Obavijesti

Kolumne

Komentari 152

Kolinda skida stigmu ustaštva s pokliča koji su smislile ustaše

Kolinda skida stigmu ustaštva s pokliča koji su smislile ustaše
1

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", kaže predsjednica. I krenula reafirmaciju i podilaženje ekstremnoj desnici.

VIDEO

Nije Kolinda Grabar Kitarović trebala javno priznati da nije povjesničarka. 

To smo u mnogo navrata shvatili, ne samo nakon što je na dva zadnja vanjskopolitička putovanja izjavila da je Hrvatska u SFRJ bila s onu stranu Željezne zavjese. 

Kao da nikada nije čula za Pokret nesvrstanih.

Pa ipak, ona je sinoć kao predsjednica plasirala tvrdnju koja izmiče čak i povjesničarima. Unatoč tome što je doista teško shvatiti što se krije iza njezine opaske u intervjuu RTL-u da "o pozdravu Za dom spremni ne bi donosila osobni sud, ona nije povjesničar i ima svoj stav".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali je svejedno ispalila rečenicu: "Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana".

To je njezin stav. Koji ne naziva osobnim sudom. I baziran je na nepoznavanju povijesti.

ZDS i lenta

No ako je tome već tako, ako predsjednica države - prva u hrvatskoj povijesti - javno u intervjuu nacionalnoj televiziji izjavljuje kako je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav koji je, eto, "kompromitiran" za ustaškog režima, onda je došlo vrijeme da se ona počne službeno njime koristiti.

Neka ga nanovo afirmira. Neka stigne s njega stigmu. Neka ga unese u Ustav, u službeni pozdrav, napiše na lentu koju je obećala nositi, neka s njime započinje i završava svoje govore. Neka ga skandira na stadionu. Neka grafitima išara Predsjedničke dvore.

Neka ga nosi po putovanjima, ne samo u Australiju.

Ako su nesretne ustaše "kompromitirale" taj stari pozdrav, neka ga onda Kolinda Grabar Kitarović ponovno revitalizira.

Pa da se više ne zavaravamo i ne zamaramo.

Uglavnom, taj Kolindin intimni odnos s tim starim ustaškim pozdravom traje već neko vrijeme.

Veličanstvena atmosfera

Prvo ga nije čula na nogometnoj utakmici na kojoj je oduševljeno hvalila "veličanstvenu atmosferu". Zatim je, pod pritiskom i s mjesec dana zakašnjenja, javno pozvala na "kontinuiranu edukaciju i isticanje da su takvi povici koji vrijeđaju bilo koga, povici mržnje, rasizma i netolerancije, apsolutno neprihvatljivi".

Da bi nedavno, nakon koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju, odbila komentirati skandiranje "Za dom spremni" i prekršajne prijave koje je policija zbog toga podigla, te lakonski izjavila da se "politika ne smije miješati u glazbu".

I eto nam sada predsjednice koja se miješa u povijest. Eto nam predsjednice koja iznosi stavove za koje priznaje da nisu povijesno utemeljeni. Koja "kontinuirano educira" javnost da su "takvi povici neprihvatljivi". I onda za takve povike kaže da su "stari hrvatski pozdrav".

Pa neka onda ona njime javno pozdravlja.

Svastika religijski simbol

Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu, sinoć je povukao paralelu s Njemačkom. "Pokušajte zamisliti njemačku kancelarku da 2017. godine u kameru kaže da je za nju svastika stari indijski religijski simbol", napisao je na Twitteru.

Hrvatska predsjednica, međutim, ima hrabrosti - pa čak i drskosti, s obzirom na priznanje da "nije povjesničar" - izjaviti kako je ustaški pozdrav zapravo stari hrvatski pozdrav, te tako zajahati na valu ekstremne desnice koja se već godinama služi tim argumentom.

A prihvatio ga je prošloga tjedna i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, izjavivši kako je "pod tim pozdravom ratovao ban Jelačić". (Za bečki dvor, a ne za hrvatski dom.)

I sve to se događa unatoč otkriću Indexa koji je ovih dana iskopao jedan primjerak novina ustaške emigracije u kojem je Ante Pavelić još 1957. godine priznao da je upravo on skovao taj pozdrav "Za dom spremni" kao krilaticu ustaškog pokreta osnovanog u emigraciji, koji se zatim u NDH po uzoru na Treći Reich proširio na "Za dom i poglavnika spremni".

Ustaštvu pravo građanstva

Sada je politički pečat svemu tome udarila Kolinda Grabar Kitarović, dajući legitimitet korištenju tog pozdrava.

Učinila je dodatni korak u skidanju stigme ustaštva s pozdrava koji su same ustaše skovale.

I to je ogroman skandal. To je predsjednička poruka kojom se poništavaju svi napori da se ovaj prvenstveno ustaški pozdrav izbaci iz hrvatskog društva - s braniteljskih ploča, iz grbova udruga, s koncerata, sa stadiona - dajući mu izjavom s državnog vrha pravo građanstva.

I to bez ikakvog argumenta, dokaza, potvrde i stručnog autoriteta.

"Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima", zaključila je predsjednica u sinoćnjem intervjuu. "To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima".

Da bi na koncu Kolinda sama produbila podjele, probila zakonske okvire oko simbola totalitarnih režima, narušila fantomsko zajedništvo i neargumentirano razgovarala o ideološkim pitanjima.

Nakon ovoga, od predsjednice ne može očekivati ništa manje od toga da na utakmici povede skandiranje "Za dom spremni". 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje