Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Anamarija Burazer Utorak, 15.01.2019. u 20:04

Lažne diplome su u Hrvatskoj postale pravilo, a ne iznimka...

Nije problem što ljudima padne na pamet da krivotvore takav dokument, nego je problem u kakvom to društvu živimo gdje ovakve stvari izazivaju tek podsmijeh uz rečenicu: 'A što ima novoga?'

20 komentara

Jedni od rijetkih koji prate razvoj tehnologije u Hrvatskoj su krivotvoritelji. Hrvatska se u 21. stoljeću po tko zna koji put pokušava uhvatiti u koštac s krivotvorenim diplomama i svjedodžbama.

Dobro je da se na tome radi, ali je poražavajuće da među nama žive i rade ljudi kojima je naobrazba i dalje samo list papira s pečatom i potpisom. Oni vjeruju da je višesatno grijanje stolice za knjigom samo za budale (čitajte 'ja' svi koji imate svjedodžbe i diplome), kao i proživljavanje stresa pred ispite i sve to pomnoženo s tri do pet godina, za neke i puno dulje.

Student at graduation ceremony SVI IDU NA PROVJERU Dobila je otkaz u Ministarstvu: Imala čak dvije lažne diplome

Očito misle da je isplativije iskeširati nekoliko tisuća eura za diplomu nego ubijati se u učenju godinama za isti taj papir. Možemo se samo nadati da takvih nema među liječnicima, farmaceutima i veterinarima. No nekad je 'VSS-ovcima bez diplome' bilo dovoljno da u radnu knjižicu dopišu da su završili fakultet.

Nakon Domovinskog rata bili su primorani donositi konkretne dokumente pa su i napredovali i domogli se bianco diploma te pečata pa sami ispisivali lažne dokumente. Tako barem tvrde upućeni u priču. Napredak krivotvorenja proširio se na kupnju diploma iz okolnih zemalja. Da bi se tome stalo na kraj trebalo bi napraviti jedinstveni registar diploma i svjedodžbi koji je prije pet godina predložio vladi pravnik Pero Kovačević. Jednim klikom miša poslodavci bi mogli provjeriti vjerodostojnost predanih isprava. Registra nema, ali lažne diplome i dalje kolaju.

Zagreb: Ministrica Divjak posjetila OÅ  Jabukovac povodom početka 2. polugodiÅ¡ta PROVJERA DIPLOMA Divjak o diplomama: Povjerenje u sustav obrazovanja je važno

Registar je nešto što teško opstaje i donosi se u našoj zemlji osim ako se ne radi o registru kojim će se iz džepova građana sustavno cijediti novac u državnu blagajnu. Danas se samo sjećamo Registra branitelja koji je nedugo nakon postavljanja ukinut za javnost. Znamo da brojka od više od pola milijuna branitelja ne može odgovarati istini, pa ipak oni koji su se tog statusa domogli, a bojišnicu su vidjeli tek na filmovima, očito su moćniji jer je Registar brisan.

Nije problem što ljudima padne na pamet da krivotvore takav dokument, nego je problem u kakvom to društvu živimo gdje ovakve stvari izazivaju tek podsmijeh uz rečenicu: 'A što ima novoga?'. Dok nam obrazovni sustav ne bude na razini da se znanje i stručnost cijeni, do tada će se “cijeniti” vješti krivotvoritelji diploma. Nije pitanje 'Što je trulo u državi Hrvatskoj?', nego 'Što nije?'.

Jučer je bilo vrijeme da obrazovni sustav dovedemo na razinu upotrebljivosti i djeci ostavimo zemlju u kojoj neće sanjati da budu 'pošteni lopovi'...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message