Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Maca je u šoku, ne jede i ne pije otkako ju je pas zgrabio

Maca je u šoku, ne jede i ne pije otkako ju je pas zgrabio
1

Saznajte što učiniti nakon što ljubimac doživi šok, kako postupiti nakon što liječenje šugarca donese neželjene pojave i postoji li oralna kontracepcija za mace?

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Što učiniti ako mačak jede, ali je jako mršav?

Poštovani, 

Naš mačak je jako mršav, više ne znam što učiniti. Kupujemo mu hranu u konzervi i suhu hranu. On puno jede, ali još je mršav. 

Molim Vas odgovor!
Hvala unaprijed!

Ako to traje predugo, posjetite veterinara

Poštovani,

Na žalost na osnovi ovih podataka nemoguće je reći zašto je Vaš mačak mršav. U svakom slučaju ako to traje dulje vrijeme savjetujem Vam pregled kod veterinara jer očito tada nešto nije u redu.

Pitanja o zdravlju tek omaćene mace

Dobar dan, molim ako mi možete odgovoriti na sljedeća vet pitanja o zdravlju moje mace. Stara je godinu dana i omacila se prije mjesec dana.

1. Nakon okota počela je stalno lizati donji dio repa (pretpostavljam radi čišćenja) i izgubila dlaku vidljivu na tom mjestu. Prvo je bilo bijelo, a sada tamnije sivo. Što napraviti?

2. Postoji li neko ekonomično sredstvo za kontracepciju, a da nije kirurško i koliko košta?

3. Maca, koja boravi i izvan kuće, i leglo imaju buhe. S čime ih se može tretirati? Mačići još doje, stari su 3.5 tjedana i nisu još prešli na krutu hranu. 

4. Maca gubi dlaku podosta, ali ravnomjerno. Treba li je s nečim tretirati ili joj dati nešto od posebne ishrane? 

5. Imam pitanje vezano i za društveni život mace: maca ima sestru (sada skotnu), istog uzrasta. Zajedno su odrasle i ja mislim da su iz istog legla, ali podosta se svađaju pogotovo zadnjih par mjeseci. Reže, vrebaju jedna na drugu i znaju se kratko i zakačiti s ciljem da jedna drugu udalje od legla ili hrane. Što biste nam mogli savjetovati.

Odgovori:

Poštovana,

1. Ako koža nije oštećena nije potreban nikakav tretman jer kad prestane čišćenje dlaka će ponovno narasti.

2. Postoji, no nije baš za preporučiti zbog razvijanja drugih patologija (postoji u obliku injekcije ili implantata). Ako ne želite još mačića, preporučujem sterilizaciju. Od 35. dana mačiće treba postepeno prebaciti na krutu hranu primjerenu njihovom uzrastu.

3. Buhe možete tretirati stronghold ampulicama za mačiće i štence. Sve o buhama i njihovom tretiranju pročitajte u ovoj kolumni. 

4. Sada je vrijeme linjanja te Vaša mačka mijenja svoj zimski dlačni pokrivač u tanji ljetni. Nije loše maci priuštiti hranu koja je u super premium klasi ili vitaminsko mineralne dodatke. Razlog više je i dojenje koje je kod Vaše mačke prisutno.

5. Što se tiče društvenog života Vaše mace tu ne možete puno utjecati, odnosno možete ih fizički odvojiti pa se tada neće svađati. Ako nema ozbiljnijih posljedica pustite ih da razvijaju svoj sestrinski odnos.

Jazavčar je nakon liječenja ponovno dobio izrasline

Imamo jazavčara starog dvije godine. Prije dva mjeseca veterinar mu je otklonio kirurški izraslinu između prsa i noge. Rekao je da je to rana faza i da ne treba slati na analizu otklonjeno tkivo! Prije sedam dana ponovo su mu počele rasti, vjerujem bradavice ili što to god već je, i svaki dan je veće. Sada ih ima 7-8 komada. Zanima me možete li iz ovog pitanja zaključiti što bi to moglo biti? Hvala.

Patohistološka pretraga se preporučuje

Poštovani ,

Tvorevine na fotografiji ne izgledaju ozbiljno u smislu da ugrožavaju život Vašeg psa, no radi daljnjeg liječenja i tretmana savjetovao bih Vam patohistološku pretragu. Nažalost, izraslinu koju opisujete da se nalazila između prstiju ne mogu Vam komentirati jer je nisam vidio. No moj savjet bi bio da svaku izraslinu treba pregledati ako postoji mogućnost patohistološke pretrage zbog daljnje prognoze i tretmana.

Liječimo zamorca od šugarca, ali sve je gore

Poštovani, imam dva zamorca (ženke), starosti godinu i četiri mjeseca. Na jednoj od njih pojavili su se simptomi šugarca. Veterinar mi je preporučio stronghold za male mačiće. Danas će biti 13 dana od tretiranja, a ja ne uočavam promjene. Naveliko joj opada dlaka, koža joj puna prhuti i češe se, a na mjestima vidim i ranice koje je napravila češanjem. Inače je jako mirna i nježna, jede sve, a nerijetko je čujem kad zaskviči od bola jer inače ima lijep, moglo bi se čak reći i pjev, kada je vesela. Ne znam što mi je činiti i kako da joj pomognem. Na drugoj zamorčici ne vidim nikakve simptome ni oboljenja. Unaprijed zahvalna na vašem odgovoru!

Ponovno posjetite veterinara i tražite daljnju analizu te antibiotik

Poštovana,

S obzirom na to da nema promjena, odnosno koliko sam shvatio stanje se pogoršava potrebno je da se ponovno javite veterinaru. Svakako bih preporučio da se uzmu strugotine kože za daljnju analizu te da se uključi i antibiotik s obzirom na nastale rane (kao zaštita od moguće infekcije).

Maca je u šoku, ne jede i ne pije otkako ju je pas zgrabio

Prijateljica je uzela macu staru mjesec dana. Kada je došla, bila je sva sretna, razdragana, igrala se. Međutim, jedan pas je ušao u sobu i zgrabio macu u usta. Poslije toga je maca bila preplašena, kakila je sedam puta i isto toliko povraćala tijekom noći. Stalno je mijaukala i pila je vodu i to dosta. Ujutro je odvedena kod veterinara, dobila je injekciju i neke lijekove. Sada maca niti ide u wc niti povraća niti jede išta. Samo leži i potpuno je bespomoćna. Molim vas, dajte mi neki savjet što da radimo. Bojim se da ne ugine. Hvala.

Slijedite korak po korak i budite pažljivi s njom

Poštovana,

Slijedite upute svog veterinara i nadam se da Vam maca neće uginuti. Pitajte veterinara za prognozu i tijek liječenja. Veterinar je sigurno prvo napravio pregled pa onda se upustio u liječenje tako da Vam u ovoj situaciji jedino on može objektivno procijeniti ozbiljnost situacije. 

Potrebno mi je drugo mišljenje zbog krpelja i temperature

Dobar dan, imam psa starog tri godine. Mužjak je, zlatni retriver. Prije dva tjedna sam vidjela da ima dva krpelja na obrvi i odnijela sam ga kod veterinara koji ih je izvadio. Provjerio mu je temperaturu tijela koja je bila 41. Rekao je da obratim pažnju na njegovo ponašanje, prehranu i mokraću. Nakon tri dana sam bila da mu izmjeri temperaturu i bila je 38. Nama je do veterinara trebalo 40 minuta hoda zbog čega je on konstatirao da je temperatura malo veća i zbog hoda. On normalno jede, malo više spava nego obično i pije vodu. Primijetila sam da nije toliko veseo kakav je inače pa me i to brine. Zanima me vaše mišljenje i što da radim da mu bude bolje.  

Zaboravila sam reći da su mu bjeloočnice crvene i da sam uz tatinu pomoć izvadila nekoliko krpelja. Nije ostala ni glava ni noga na njemu, tj. cijeli je izašao. Pronašla sam i ogromnog krpelja zelene boje ispod uha, a s obzirom na to da je dugodlaki pas teže mi je vizualno primijetiti krpelja pa četkanjem i rukom svakodnevno provjeravam ima li ih. Također nosi ogrlicu protiv buha.

Unaprijed se zahvaljujem.

Pratite stanje redovito 

Poštovana,

Veterinar je u Vašem slučaju pravilno postupio i mislim da nema razloga za zabrinutost. Vjerojatno ste upoznati sa znakovima babezioze (piroplazmoze). O toj bolesti već smo mnogo govorili ali ukratko - ako Vam se pas smiri, prestane jesti, povisi mu se tjelesna temperatura odmah posjetite svog veterinara kako bi intervencija bila pravovremena, a oporavak što brži i sa što manje posljedica.

Sve o krpeljima i liječenju možete pročitati i u kolumni Dossier krpelj. 

Je li s mojim psom sve u redu ako je previše miran?

Pozdrav! Imam maltezericu staru devet mjeseci. Jako je umiljata i nježna ali mi se čini da je previše mirna i plašljiva. Redovno ide kod veterinara i zdrava je. Je li ona takvog karaktera ili ipak možda nešto nije u redu? Zanima me još postoji li mini i maksi maltezer? Jer koliko ja znam maltezer je samo jedan ali nekidan me je kolegica uvjeravala da postoje mali, srednji i veliki. Hvala!

Njegov karakter je takav

Poštovana,

Psi kao i ljudi imaju svoj karakter, neki su živahni i nemirni, a neki mirniji. Pasmine su jasno definirane kinološkim standardima pa bi tako mužjak maltezer trebao biti visok u grebenu između 21-25 cm dok je ženka nešto niža i visina u grebenu kreće se između 20-23 cm. Težina maltezera trebala bi se kretati između 3-4 kilograma. Iz ovog je jasno da ne postoje mini i maxi maltezeri odnosno oni postoje kao varijacije koje su van standarda.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith