Obavijesti

Kolumne

Komentari 194

Kolinda je šutjela u Jasenovcu. A onda, nažalost, progovorila

Kolinda je šutjela u Jasenovcu. A onda, nažalost, progovorila
1

Predsjednica je pozvala na Zajedništvo svih strana u Jasenovcu. A onda iznijela ideje koje su opasno na tragu povijesnog revizionizma, koje umanjuju značaj Jasenovca i relativiziraju karakter ustaškog režima

VIDEO

Kad je Kolinda Grabar Kitarović već odlučila treću godinu zaredom u tišini otići u Jasenovac, možda bi joj bilo pametnije da je i nastavila sa šutnjom o Jasenovcu.

Kao što bi joj bilo bolje da je jednako tako šutjela u Argentini gdje je ustaške bjegunce nakon Drugog svjetskog rata proglašavala domoljubima i borcima za hrvatsku državu. 

Nažalost, predsjednici je jučer pukao film i iznervirana odvojenim komemoracijama u Jasenovcu - od kojih ona nije pohodila nijednu - odlučila je, na opći užas i zgražanje, promovirati Zajedništvo.

Zajednička šutnja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet", kazala je u intervjuu za Hrvatski radio. "Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom".

I naravno, opet je izazvala skandal.

U prvom redu, pozvala je sve u jednu kolonu, ali pod njezinim uvjetima. Ne ide se na komemoraciju u Jasenovcu kako bi se napokon zajednički afirmirao antifašizam i službeno prekinulo to koketiranje s povijesnim revizionizmom, već bi se tamo išlo u tišini. 

Da se tamo ne bi reklo ništa. Da se ne bi shvatilo tko je za ustaše, a tko protiv njih.

Povijesni revizionizam

Dakle, predsjednica nije niti jedne godine mandata otišla u Jasenovac kako bi tamo poslala državničku poruku o simbolici Jasenovca u današnjem hrvatskom društvu. Pa zato sada želi zatvoriti usta i onima koji misle da je to neophodno.

Grabar Kitarović nije, međutim, mogla nastaviti s tom politikom šutnje, već je jučer ponovno plasirala nekoliko ideja na tragu povijesnog revizionizma. Prvo je predložila da se osnuje međunarodno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz Hrvatske, Srbije i međunarodnih krugova koji bi ustanovili pravu istinu o Jasenovcu. 

A onda je šokirala idejom da se "modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, utvrdi ne samo broj žrtava, što je uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije".

U Muzejskom centru u Jasenovcu, nakon višegodišnjeg rada hrvatskih povjesničara i stručnjaka, kompletiran je i izložen poimenični popis žrtava tog logora. O tome što se doista događalo napisane su brojni radovi i opis tih događaja također je dio službenog postava muzeja. Oni koji u to ne vjeruju, odnosno relativiziraju te podatke, ujedno su i oni koji relativiziraju politiku i narav ustaškog režima.

A Kolinda je postala njihova glasnogovornica. 

Jasenovac komunistički logor

Predsjednica, drugim riječima, zanemaruje rad hrvatskih povjesničara i stručnjaka u radu oko Jasenovca, i to u posljednjih 25 godina hrvatske neovisnosti, otvarajući prostor za nove rasprave, kao i za novo tumačenje Jasenovca kao komunističkog logora. "Pitam se bi li Angela Merkel takvo nešto predložila za Auschwitz ili bilo koji drugi konc-logor", komentirao je politolog Dejan Jović.

I Kolinda oko svega toga traži zajedništvo.

No istodobno ne se želi očitovati o tome treba li zabraniti pozdrav "Za dom spremni", unatoč pravorijeku Ustavnog suda. "Ne bih o tome spekulirala. Smatram da to treba prepustiti u ruke pravnika i stručnjaka, da se donese odgovarajuće rješenje", rekla je u istom intervjuu.

Nije, međutim, povukla svoju nedavnu izjavu o tome da je ZDS "stari hrvatski pozdrav", kompromitiran u doba NDH.

Dakle, predsjednica ne samo da šuti onda kad treba govoriti, već govori o stvarima o kojima nije kompetentna suditi. 

I ono najgore, ljuti se na one koji "politiziraju pitanje Jasenovca", premda je upravo ona dobrim dijelom odgovorna za sve sukobe, prijepore i probleme koji su doveli do bojkota i odvojenih komemoracija.

Ona sramoti Hrvatsku

Njezine izjave u Argentini, njezino konstantno koketiranje s ustaštvom, sada i diskretno osporavanje službene istine o Jasenovcu - ne samo kao poprištu zločina, nego i simbolu zločinačkog NDH režima - kreirale su atmosferu nepovjerenja, napetosti i ideoloških sukoba.

Ona je ljuta na sve koji "politiziraju", premda upravo ona najviše politizira oko te tematike.

I nakon što je tri godine postojano radila na podjelama oko tih i drugih tema, ona sada poziva na zajedništvo.

Grabar Kitarović daje povoda Srbiji da proglašava hrvatsku vlast ustaškom. Daje povoda židovskim organizacijama da optužuju hrvatsku vlast za revizionizam. Ona je ta koja sramoti Hrvatsku u zapadnim uglednim medijima.

Tko bi nakon svega toga stao s njom u istu kolonu i šutio o onome o čemu se ona uporno ne želi izjasniti?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang