Obavijesti

Kolumne

Komentari 37

Kako bi to Kolinda posredovala između Rusije i NATO saveza?

Kako bi to Kolinda posredovala između Rusije i NATO saveza?
1

"Hrvatska može postati posrednica između Rusije i NATO-a", ispalila je hrvatska predsjednica, inače bivša tajnica NATO saveza, a sada na čelu države članice tog saveza i jedne od najvjernijih saveznica SAD-a.

VIDEO

Sada je makar malo jasnije zbog čega je Kolinda Grabar Kitarović tako ekspresno deložirala Tita s Pantovčaka. 

Zato da bi zauzela njegovo mjesto na čelu nesvrstanih.

"Hrvatska može postati posrednica između Rusije i NATO-a", ispalila je tijekom posjeta Rusiji hrvatska predsjednica, inače bivša tajnica NATO saveza, a sada na čelu države članice tog saveza i jedne od najvjernijih saveznica Sjedinjenih Država.

Kako je to Kolinda zamislila da Hrvatska bude posrednica, i po čemu je mislila da ispunjava kriterije za tu funkciju, od kojih je nesvrstanost jedna od najvažnijih, zasad nije u potpunosti jasno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tim više što premijer Andrej Plenković otvoreno gaji nepovjerenje prema Rusiji, još od onog famoznog istupa o ruskom uzurpaciji ukrajinskog teritorija.

A vojska na granici s Rusijom

Ali eto, nakon što se Kitarović u više navrata otvoreno svrstavala na stranu SAD-a, forsirala proameričku inicijativu "Tri mora" koja bi simulirala "željeznu zavjesu" prema Rusiji, a onda još i poslala vojnike na granicu s Rusijom, sada je ponudila posredništvo.

A ono podrazumijeva ne samo nesvrstanost, nego makar podjednaku svrstanost na obje strane. A što to Hrvatsku toliko veže za Rusiju da bi mogla posredovati njezine interese?

Pa, vjerojatno Agrokor.

Bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević jutros je komentirao mogućnost da Grabar Kitarović posreduje u rješavanju problema s Agrokorom. "Ne vidim kako bi ona posredovala u Agrokoru", kazao je Kovačević na N1, "ako Sberbank tuži Hrvatsku, a ona predstavlja državu".

I opet, mi još uvijek ne znamo kako Kitarović zamišlja posredništvo.

Pranje novca?

Možda to posredništvo uključuje neslužbenu priču Nove TV koju su dobili iz krugova bliskih predsjednici da kriminalistička obrada uključuje i sumnju da je Ivica Todorić trebao oprati novac ruske banke. To je navodno Dinko Cvitan, sastavni dio predsjedničine delegacije, spomenuo u razgovorima s ruskom stranom. 

Pa bi se to posredovanje moglo svesti na dogovor: mi vas nećemo goniti za pranje novca, a vi nemojte tužiti državu.

A može se ići i korak dalje.

Mogao bi se Agrokor podijeliti na "rusku i američku zonu". Rusima se još duguje, Amerikanci su već ušli s lovom. Ima tu potencijala za posredovanje.

U svakom slučaju, slutili smo da bi se nešto specijalno moglo izroditi iz predsjedničina posjeta Rusiji i susretom s Vladimirom Putinom.

Braćo Rusi!

Doduše, predsjednica nije dobila cvijeće na pozornici Boljšoj teatra u Moskvi, ali  je zato dobila još jedan, treći po redu počasni doktorat na sveučilištu "G.V.Plehanov", bez obzira što je u nekoliko navrata pokazala da je spremna falsicificirati povijest i tvrditi da je Hrvatska u Jugoslaviji bila s onu stranu Željezne zavjese. 

Nismo, nažalost, čuli da se u Rusiji time hvalila, pa iskoristila priliku da izrazi solidarnost s ruskim narodom s kojim je hrvatski narod bio "pod sovjetskom čizmom".

Šteta, bila je to odlična prilika da se pokaže zajedništvo. I da se udare temelji za buduće posredovanje Hrvatske između Rusije i NATO-a.

"Nemoguće je uhvatiti se u koštac s brojnim pitanjima na globalnoj razini bez dijaloga s Ruskom Federacijom. Stoga uvijek u svim nesporazumima podržavam dijalog", poručila je predsjednica, ona koja je nedavno pokazala veće razumijevanje za mađarske, nego hrvatske interese oko Ine.

Zasad joj je dobro krenulo. Samo još da nabavi neki svoj "Galeb" i krene u mirovnu plovidbu po svijetu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang