Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Kakva je to vrsta ljubavi sada spojila Marijanu Petir i Andreja Plenkovića prije novih izbora?

Kakva je to vrsta ljubavi sada spojila Marijanu Petir i Andreja Plenkovića prije novih izbora?
1

Marijana Petir, uzdanica klerikalne desnice, pojavit će se na listi HDZ-a Andreja Plenkovića, optuživanog da je izdajica klerikalne desnice. Što je dovelo do ovog pakta i zašto to izgleda kao neprirodna politička ljubav?

VIDEO

Ima u narodu jedna dobra izjava: u krdu smrdi, ali je toplo.

Zato je Marijana Petir pristala, kao neovisna kandidatkinja, biti na listi HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima. 

A ima i druga izreka: u nuždi vrag i muhe ždere.

Pa je Andrej Plenković ipak odlučio Marijanu Petir, kao neovisnu kandidatkinju, staviti na svoje izborne liste na parlamentarnim izborima.

To je brak iz interesa, manje iz ljubavi. 

Ljubav prema vlasti

Premda spominjanje ljubavi daje simboličku podlogu ovom političkom dogovoru: ideološka komponenta kršćanske ljubavi, svjetonazorska komponenta heteroseksualne ljubavi, ali i ljubavi prema domovini, hrvatstvu, Katoličkoj crkvi - i vlasti.

Zanimljiva je to kombinacija.

Marijana Petir jedina je 2008. godine u Hrvatskom saboru glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji je bio jedan od uvjeta za dovršetak pregovora i ulazak u članstvo Europske unije. Andrej Plenković danas još uvijek predsjeda Europskom unijom, dok je Petir kasnije bila europska zastupnica.

"Posao zastupnika jest donositi dobre zakone koji će većina moći provoditi i koji će štititi većinu, a ovaj zakon je baš suprotno od toga", izjavila je Petir prilikom izglasavanja zakona o diskriminaciji. Kao da se većina ne zna sama zaštititi. Za razliku od manjine.

Zašto bi Plenković želio takvu osobu na svojoj izbornoj listi?

Istanbulska konvencija

S druge strane, Andrej Plenković progurao je ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, raskolio na tome vlastitu stranku, ali i naišao na otvoreni otpor Marijane Petir toj ratifikaciji.

Zašto bi Petir željela biti na izbornoj listi koju slaže ovakav Plenković?

Marijana Petir, osim toga, proglašena je za homofoba godine i otvoreno je izlazila s komentarima kako je kod homoseksualnosti "riječ o sklonosti, to nije nešto što je urođeno", te da je "potpuno jasno da je riječ o okolnosti koju pojedinci mogu kontrolirati ako žele".

A ako ne žele, onda bi valjda morali.

Zašto bi Plenković, osoba koja se ponosi modernim i civiliziranim stavovima, željela imati na svojoj listi takvu kandidatkinju?

Spasiteljica desnice

Petir, nadalje, ovih dana tumači da se svrstala uz Plenkovićev HDZ kako bi spriječila rasipanje glasova desno od centra i onemogućila dolazak ljevice na vlast. Iako je dobar dio ljevice držao Plenkovića na vlasti: od Milorada Pupovca i nacionalnih manjina, preko ostatka HNS-a, pa sve do otpadnika iz redova SDP-a.

Plenković je na njih računao, s njima vodio državu, oni su bili spremni "suhim zlatom ga platiti".

Kako onda Petir misli da će ona s Plenkovićem spasiti desnicu i spriječiti dolazak ljevice na vlast? Kad je ta ljevica već bila s Plenkovićem na vlasti.

Mesićeva spikerica

I ne zaboravimo još nešto: spasiteljica klerikalne desnice bila je u kampanji 2005. godine glasnogovornica Stipe Mesića u predsjedničkoj kampanji. Mesića koji je bio crvena krpa pred očima svakog desničara, a zatim i neformalni lider antifašističke ljevice.
Međutim, kad se ispod toga podvuče crta, logika je vrlo razvidna.

Marijana Petir treba sponzora koji će joj osigurati egzistenciju u Hrvatskom saboru nakon mandata u Europskom parlamentu. Andrej Plenković treba manekena klerikalne desnice i uzdanicu Katoličke crkve.

Reklo bi se, to je "match made in heaven", kombinacija izašla iz Raja. I blagoslovljena na Kaptolu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode