Kolumne

Komentari 111

Kolinda si je plan da preuzme HDZ sama osudila na propast

Kolinda si je plan da preuzme HDZ sama osudila na propast

Više će pomoći predsjednik Zoran Milanović da se dio desnijih birača okrene HDZ-u bojeći se da „crveni“ ne preuzmu i Banske dvore i Pantovčak

Kolinda Grabar Kitarović ima ozbiljnu ambiciju da se kandidira za predsjednicu HDZ-a. Takav plan bi još i držao vodu da iz kampanje nije izašla ne samo kao poražena, nego i ponižena osoba. A iako se u HDZ-u traže krivci za takav poraz, ipak bi bilo najpoštenije priznati da je njemu doprinijela sama Kolinda nizom nesuvislih izjava, gafova, lutanja, pa čak i neistina koje je govorila. Ponizila i diskreditirala je samu sebe.

POGLEDAJTE VIDEO

Nakon prvog kruga HDZ je izvukao ono zadnje oružje: stavili su joj križić oko vrata, pozivali se na domoljublje, plašili povratkom komunista, organizirali autobuse u BiH. Ali ni to nije upalilo iako je Grabar Kitarović osvojila respektabilnih 930.000 glasova.

Ali da to nije njena popudbina najbolje svjedoči i primjer Milana Bandića koji je u drugom krugu osvojio skoro 900.000 glasova koje nikada nije materijalizirao na parlamentarnim izborima.

HDZ jeste u problemu, ali Kolinda očito nije rješenje. Andrej Plenković kaže da će analizirati kakav se to fenomen događa pa građani nisu većinski glasali za njih, pogotovo oni u gradovima.

A „fenomen“ je jednostavan i na njega smo višekratno upozoravali u ovoj kolumni. Umiveni i pristojniji Plenkovićev HDZ gubi glasove desnice, a nije to uspio nadoknaditi u centru. Jer umjereni birač, unatoč europskom Plenkijevom licu, ne trpi netransparentnost, napade na Povjerenstvo za sukob interesa, branjenje ministara duboko ogrezle u afere, koalicije s onima optuženim za korupciju i ratne zločine, izbjegavanje reformi javne uprave, zdravstva, pravosuđa. A sve je to Plenković radio i začinio dozom bahatosti.

Kolinda jednostavno tu ne može pomoći. Paradoksalno, više će pomoći predsjednik Zoran Milanović da se dio desnijih birača okrene HDZ-u bojeći se da „crveni“ ne preuzmu i Banske dvore i Pantovčak.