Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Zdravko Mamić kao žrtva i Zdravko Mamić kao prijetnja

Zdravko Mamić kao žrtva i Zdravko Mamić kao prijetnja
1

Zdravko Mamić je sa osmijehom podnio napad iz busije. Ali njegov je Dinamo "užasnut" napadom i poručio da se "srami društva u kojem živimo". Društva u kojem se Mamiću upravo sudi zbog prijetnji ubojstvom.

VIDEO

Krenimo od 2014. godine.

Upravo tu je godinu NK Dinamo uzeo kao početnu u nizu napada koji su kulminirali jučerašnjim atentatom na Zdravka Mamića u Tomislavgradu. Tada je, prema priopćenju kluba, Zdravko Mamić "prvi puta napadnut u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego". Čovjek od 80 godina.

Bilo je to 22. ožujka.

A na samom početku te godine obitelj mladog nogometaša Murića, njegov otac, menadžer i prijatelj, podnijeli su Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića zbog prijetnji ubojstvom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pred tužiteljima su u nekoliko navrata dali iskaz o tome da im je Mamić na sastanku u klubu u prosincu prethodne godine prijetio da će ih “sve ubiti i odslužiti”, a menadžeru se unio u lice i rekao da će mu "iščupati grkljan" jer mladi Murić nije htio potpisati novi ugovor. "Nisam znao za što je sve spreman. Onaj dan strahovao sam i za sebe i za obitelj", posvjedočio je na suđenju Murićev otac.

Na sudu zbog prijetnji

Svašta se, dakle, događalo te 2014. godine koju je NK Dinamo jučer uzeo kao polaznu točku serije napada na Mamića koji su doveli do njegova ranjavanja u natkoljenicu.

Mamića je tada napao 80-godišnji Hajdukovac, dok je sam Mamić prijetio ubojstvom obitelji i menadžeru mladog nogometaša, pa zbog toga završio na sudu.

I naravno da je NK Dinamo danas "užasnut" napadom na Mamića, kao što bi svatko normalan bio užasnut pucnjevima iz busije i ranjavanjem usred bijela dana. 

Međutim, nismo čuli da je Dinamo bio "užasnut" ili makar zgrožen Mamićevim prijetnjama ubojstvom obitelji nogometaša.

"Izdići od likvidacije"

"U vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja ne čudi", priopćili su jučer iz Dinama. 

Svejedno, nisu se referirali na Mamićeve prijetnje likvidacijom u slučaju Murić, niti na njegove prijetnje jednom novinaru da će ga "pojesti mrak", drugom da će ga "prebiti k'o mačku", niti kad je trećeg napao na ulici. Niti kad je nebrojene psovao, vrijeđao, progonio.

Ako je pucanj u Zdravka Mamića bio, kako neki kažu, pokušaj zastrašivanja, onda valja imati na umu da je i taj Mamić često i opetovano zastrašivao mnoge oko sebe.

"Naši strahovi su se obistinili"

"Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili", poručili su iz Dinama. I dramatično poentirali: "Sramimo se društva u kojem živimo."

Na njihovu, ali još više na našu žalost, Zdravko Mamić godinama je bio jedan od nosećih stupova tog društva. I svojim je djelovanjem - napadima i prijetnjama - davao obol kreiranju društva kojeg se sada njegov klub "srami". I mnogi koji su se našli na njegovu udaru trpjeli su strahove zbog prijetnji, napada i uvreda.

Sva sreća da je Zdravko Mamić danas živ, nasmiješen, razgaljen pred fotoaparatom, prkosan i otporan. I sreća što obitelj Murić više ne strahuje za svoj život, toliko da su na suđenju Murići i njihov menadžer, slično Luki Modriću, iznenada ublažili iskaze koje su dali tužiteljima. 

Sve je dobro što se dobro završi.

"Krivi su svi"

I koliko god je nezahvalno ulaziti u komentare atentata na Mamića i neukusno ocjenjivati je li on "sam kriv" za to što ga je snašlo, neke tvrdnje iz priopćenja Dinama, izdanog fascinantnom brzinom, nameću usporedbe Mamića kao onoga tko je jučer bio žrtva napada i onoga tko je često prijetio napadom.

"Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini", piše Dinamo. I svima koji to čitaju pada na pamet Mamićevo ponašanje u proteklih dvadesetak godina.

Njegova povezanost s politikom, ali i s policijom, pravosuđem, sudstvom. Njegova prijateljstva sa sucima, gradonačelnicima, policajcima. Njegov odnos s predsjednicom države i s HDZ-om, njegova kontrola nogometnog saveza, pojedinih medija i novinara, institucija... Njegov način poslovanja zbog kojeg mu se sada sudi.

"Društvo u cjelini"

I kad Dinamo svaljuje krivnju na "društvo u cjelini", onda treba znati da je Zdravko Mamić desetljećima bio integralni dio tog društva. Društva kojega su se upravo zbog njega, njegovih ispada i prijetnji, mnogi počeli sramiti mnogo prije nego što ga se počeo sramiti i njegov Dinamo.

Bilo je to društvo u kojem je Mamić prijetio, napadao, psovao, vrijeđao, udarao, šamarao i šaketao, huškao i služio se govorom mržnje, u par navrata čak i završavao u pritvoru, ponašao se kao huligan, a ne nogometni djelatnik, a njegov se klub nikada nije od toga ogradio. Niti se "sramio".

Danas, pak, Dinamo optužuje koga god stigne. Čak i "društvo u cjelini". 

Sve ovo nije, naravno, opravdanje za atentat niti poticaj za novi, niti je ovo optužba Mamića da je sam kriv za to što ga je snašlo. Ovo je samo podsjećanje da je odavno prošlo vrijeme za iščuđavanje.

Mi se već odavno sramimo društva koje je Mamić pomogao stvoriti. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang