Obavijesti

Kolumne

Komentari 130

Karamarko pušta maglu jer se u njoj oduvijek najbolje snalazi

Karamarko pušta maglu jer se u njoj oduvijek najbolje snalazi
1

To može samo HDZ: rušiti Vladu, rušiti koaliciju, rušiti svog premijera i istodobno se zaklinjati u političku i ekonomsku stabilnost. Iako Karamarko ponovno ne otkriva koliko ruku ima u Hrvatskom saboru.

VIDEO

To može samo HDZ: rušiti Vladu, rušiti koaliciju, rušiti svog premijera i istodobno se zaklinjati u političku i ekonomsku stabilnost.

"Svjestan sam momenta u kojem živimo i u kojem se nalazi naša država i treba nam politička i financijska stabilnost", poručio je jučer potencijalni mandatar Zdravko Marić.

"Spremni smo razgovarati sa svima koji su svjesni trenutka u kojem se država nalazi, nužni su nam ekonomska i financijska stabilnost", nadovezao se Ivan Domagoj Milošević.

A u ime te stabilnosti kako je zamišlja HDZ Tomislav Karamarko zajedno sa svojim zastupnicima i dalje ne otkriva koliko ima točno potpisa za rušenje premijera Oreškovića i preslagivanje Vlade.

Put do stabilnosti očito vodi nestabilnim puteljcima. Da ne kažemo mostićima.

S konca i kanapa

Znači, HDZ u ovome trenutku ruši Vladu s relativno stabilnom većinom u pokušaju spašavanja svog predsjednika Karamarka, a sve kako bi sklepao neku novu koaliciju "s konca i kanapa". 

U njoj bi tako, prema kuloarskim nagađanjima, mogli biti Milan Bandić, čovjek kojega čekaju suđenja za korupciju, Radimir Čačić, čovjek koji se vratio s izdržavanja zatvorske kazne, zatim potencijalno čak i stranka Branimira Glavaša kojeg također čeka suđenje za ratni zločin, a sve to u suradnji sa strankom kojoj se ponovno sudi za crne fondove i korupciju i njezinim predsjednikom koji je do grla u sukobu interesa, a možda i nečem puno većem.

I u svemu tome trebalo bi pomiriti radikalnu desnicu i srpsku manjinu koju se vrbuje za ulazak u Vladu.

Zvuči kao granitni temelj za buduću stabilnost.

A na čelu te stabilne Vlade ili Vlade stabilnosti nalazio bi se još jedan politički debitant, nestranački čovjek blizak HDZ-u, čovjek bez izbornog legitimiteta, bez političkog autoriteta, s duljim stažem u drugom ešalonu Ministarstva financija nego u prvom, ali s karijerom u najvećoj domaćoj korporaciji.

Tko bi stavio ruku u vatru za stabilnost te kombinacije?

Kombinacije čija bi većina u parlamentu visjela o tankoj niti.

Najbolje za Hrvatsku?

To je ono što HDZ sada nudi kao spasonosni recept. Nešto slično slušali smo prije šest mjeseci, ali i prije desetak dana iz usta Darka Milinovića, čovjeka koji je četiri godine samostanski šutio, a sada želi sve to nadoknaditi.

Upitan nedavno zašto je HDZ podupirao Tihomira Oreškovića, Milinović je izjavio kako je "stranka u tom momentu vjerovala da je to najbolje za Hrvatsku".

"Okolnosti su bile takve da Karamarko nije mogao premijer i na dobrobit Hrvatske propustio je svoje mjesto Oreškoviću", kazao je novopečeni član Predsjedništva HDZ-a. "No, to se pokazalo kao neuspjeli eksperiment".

HDZ sad vjeruje da je rušenje tog eksperimenta "najbolje za Hrvatsku" i izlazi s eksperimentom koji, barem prema tim kuloarskim obrisima, neodoljivo podsjeća da onaj stari.

Jer, Tomislav Karamarko i ovoga puta, baš kao i prije šest mjeseci, "na dobrobit Hrvatske" prepušta premijersko mjesto Zdravku Mariću. Premda je još lakše mogao prepustiti mjesto Prvog potpredsjednika Vlade kako bi sačuvao koaliciju i svoju stranku u njoj.

Kakvu bi stabilnost mogao jamčiti mandatar Marić?

Stabilna nestabilnost

"Politička nestabilnost uvijek kreira i ekonomsku nestabilnost", upozorio je jučer guverner Boris Vujčić, "jer niste sigurni kakve će biti politike. U tom smislu investitori zahtijevaju premiju na politički rizik. Što je manje izvjesna politička situacija to će oni tražiti višu premiju na rizik na investiranje u tu zemlju".

Hoće li investitori biti sigurni da je premijer Marić, financijaš bez političkog staža, sposoban držati na okupu ovu novosklepanu koaliciju, s predsjednikom najveće stranke pod aferama i s većinom na oštrici britve?

Ako je eksperiment s Oreškovićem išta pokazao, onda je potvrdio da Vladu, pogotovo koalicijsku, mora voditi političar s autoritetom.

Politika je ta koja provodi reforme, usvaja proračun koji financijaši samo pišu, politika garantira stabilnost stranih ulaganja, vraćanja dugova, visinu i stabilnost poreznih stopa, politika vodi državu, politika drži parlament, politika polaže račune onima koji su im dali mandat.

A ovaj HDZ se ponovno skriva iza stručnjaka financijaša, vjerujući kako će time prodati priču o stabilnosti, iako na taj način ponovno otkriva ključan problem: nedostatak osobe s političkim autoritetom.

Karamarko to više nije, ali Karamarko ne dopušta da se pronađe alternativa jer bi to ugrožavalo njegovu poziciju u HDZ-u. 
Vidio je što mu se u Vladi dogodilo s Oreškovićem, ne smije to ponoviti u svojoj stranci. Da pronađe političkog premijera koji bi dobio ovlasti, ugled, moć i ono najgore - ambiciju.

Ovako, pronašao je financijskog stručnjaka koji će opet ovisiti o tome koliko će mu Karamarko držati leđa.

A time do izražaja ponovno dolaze elementi buduće nestabilnosti te Vlade. 

Blef i sredstvo

Eventualni premijer Marić trebao bi opsluživati dug, voditi Vladu, držati ministre na oku(pu), miriti koaliciju, paziti na frakcije, pitati Karamarka za savjet, ali i sve ostale partnere poimence, dogovarati se s predsjednicom države, surađivati s tankom većinom u Saboru...

To je toliko neuvjerljivo da nije nikakvo čudo da Zoran Milanović sinoć ustvrdio kako je Marić "samo blef i sredstvo kojim HDZ želi kupiti vrijeme".

Karamarko je, međutim, ostao vjeran sebi. 

Nakon parlamentarnih izbora uporno je odbijao otkriti s koliko potpisa saborskih zastupnika odlazi po mandat predsjednici Republike. Sada odbija otkriti s koliko zastupnika namjerava srušiti premijera i od predsjednice eventualno zatražiti novi mandat.

U prosincu je u zadnji čas uspio sklopiti koaliciju s Mostom.

Sada opet pušta maglu jer je očito da se HDZ u njoj najbolje snalazi.

Magla je za njega najpostojaniji izvor stabilnosti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode