Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Ljetne travke i ljubimci: Klas se može zavući svuda po tijelu

Pas čitatelja koji se vratio iz šetnje i ne prestaje kihati vjerojatno je udahnuo klasić, travku koja se zavlači svuda po tijelu, a oteklina ispod oka moguća je upala zuba

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Nakon šetnje je počeo jako kihati

Pozdrav,

Imam belgijskog ovčara staroga godinu i pet mjeseci.Živi u vrtu u svojoj kućici. Cijepljen je protiv bjesnoće i drugih zaraznih bolesti. Prije dva dana nakon što smo se vratili iz duže šetnje počeo je jako kihati, a danas sam primijetio kako je iz njegove desne nosnice izašlo malo krvi. On i dalje ne prestaje kihati. Molim Vas što bio to moglo biti i da li se trebam brinuti. 

Unaprijed hvala,
Emil

Travku, klas treba izvaditi kod veterinara

Poštovani,

Po ovome što ste opisali vjerojatno se radi o udahnutoj travi tj. klasiću. To je trava koja se javlja u ovo doba godine i možete je naći gotovo svugdje. Zbog svog specifičnog oblika (strelice) takav klasić, kada uđe u tijelo npr. nos, nastavlja putovati u smjeru kojim je ušao te ide samo naprijed jer krilca klasa onemogućavaju povratak nazad. S obzirom na to da se sukrvavi iscjedak pojavio na jednoj nosnici (pretpostavljam da je sa zubima sve uredu).

Svakako se trebate obratiti veterinaru koji će napraviti tzv. rinoskopiju i posebnom hvataljkom ukloniti klas. Nakon toga uz antibiotsku terapiju brzo dolazi do oporavka.

Klasovi ne ulaze samo u nos, oni mogu ući u uho,oko, između prstiju, penis, stidnicu, izvod slinovnice, kožne nabore itd. S toga nakon šetnje obavezno pregledajte svoju životinju i uklonite klasove koje primijetite kako se ne bi zaboli u tkivo i krenuli dalje.

Oteklina ispod oka se ne smanjuje

Poštovani doktore,

Imam križanku staru šest godina i unazad tjedan dana primijetili smo oticanje ispod oka koje se ne smanjuje. Naša Rea postala je nezainteresirana i manje jede, kao da je nešto boli. Mi živimo u manjem mjestu gdje nema veterinara, pa vas molim za savjet.

Pozdrav,
Mira

S obzirom na trajanje otekline, riječ je o zubu

Poštovana,

Kod Vaše ljubimice moglo bi se raditi o apscesu korijena zuba (ako izuzmemo mogućnost uboda insekta, jer bi kroz tjedan dana otok splasnuo). 

Najčešće se radi o gornjoj osmici jer je to zub s tri korijena od kojih je jedan izuzetno dug i njegov korijen završava na lokaciji neposredno ispod oka, što odgovara Vašem opisu. Vaša Rea svakako treba veterinarsku pomoć. Oteklinu i zube ispod nje najprije treba rendgenski snimiti kako bi dobili potvrdu ovog stanja, a onda, u koliko se radi o apscesu zuba takav zub treba izvaditi te provesti liječenje antibioticima kroz 7-10 dana. S obzirom na bolnost svakako treba uključiti analgetike da životinja ne bi trpjela bolove i da bi se bolje osjećala.  

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu