Obavijesti

Kolumne

Koliko je zapravo bitno vrijeme u trčanju? Pa i nije previše...

Koliko je zapravo bitno vrijeme u trčanju? Pa i nije previše...
1

Gdje god se okrenemo oko sebe, uvijek netko negdje žuri da slučajno ne bi zakasnio. Uvijek se radi o tih par minuta zbog kojih ili kasnimo i loše se osjećamo ili ako ih pobijedimo, sretni smo.

VIDEO

Ako striktno gledamo stadionsko trčanje, onda su sekunde i stotinke uvijek presudne. Taj jedan treptaj oka dijeli pobjednike od onih malo lošijih. Kada te sekunde i stotinke prenesemo u velike udaljenosti poput polumaratona ili maratona, one zapravo ništa puno ne znače. Tu govorimo o minutama.

Te minute su nam uvijek nekako bitne i cijelo vrijeme dok trčimo se borimo s njima. Nastojimo ih pobijediti i na neki način sustići prije nego one sustignu nas.

Da kažem da te minute nisu bitne bio bih u krivu, ali zapravo one i nisu toliko bitne. Prije nego odmahnete rukom i prestanete čitati, možda bi bilo dobro da ipak pročitate sve do kraja jer (možda) imam pravo, barem djelomično.

Kako smo mi ljudi izmislili vrijeme i kako sve mjerimo kroz njega, nije onda ništa neobično da i svako trčanje mjerimo u vremenu. Koliko smo brzo nešto otrčali, koliko nam je bilo prolazno vrijeme i kojim smo tempom trčali. To su sve bitni faktori koji nam tijekom vremena pokazuju da li napredujemo ili stagniramo. No ako nam je trčanje samo rekreacija i određeni način na koji se opuštamo te “punimo” onda vrijeme stvarno ne igra nikakvu ulogu. Onda je stvarno nebitno hoćemo neki kilometar otrčati za 5, 6 ili 10 minuta!

Naravno da će najbrži pobijediti, ali ako stvarno uživamo u trčanju onda će minute pasti u drugi plan.

Kako se za polumaraton treba pripremiti i otrčati duže dionice, morao sam ih odraditi htio to ili ne. Iskreno nisam ljubitelj dužina, ali kako mi je vrijeme postalo nebitno, za svaku dužinu koju sam trčao, odabrao sam drugu rutu i jednostavno uživao dok sam trčao i veselio se što sam mogao posjetiti draga mi mjesta koja već duže vrijeme nisam.

Tako mi je postalo i svejedno hoću li neki utrku završiti dvadeset ili trideset mjesta bolje ili lošije. Jednostavno se veseliš svakoj utrci, pogotovo ako ideš trčati na neku lokaciju koju do sada nisi posjetio. Tako dok trčiš uvijek možeš uživati u svemu što se nalazi oko tebe, zamijetiš neki zanimljiv detalj koji sigurno ne bi vidio da istu rutu prođeš javnim prijevozom ili autom.

Ovako trčiš tempom koji ti najbolje odgovara i jednostavno u svemu uživaš.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

O autoru:


Ja sam Matt i veliki sam zaljubljenik u trčanje. Osim trčanja volim popiti craft pivo u dobrom društvu. Dosta slobodnog vremena provodim pišući nove tekstove za svoj blog. No najbitnije od svega je da uživam u društvu svoje kćeri za koju se nadam da će jednog dana trčati sa mnom. Pratiti me možete i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode