Obavijesti

Kolumne

Komentari 558

Kolinda bi ugasila zvižduke, a zatim bi ugasila demokraciju

Kolinda bi ugasila zvižduke, a zatim bi ugasila demokraciju
1

Predsjednica države osudila je zvižduke tijekom njezina jučerašnjeg govora na konferenciji o slobodi medija, ne shvaćajući da u slobodu o kojoj je govorila spada i sloboda zvižduka političarima i moćnicima.

VIDEO

Vjerojatno se nikada neće izlizati naša fascinacija činjenicom da u ovoj Hrvatskoj ljudi i dalje ulaze u politiku s isključivom željom da budu voljeni i obožavani.

Pa onda budu grdno razočarani kad nabasaju na zvižduke.

"Razočarana sam jer su me upravo oni koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija prekinuli za vrijeme govora", objavila je jučer Kolinda Grabar Kitarović nakon što je izviždana u Novinarskom domu na konferenciji o slobodi medija. "Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti".

Ovime je predsjednica Republike, u prvom redu, još jednom pokazala da uopće ne razumije što je to zapravo sloboda govora, te da u tu proklamiranu slobodu ulaze i zvižduci političarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali svojom opaskom o tome kako se tu očito radi o "angažiranim aktivistima" nije samo kreirala situaciju nekakve zavjere, gotovo atentata, još malo pa državnog udara, već je nesvjesno podsjetila na jedan drugi slučaj, jednog drugog političara, na jednom drugom mjestu.

Zoki u Kninu

Ne na Tomislava Karamarka, na njega ćemo se vratiti kasnije. Podsjetila je na Zorana Milanovića u Kninu prije dvije godine.
Tadašnji premijer izviždan je u govoru na obljetnici akcije Oluja, što nije bilo neobično, ni neočekivano, neovisno o tome što je bilo neprikladno. A neprimjeren je bio njegov komentar nakon incidenta.

Upitan misli li da su zvižduci organizirani od strane oporbe, Milanović je rekao: "Znam da jesu, to je logično, no izbori se bliže i dobro je da građani vide kakvim se tko sredstvima služi kako bi mogli dobro odlučiti i izabrati svoje društvo".

Milanović nije mogao progutati čak ni tu, kako ju je nazvao, podvalu oporbe. Nije mogao podnijeti da mu zvižde, pa makar to činili provokatori. Nije mogao podnijeti da mu zvižde, pa makar u prethodnoj rečenici rekao da je "svaka vlada naroda, pa ako netko želi zviždati, mi mu to nećemo zabraniti".

Pa je svejedno policija jednog zviždača-provokatora kaznila zbog narušavanja javnog reda i mira.

Pa ako to nije mogao podnijeti Milanović, još manje se moglo očekivati da će to podnijeti njegova bivša diplomatska kolegica, Kolinda Grabar Kitarović.

Mogla je poentirati

Ona je mogla jučer odšutjeti zvižduke i tako dobiti bodove na toleranciji i shvaćanju uloge i pozicije političara. Mogla je otupjeti oštricu tih zvižduka samo da ih je primila kao normalan izraz nezadovoljstva. Još više ako su ti izrazi bili djelo "angažiranih aktivista". 

Na zvižducima se skupljaju bodovi i dokazuje čvrstoća, a ne glumi se uvrijeđenost i razočaranost.

No bilo je to previše za nju. I jače od nje. Pozivajući se upravo na slobodu govora zabranila je "slobodan govor zviždačima", braneći slobodu mišljenja zabranila je iskazivanje tog mišljenja nezadovoljnicima.

Imala je mogućnost optužiti ih za nepristojnost, poput zviždača u Kninu gdje se Milanović više nije pojavio, ali ne i prozvati ih da "nisu iskreni zagovornici slobode govora". 

Predsjednica je govorila, oni su zviždali. Kraj priče.

Nažalost, to nije kraj. Jer, Kolinda je jučer pred američkim diplomatima branila slobodu govora i mišljenja, ali je svejedno prije koji mjesec javno opomenula medije i manjine da paze što misle i govore kako ne bi isprovocirali većinu. Kako im se ne bi dogodio "Charlie Hebdo".

Šuti o slobodi, napada zvižduke

Nije Kolinda ustala u slobodu govora i mišljenja kad je ministar kulture Hasanbegović udario po medijima, niti kad je Anti Tomiću rekao da je sam kriv što ga napadaju na cesti. Nije se usprotivila Karamarkovoj totalitarnoj izjavi da će hrvatski građani smjeti samo u svoja četiri zida slobodno misliti i govoriti o Domovinskom ratu, braniteljima, Tuđmanu i Šušku.

Da ne govorimo o tome kako uredno šuti na svaki fašistički ili huškački ispad, uključujući i brutalnu internetsku harangu koja se u njezinu zaštitu provodi na internetskim forumima.

Sloboda govora i mišljenja brani se svaki dan, a ne samo na dan slobode medija. Brani se na svakom mjestu, a ne samo na jednoj konferenciji u organizaciji Veleposlanstva SAD-a. Brani se pred svima, a ne samo pred Amerikancima. 

I načelno se brane zvižduci političarima, čiji god bili, jer kad se ti zvižduci ugase, ugasit će se i demokracija.

Razočarana Kolinda, kraljica hrvatskog zajedništva, poželjela je jučer ugasiti te zvižduke, samo da bi svojim uvrijeđenim ispadom dodatno pojačala njihovu rezonancu.

I potvrdila njihovu opravdanost.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 558
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....