Kolumne

Komentari 92

Ko vas je*e: Ne laje Most radi Hrvatske, nego ipak radi sebe

Ko vas je*e: Ne laje Most radi Hrvatske, nego ipak radi sebe

Psovka Ivana Kovačića pokazuje kako Most cvili protiv HDZ-a tek kad ga stisne na njihovu terenu, a nimalo se ne obazire se na sve one koji na nacionalnoj razini cvile zbog HDZ-a kojeg je Most doveo na vlast

Pomalo je neobično da nakon 555 dana odlazi braniteljski šator iz Savske ceste.

Taman kad su na službeni jarbol podigli zastavu tzv. Herceg-Bosne.

Istina, šatoraši su ispunili temeljnu funkciju i obećanje s one nasprejane plahte, doista su "oba pala", ali sudeći po najnovijim natezanjima u vladajućoj koaliciji čini se da padanjima tu nije kraj i da bi za ekipu iz šatora još bilo posla.

U tijeku je rušenje još dvojice u Vladi, Bože Petrova i Tihomira Oreškovića. Oni su, skupa sa svojim neugodnim Mostašima, preuzeli ulogu remetilačkog faktora, nepoželjnog partnera, lijevog smetala kojeg se HDZ treba pod hitno riješiti.

Pa ako su šatoraši svojim djelovanjem otvorili put desnici na vlast, ostalo je još malo posla na raskrčivanju šikare kako bi Tomislav Karamarko i njegovi partneri od povjerenja ugrabili vlast u njezinoj punini.

I baš jučer, dan uoči najavljenog pakiranja šatora, počele su padati i prve psovke.

Cvili zbog sebe

Ivan Kovačić iz Omiša toliko se uzrujao što je HDZ ponovno izabrao njegova starog neprijatelja Ivana Škaričića da je poručio, uz ono epohalno "ko ih je*e", kako on više neće surađivati s tom strankom na nacionalnoj razini.

Njega nije briga što drugi cvile zbog HDZ-a na nacionalnoj razini, i to onog HDZ-a kojeg je upravo Škaričić doveo na vlast.

On pred drugima cvili zato što ga je HDZ pritisnuo u Omišu.

Njegov šef Božo Petrov jučer se na ničim izazvanoj press konferenciji prisjetio Bandićeve izjave "psi laju, karavane prolaze", međutim u slučaju Ivana Kovačića vrijedi ona druga izreka, "ne laje pas radi sela, nego radi sebe".

Ne buni se Kovačić zbog onoga što HDZ kao njegov koalicijski partner radi na razini države. Od kulturne revolucije i svjetonazorskog udara na društvo do blokade reformi i opstrukcije suradnje. 

Njega muči ono što HDZ njemu osobno radi na razini Omiša. 

Shvatio kakav je to HDZ

I odjednom je Kovačić, šef kluba saborskih zastupnika Mosta, shvatio što je HDZ i s kakvim je to HDZ-om on ušao u koaliciju. Ali i ne samo to: on svog koalicijskog partnera otvoreno ucjenjuje suradnjom u Vladi određujući koga bi on smio ili ne bi smio birati na unutarstranačkim izborima. Kovačić će odrediti tko smije biti predsjednik omiškog HDZ-a.

Ministar u Vladi može biti tko god hoće, Crnoja ili Hasanbegović, ali predsjednik HDZ-a u Omišu može biti samo onaj koga Kovačić blagoslovi. Odnosno, onaj koga može lakše pobijediti na lokalnim izborima.

Ako netko još nije shvatio o čemu se radi, objasnio mu je Nikola Grmoja, ideolog i glasnogovornik Mosta. U jučerašnjem intervjuu za Hinu on je izjavio sljedeće: "Ne možemo se voditi rejtingom od 19 posto koji smo imali dok smo vukli za nos HDZ i SDP".

Zaborav je blagoslov

Je li to doista ono što je Most radio, vukao za nos dvije stranke? I je li to ono što i sada radi: vuče za nos HDZ, ali SDP poručujući da je "zaboravljeno sve ono što je gospodin Milanović pokušao".

"Otvoreni smo", kaže Grmoja, "za suradnju oko svega onoga što je u interesu građana ove zemlje". U prvom redu, u interesu Mosta.

Grmoja je, dakle, zaboravio ono zbog čega je Most raskinuo već dogovorenu koaliciju sa SDP-om. Reklo bi se da vrijeme liječi sve rane, ali u ovom slučaju vrijedi nešto drugo: onoga koga boli noga najbolje je udariti u glavu, jer će ga tada boljeti samo glava.

Dakle, dok mu HDZ iza leđa brusi noževe i prijeti "preslagivanjem koalicije", javno prebrojavajući glasove s kojima bi mogao izbaciti Most iz kombinacije, Most je naglo zaboravio sve ono što mu je Milanović radio i iskoristio priliku da poruči HDZ-u kako i oni imaju rezervnu varijantu.

Pod uvjetom da je SDP spreman zaboraviti sve ono što je Most njemu napravio.

I tako, dok se šatoraši povlače iz Savske nakon što su oba pala, Most će nastojati i dalje oba vući za nos.

A interes svih građana nametat će kao prioritet sve dok mu kao prioritet ne ispriječi interes njegovih lokalnih šerifa. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku