, možda će nakon ovog zahvata predsjednik konačno "progledati".

Za sada, ispao je to "blefaroskopski" ulazak u predizbornu godinu. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message