Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 14.04.2015. u 11:44
491 komentara

Kitarović je ugrozila ustavni poredak, a ne Zoran Milanović

"Nikome neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske", kazala je Kitarović nakon što Milanović jutros nije došao na Pantovčak.

Davor Višnjić/Pixsell
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
491 komentara

Zoran Milanović je možda bio nepristojan i bahat. 

Možda doista nije bilo u redu što se nije opravdao zbog nedolaska, što nije postao ispričnicu od liječnika, što nije izmislio neki posao u inozemstvu, poput recimo Vesne Pusić. A bilo bi u redu i da je osobno, umjesto anonimno, izjavio da neće ići na konzultacije na Pantovčak jer misli da je to naprosto besmisleno.

Ali optužiti premijera da je svojim nedolaskom na stranačke konzultacije u Uredu predsjednika Republike pokazao da "dovodi u pitanje institucije države, kao i ustavnopravni poredak Hrvatske", nije samo pretjerano, već i totalno promašeno.

Ali i posve očekivano, s obzirom da dolazi od osobe koja je u nekoliko navrata već pokazala da ne poznaje hrvatski Ustav. I da mari previše zbog toga.

Dobila košaricu

"Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što joj je Zoran Milanović "dao košaricu" na jutrošnjim konzultacijama na Pantovčaku.

Njezina izjava u kojoj poručuje da je "ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama posve nezamislivo", možda bi zvučala uvjerljivo kad ne bi bila falsificirana. Naime, Kitarović nije na konzultacije zvala premijera, nego predsjednika SDP-a.

A nigdje ne piše da čelnici stranaka moraju odlaziti na konzultacije kod predsjednika Republike, osim onda kad mu nose potpise za sastavljanje Vlade.

To nije njihova obveza, to ne stoji nigdje u Ustavu ni u zakonima i to ni po čemu ne ugrožava ustavnopravni poredak Hrvatske. Ako ništa drugo, ugrožavaju ga ovakve izjave predsjednice Kitarović.

Kako neće dopustiti?

Primjerice, nije baš jasno što predsjednica misli kad kaže da "neće dopustiti" da se netko ovako odnosi prema njoj. Kako će ona reagirati? Što će učiniti? Kako misli prisiliti šefa jedne političke stranke da se nacrta u Uredu predsjednika, kad je to u krajnjoj liniji stvar njegove stranke i njega osobno?

Ponavljamo, Milanović nije na Pantovčak pozvan kao premijer, nego kao šef SDP-a.

Po Ustavu, ne postoji čvrsta veza predsjednika Republike i čelnika stranaka, pa makar one bile vladajuće. To je potvrdio i predsjednik Sabora Josip Leko: "Ove konzultacije nisu forma koja je predviđena Ustavom".

Pa ako je Milanović već bio nepristojan, bahat, neuviđavan i neobazriv prema osjećajima predsjednice - a neki su jučer čak upozoravali i da nije politički mudar - onda je Kolindina reakcija u velikoj mjeri potvrdila ispravnost njegove odluke da ne zasjedne jutros na njezinu malu sofu.

On nije prekršio Ustav, ali je zato natjerao predsjednicu da opet pokaže kako taj Ustav uopće ne poznaje.

Kao što je to učinila i onda kad je izjavila da "drži da nije u redu da premijer ne odgovara predsjednici" ili kad ga je u onom famoznom pismu pozvala da podnese ostavku.

Izlazi izvan ustavnih okvira

Ona je ta koja je svojim izjavama i stavovima izašla izvan ustavnih okvira predsjedničke funkcije.

A što se pristojnosti tiče, i ona je prešla granicu svojom jučerašnjom izjavom da bi trebalo premijeru dati vremena da se "urazumi". 

Upravo je predsjednica Kitarović današnjom reakcijom pokazala da i ona treba malo vremena da se "urazumi", umjesto da se razbacuje teškim optužbama koje se tek mogu protumačiti kao ugrožavanje ustavnopravnog poretka.

Ustav je, naime, u ovom trenutku Milanoviću postao glavno oružje u obračunu s predsjednicom, "sveto pismo" u kojem nalazi rješenje za svaku situaciju i čijih se odredbi može čvrsto pridržavati, znajući da ima posla s osobom koja se uporno pokušava izdići iznad Ustava i nametnuti kao snažan politički faktor.

To se ne vidi samo iz njezinih izjava, nego i iz činjenice da odbija preseljenje s Pantovčaka, zaključujući da bi time i na toj manifestnoj razini izgubila politički ugled.

Kitarović je mogla politički profitirati na današnjim konzultacijama, što joj je i bio cilj, da je ostala kod toga da Milanovića prikaže kao nepristojnu prznicu.

Ali ustavnopravni poredak je ipak preozbiljna stvar da bi se predsjednica njime tako razbacivala. Time je ona postala problem, a ne Milanović.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message