Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kada smo se vratili iz šetnje, za našeg psa je počeo pakao

Kada smo se vratili iz šetnje, za našeg psa je počeo pakao
3

Veterinar Goran Azenić u novoj kolumni odgovara čitateljima na pitanje mogu li sami liječiti šugu, kako pomoći bolesnom necijepljenom štencu te čime hraniti mačiće

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Ima li moj pas šugu?

Dobar dan, treba mi vaša pomoć. U pitanju je zlatni retriver star godinu dana. Primijetila sam da mu se na području glave pojavilo crvenilo i kao neki osip. Je li u pitanju šuga? S obzirom na to da su mačke najčešći prenosioci šuge, shvatila sam da je u pitanju šuga to što se pojavilo kod mog psa, jer u njegovom društvu uvijek ima jedna mačka. Pokušavam je tjerati od njega ali se iznova vraća i igra se s njim. Čime bih mogla otkloniti bolest i da li bih mogla na svoju ruku uzeti neki lijek? Hvala unaprijed i nadam se da čete mi moći pomoći. 

Pozdrav!

Postoji puno bolesti koje mogu nalikovati na šugu

Poštovana, 

Nikako Vam ne preporučujem tretiranje Vašeg ljubimca protiv šuge jer da bi ste to napravili prvo morate znati radi li se o šugi ili ne. Postoji dosta kožnih bolesti koje mogu nalikovati na šugu. To što je Vaš pas u društvu jedne mačke nije dovoljno da bi se tvrdilo da se radi o šugi. Savjetujem Vam da Vašeg ljubimca pregleda veterinar kako bi se točno utvrdilo o čemu se radi.

Kvrga na rebrima - što bi to moglo biti?

Danas sam uočila kvrgu na rebrima psa dok je ležao na boku, a sasvim očito se vidi i kada stoji. Kvrga se ne miče i tvrda je. Kolika sam primijetila za psa nije bolna ali se danas ipak ponašao drukčije nego inače. Bio je nekako potišten kao kad je bolestan. Što bi to moglo biti?

Kvrgu je potrebnu punktirati da bi znali o čemu se točno radi

Poštovana,

Na osnovi fotografije teško je reći točno o čemu se radi. Na primjer, može se raditi o reakciji na lijek (neki lijekovi jače draže potkožje) koji je Vaš pas dobio kao injekciju kod veterinara, no ako je Vaš pas nešto stariji moglo bi se raditi isto tako i o lipomu (dobroćudnom tumoru masnog tkiva). Moj savjet je da odete kod veterinara koji će najvjerojatnije tijekom pregleda punktirati tvorbu te ustanoviti o čemu se točno radi.

Što znači naglo promjena ponašanja mačka?

Poštovani, 

Naš mačak Azriel ima 3,5 god, kastriran je i isključivo u stanu. Problem je u tome što je naglo postao miran i skriva se, traži skrovita mjesta. Nema volje za igru, no jako se mazi. Da li bi to mogao biti problem s bubrezima (nešto sam o tome čitala)?

Dobro bi bilo napraviti mini sistematski pregled

Poštovana,

Savjetujem Vam da sa svojim mačkom napravite mali sistematski pregled. U sistematskom pregledu će se provjeriti i funkcioniranje bubrega Vašeg mačka (biokemijska pretraga krvi), ultrazvuk bubrega te fizikalno-kemijska analiza urina. To je sasvim dovoljno da se sumnja potvrdi ili isključi. Također, pregledat će se i druge stvari tako da u potpunosti možete biti mirni. 

Koju hranu davati mačiću od mjesec dana?

Poštovani! 

Imam malog mačića starog skoro mjesec dana, i počeo je pokazivati interes za hranu. Do sada sam mu davala da pojede dvije-tri mesne okruglice od mame, ali me zanima koju hranu mu je najbolje davati i koliko često.

Hrana za mačiće idealan je izbor

Poštovana,

Od 35. dana poželjno je postepeno prebaciti mačiće na hranu za mačiće. Poželjno je da je više manjih obroka, a količinu hrane treba dati preporuci proizvođača čiju ste hranu kupili (hrane se međusobno razlikuju). Najbolje su Vam Super Premium hrane, no najbitnije je da hrana prati uzrast životinje. Mačkama se hrana posluži i ne uklanja nakon obroka kao psima jer mačke jedu više puta na dan. 

Problemi s necijepljenim štencem ne prolaze

Poštovani 

Ja sam dobila svoje štene prije tri mjeseca i bilo je dva mjeseca staro, neočišćeno od parazita te necijepljeno. Nakon prvog cjepiva pomoću nalaza krvne slike te navođenja simptoma dijagnosticiran mu je parvovirus. Dva tjedna konstantnog odlaska na infuziju (dva puta dnevno), primanja injekcija protiv povraćanja te mnogo brige i pažnje uspješno je izliječen iako su mnogi rekli da se ne trebamo nadati. 

Nakon toga je uslijedila posebna hrana lagana za želudac, lagani odlasci u šetnje i naizgled život normalnog zdravog psa. Prije nekih mjesec dana primijetila sam da mu se stolica nikako nije unormalila. Iako nam je rečeno da će trebati vremena smatrala sam da je već prošlo dovoljno te se ponovno obratila veterinaru. Po opisu stolice koja je konstantno kašasta i pjenušava sumnje su bile na određenu bakteriju no prema uzorcima  stolice od 3 dana i analize nije ništa pronađeno. 

Zatim smo dobili prah koji se treba dva puta dnevno davati pomiješan s vodom, no ni to nije pomoglo. Zatim smo primijetili da pas jede svoju stolicu te se opet obratili veterinaru. Rečeno nam je da ima problema s gušteračom te da je to posljedica parvovirusa koji je oštetio njegove crijevne resice pa se hranjive tvari ne zadržavaju. To pas osjeti i zato to jede. Uz sve to konstantno ispušta plinove koji su veoma jakog i neugodnog mirisa. 

Dobili smo tablete koje su trebale to regulirati međutim opet ništa. Sad smo otišli opet s problemom da je počeo i mnogo povraćati. Dobili smo peptoran pola tablete ujutro i pola navečer te hranu koja u sebi sadržava antibiotik no i dalje ne vidimo pomak. Veterinar uz najbolju volju uistinu više ne zna što da radi i uz sve pokušaje ne nalazi rješenje. Molim Vas ako može pomoć. 

Hvala!

Sadašnje stanje ne izgleda povezano s parvovirozom

Poštovana,

Na vaše pitanje mi je izuzetno teško odgovoriti. Mislim da kod Vašeg psa ima još nešto što bi moglo biti uzrok ovakvog stanja. Simptomatska terapija mu sigurno pomaže, no u koliko postoji uzrok koji se ne može otkloniti ili sanirati teško da će biti bolje. Vidim da je veterinar sumnjao na giardiu i da ju je tretirao. Mislim da ćete trebati napraviti još dijagnostičkih pretraga jer mi sadašnje stanje ne izgleda povezan s prijašnjim problemom (parvovirozom).

Kad smo se vratili iz šetnje, za našeg psa je počeo pakao

Poštovani doktore,

kada smo se prije dva dana vratili iz šetnje u večernjim satima primijetila sam čudne i nikad viđene simptome na svom psu. Jako se bojažljivo ponašao, nije mi htio prići, zadnje noge su mu bile ukočene, nije mogao leći i namjestiti se, imao je nekakve tikove, dahtao je, slinio i pio jako puno vode. Bili smo s još dva psa u šetnji koji su istu tu večer imali iste simptome, ali u blažem obliku. Prvo što mi je palo na pamet je trovanje i kada sam malo pročitala po internetu simptomi su mi jako slični na pužomor iako su simptomi za gotovo sva trovanja slični.

Kolegica je zvala nekoliko veterinara i tako su i oni rekli, da je vjerojatno u pitanju neki otrov za biljke kojeg su sva tri psa pojela, ali moj izgleda najviše jer je imao najgore simptome. Uglavnom, stavili smo ga u auto, i s obzirom na to da se jako bojao, u autu je uspio povraćati, jako se kočio i teško disao. Mislila sam da neće preživjeti. Odveli smo ga veterinaru. On je rekao da je u pitanju krpelj i piroplazmoza bez obzira na moje uporno ponavljanje da su još dva psa bila s nama i da i oni imaju simptome u isto vrijeme kao i moj labrador. 

Znači, vjerojatno su svi troje nešto pojeli jer su zajedno bili, igrali se i šetali. Dao mu je terapiju protiv piroplazmoze, protiv visoke temperature (imao je 40 stupnjeva) i neke vitamine. Pas je cijelu noć povraćao, dahtao i slinio. Sutradan ujutro je bio malo bolje. Tresle su mu se zadnje noge i temperatura mu je bila 39,7. Opet je dobio injekcije i taj dan poslijepodne je bio još bolje. Prestao se tresti, jeo je samo malo jer sam mu malo i dala i to jogurt i sir, bio je jako iscrpljen i umoran, ali je bio dobro. Sinoć je spavao u kući, sve je bilo ok, ali ga je nekoliko puta tijekom noći tjeralo na povraćanje, i malo je povratio kao nekakvu slinu ili sluz. Prije nego što povrati nešto mu hropti u prsima i kada povrati, prestane. 

Jutros je puno, puno bolje, opet je bio veterinar, dao mu je neke vitamine, nema temperaturu, ali i dalje hropti i tjera ga na povraćanje, ali ne povraća hranu, nego mu se samo diže želudac. Iako se najvjerojatnije "izvukao" i  nadam se da je najgore prošlo, no voljela bih da mi odgovorite da li je stvarno krpelj u pitanju ili trovanje?

I ako nije krpelj, da li mu može škoditi što mu je doktor dao terapiju protiv piroplazmoze? Što mu to hropti i zašto ga tjera na povraćanje?

I za kraj, ako je otrov u pitanju, da li može biti kakvih posljedica za unutarnje organe: jetra, bubrezi...?

Oprostite na dugom e-mailu i na toliko pitanja, ali još uvijek sam zabrinuta iako je pas puno bolje, samo je još iscrpljen i brzo se umara i mislim da je svaka informacija važna kako bi mi mogli dati što točniji odgovor.

Hvala, vaša čitateljica....

Terapije isto mogu izazvati povraćanje, ali napravite i cijeli sistematski pregled

Poštovana,

Ne mogu Vam dati točan odgovor jer ja nisam pregledao Vašeg psa no u koliko je kolega/kolegica pogledala Vašeg psa i analizirala njegovu krv i još pritom napravila krvni razmaz moguće je da je Vaš pas imao piroplazmozu. Lijek Imizol koji se daje kod piroplazmoze izaziva neko vrijeme povraćanje, slinjenje te može nastati oteklina na mjestu aplikacije lijeka. Lijek je sam po sebi dosta agresivan no u takvim situacijama nužan. 

Sada kada je sve već gotovo i pas Vam je uredu možete kod veterinara napraviti sistematski pregled (opći pregled, analiza krvi i urina) kako bi provjerili funkciju određenih organa. S obzirom na hroptanje i na već prisutnu terapiju vjerujem i antibioticima mislim da ne bi bilo na odmet i to da mu se napravi rendgenski snimak grudnog koša.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu