Obavijesti

Kolumne

Komentari 174

Kolinda bi doista htjela biti šefica oporbe. Ali one u HDZ-u

Kolinda bi doista htjela biti šefica oporbe. Ali one u HDZ-u
1

Kolindini napadi na Vladu poklopili su se sa saborskom raspravom o povjerenju Vladi, što su mnogi protumačili kao pomoć SDP-u. Ipak, čini se da je ona više skrenula pozornost sa Sabora na sebe i svoje ambicije.

VIDEO

Svima je postalo jasno da se Kolinda Grabar Kitarović promovira u šeficu oporbe. 

Ali ne nužno one oporbe koja svima pada na pamet čim se netko okomi na Vladu.

Predsjedničine kritike na račun Vlade, nabrajanje loših gospodarskih pokazatelja, pa čak i spominjanje "izvanrednog stanja" baš tijekom saborske rasprave o povjerenju Vladi ne može se protumačiti (samo) kao njezino guranje prema liberalnom centru u potrazi za biračima, već i kao nešto drugo.

A o tome su ovih dana progovorili političari s ljevice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kitarović može dobiti podršku tvrdog krila HDZ-a", ustvrdila je Vesna Pusić u intervjuu Novom listu. "Već se vidi i u Saboru, ako detaljnije pratite, tko u rasprave uvodi predsjednicu, a tko ne. Oni koji se na nju pozivaju su uglavnom oni koje je promovirao Karamarko".

Josip Kregar jutros je dodao i ovo: "Predsjednica ima kontakt, suradnju i bliskost s određenim dijelovima HDZ-a".

Puše u jedra

Premijera Plenkovića ne trebaju, dakle, zabrinjavati predsjedničine kritike zbog toga što bi Kolinda eventualno puhala u jedra lijeve oporbe, već (i) zbog toga što puše u jedra desne oporbe u HDZ-u.

Ipak je Kitarović izabrana kao kandidatkinja Karamarkova HDZ-a. I kao takva, ona sada služi desnoj frakciji te stranke, Karamarkovim "spavačima", kao uzdanica u slabljenju Plenkovića i njegove umjerene frakcije. 

Na stranačkoj desnici ostala je kadrovska rupa i predsjednica ju je spremna ispuniti.

Naravno da Kolinda, kraljica šatoraške i klerikalne desnice, svojim pritiskom na Vladu ne može pomoći SDP-u, niti bi lijevo-liberalni birači željeli glasati za predsjednicu koja se tako očito kompromitira, blamira i misli da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

I hvali se da joj je Zdravko Mamić često organizirao večere.

Ovdje se, kao i mnogo puta do sada, sve vrti oko HDZ-a.

Uzdanica desnice

Kolinda služi desnoj frakciji HDZ-a kao oslonac i podrška u pritisku na Plenkovića, otprilike kao što je Ivo Josipović služio kao uzdanica lijevoj frakciji SDP-a u pritisku na premijera Zorana Milanovića.

Radi se o frakciji, ali i o biračima, koji su ogorčeni Plenkovićevom koalicijom s HNS-om i Miloradom Pupovcem, micanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca, kurikularnom reformom i upornim insinuiranjem da je Plenković bliži centru. 

Radi se, osim toga, o biračima koji nisu liberalni, već pripadaju armiji blokiranih, ovršenih i osiromašenih koji nastoje okriviti nesposobnu Vladu za sve svoje nedaće i stoga se spremno poistovjećuju s predsjedničinim kritikama.

Pritom Kitarović ne pomaže SDP-u, već upravo suprotno: otima SDP-u oporbenu pozornicu.

Predatorica

Zbog toga su njezine nedavne kritike na račun Vlade možda čak i snažnije odjeknule nego SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade. Nije se Kolinda nadovezala na saborsku raspravu. Prije bi se moglo reći da je skrenula pozornost sa saborske rasprave.

Nije ni čudo da Bojan Glavašević stoga predsjedničinu kritiku Vlade naziva "predatorskom".

Kitarović gradi svoju poziciju za predstojeću kampanju i udara po Vladi s drugačijih pozicija nego SDP. I zato se Plenković može onako ležerno sprdati sa saborskom oporbom, ali ne i s predsjedničinim kritikama. 

Jer mu ona ozbiljnije radi o glavi.

Plenković pokušava držati Kolindu pod kontrolom, puštajući priče da je HDZ spreman izaći s drugim predsjedničkim kandidatom, recimo Damirom Krstičevićem (kojeg je Karamarkova desnica također svojedobno opanjkavala kao nedomoljubnog elementa), iako je svima jasno da su se Plenković i Kolinda našli u pat poziciji.

Predsjednica ne može za dvije godine pobijediti bez HDZ-a, a HDZ ne može pobijediti na predsjedničkim izborima bez (ili pored) Kolinde.

Liderica HDZ-a

Jedino što Kolinda može učiniti jest dovesti do Plenkovićeve smjene u HDZ-u i izbora sebi bliskog predsjednika. Tako bi sebi osigurala podršku stranke i promovirala se u neformalnu lidericu HDZ-a.

A to je ono što ona planira još otkad je prijetila da će imenovati svoju privremenu Vladu ako se Božo Petrov ne dogovori s HDZ-om. Pa se pobrinula da se Petrov ipak dogovori.

S druge strane, Plenković više mora paziti kako će odgovarati predsjednici, nego saborskim zastupnicima za koje može sačuvati sav svoj otrov i prezir.

Jer kad napada Kolindu, napada svoju desnicu. Kad napada svoju desnicu, daje joj povoda da spas potraži kod Kolinde. 

Uzbudljiva je to igra mačke i miša. A još je uzbudljivije što se ta igra odvija na klizećem rejtingu predsjednice i premijera.

Kao da hvataju jedan drugoga dok padaju u ponor.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang