Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

Kako se poznaje 'lider u krizi'? Tako što ide na godišnji odmor

Kako se poznaje 'lider u krizi'? Tako što ide na godišnji odmor
1

Kontrast nije mogao biti izraženiji između jačanja krize oko koronavirusa, rasta broja zaraženih i prijetnji nekih država da će Hrvatsku staviti na crvenu listu, i bezbrižnog Plenkovića na moru. Kriza jača, lider odmara.

VIDEO

Kako se u krizi poznaju lideri? Tako što odlaze na dvotjedni godišnji odmor.

Hrvatska se ovih dana bori s rekordnim brojem zaraženih koronavirusom, neke države, pa i one u susjedstvu, prijete stavljanjem Hrvatske na crvenu listu čime bi se osakatila spasonosna turistička sezona, Zagreb još čeka zakon o obnovi, svi se pripremaju za najavljivanu sudbonosnu jesen, a Andrej Plenković, eto, uživa u Opatiji.

Kontrast nije mogao biti naglašeniji.

Usred dramatičnih vijesti o novoj eksploziji pandemije s kojom se neuspješno, pomalo i parodično, hrvaju epidemiolozi i članovi Kriznog stožera, mediji su pratili boravak premijera Plenkovića u Opatiji.

"Dok šeta u krugu opatijske tržnice, u ležernoj ljetnoj odjeći, mnogi ga zaustavljaju, žele se rukovati ili fotografirati za uspomenu, a pozdravljaju ga i iz opatijskih kafića", piše Novi list. "Šetamo po gradu i svako-toliko netko moli za fotku s premijerom, te on svim željama udovoljava".

Filmska zvijezda

"Evo ga Plenki", viču prolaznici, dok se premijer u kratkim hlačicama povjerava novinarki kako će "uživati u kavi u dobrom društvu, odmarati, pomagati supruzi u kuhanju, igrati košarku", a potrudit će se čak u iduća dva tjedna boravka u vili Kostabela, na privatnoj plaži, "uhvatiti malo boje".

Prava idila. Čista pastorala. Totalna suprotnost dramatičnim vijestima o izbijanju nove krize s koronavirusom.

Država se trese. Premijer se odmara.

Da se razumijemo, premijer ima pravo na odmor. Uostalom, zaslužio ga je: pobijedio je na izborima u HDZ-u i u državi, osvojio drugi mandat, obnovio prijateljstvo sa Zoranom Milanovićem, raspustio Hrvatski sabor, odradio Oluju, uzeo novce iz EU i sad se vrijeme za opuštanje i punjenje baterija.

Tvrditi nešto suprotno bila bi čista demagogija.

Kriza je tu. A gdje je lider?

Ali opet, Plenković je samoproglašeni lider koji se "poznaje u krizi". A kriza još uvijek traje. Dapače, zahuktava se. Broj zaraženih ne ugrožava samo turističku sezonu, koja je iznad svih očekivanja, nego i otvara pitanja što će biti s početkom škole najesen.

Kao i što će biti s obnovom Zagreba. S porastom nezaposlenosti. S padom BDP-a. Kriza, naime, još uvijek traje. A lider odlazi na odmor.

I ne samo da Plenković odlazi na odmor, već i ostavlja dojam kao da se ništa dramatično u državi ne događa, odnosno, kao da se njega ništa to ne tiče. On će pomagati ženi u kuhinji i kupati se na privatnoj plaži. Možda baciti košarku s frendovima.

I ako nam za rješavanje ove krize nije potreban Plenković - a spominju se i problemi s nekim državama oko stavljanja Hrvatske na crvenu listu - ako je sustav postavljen tako da sve funkcionira bez premijera, onda je promašena ona kampanja o Plenkoviću kao "lideru koji se poznaje u krizi".

Ili je kriza bila samo u predizbornoj kampanji?

Za Plenkija nema krize

Nakon izbora nema više krize. Sad je sve sjelo na svoje mjesto. HDZ je zadržao vlast i najveća kriza je izbjegnuta. Odnosno, sad se s krizom može svatko nositi kako zna i umije. 

Zato Plenković može projicirati ležernost i bezbrižnost u atmosferi zabrinutosti, nesigurnosti, pa i straha za ono što nas čeka najesen, naročito ako se pandemija nastavi zahuktavati. On je svoje krize izbjegao. A uspio je i uvjeriti mnoge, pa čak i svoje protivnike, da je u svakoj idućoj krizi on jedini lider na kojeg se može računati.

Pa makar u kratkih hlačicama i s kuhačom u ruci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode