Obavijesti

Kolumne

Komentari 113

Milan Kujundžić se uzda u staro pravilo "trećeg čovjeka"

Milan Kujundžić se uzda u staro pravilo "trećeg čovjeka"
1

"Treći čovjek" znao je pomrsiti planove favoritima na predsjedničkim izborima. Nakon Mesića, Mikšića i Milana Bandića sada to želi ponoviti i čelnik Hrvatske zore

VIDEO

Stipe Mesić ušao je u predsjedničku kampanju 2000. godine kao "treći čovjek" i na opće iznenađenje odnio pobjedu pored favoriziranih Dražena Budiše (SDP-HSLS) i Mate Granića (HDZ).

Borisu Mikšiću malo je falilo da kao "treći čovjek" na predsjedničkim izborima 2005. godine uđe u drugi krug s Mesićem. Toliko je bio blizu da je čak poveo ulične demonstracije, tvrdeći da mu je HDZ ukrao glasove i da je on umjesto Jadranke Kosor trebao u pripetavanje s Mesićem. 

Milan Bandić ušao je kao neovisni kandidat, hibridni ljevičar na strani desnice, u drugi krug prošlih predsjedničkih izbora, gdje je osvojio gotovo 900 tisuća glasova.

A sada bi Milan Kujundžić želio preuzeti ulogu "trećeg čovjeka".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želio bi biti iznenađenje izbora, onaj koji bi pomrsio račune favoritima, ugurao se u drugi krug, možda čak i odnio pobjedu. Koliko god to nevjerojatno zvučalo.

Pismo-glava

"Neka Josipović i Kolinda bacaju pismo-glava i tko dobije, neka bude predsjednik", žali se ovih dana lider Hrvatske zore i bivši Karamarkov suparnik u HDZ-u. "Ako je to smisao demokracije i države, neka tako biraju šefa države".

Kujundžić je zasad jedini istaknuti kandidat pored Josipovića i Kolinde. Ljevica je uglavnom stala iza aktualnog predsjednika, iako bi zagriženi ljevičari imali što prigovoriti njegovu dosadašnjem mandatu, dok se Karamarko nada da bi desnica stala iza Kolinde, unatoč njezinim centrističkim, umjerenim pa i liberalnim stavovima.

Ako se iz njezinih nastupa uopće mogu nazrijeti nekakvi stavovi.

Pritom HDZ zanemaruje čisto matematičku procjenu da bi Kujundžić ustvari mogao više poremetiti planove samom Josipoviću nego Kolindi. Predsjednik se nada da bi mogao dovršiti posao u prvom krugu, no ovako mu prijeti opasnost da ipak ode u drugi. Najvjerojatnije ipak s Kolindom Grabar Kitarović.

Međutim, Kujundžić je zapravo u pravu kad kritizira nametnuti duopol dva najveća kandidata. Josipović i Grabar Kitarović toliko su ukotvljeni u političkom centru - prvi koketira s desnicom koliko i druga s ljevicom - da postaju gotovo neraspoznatljivi.

Zbog toga su se predsjednički izbori sveli prvenstveno na obračun SDP-a i HDZ-a, na odmjeravanje snaga Milanovića i Karamarka.

Prvi ne smije izgubiti, drugi mora pobijediti. Ili obrnuto.

Proboj po desnici

No zato se političarima poput Milana Kujundžića koji se trudi profilirati na političkoj desnici, otvara manevarski prostor za proboj prema drugom krugu. 

Nešto slično pošlo je za rukom Milanu Bandiću, neovisnom kandidatu koji se u kampanji prije četiri godine simultano hvalio da je najveći socijaldemokrat i vodio rat protiv "crvene opasnosti". Tko zna može li to uspjeti Kujundžiću kao punokrvnom desničaru.

Osim toga, kandidatura "trećeg čovjeka" udahnula bi novi život i dala draž kampanji koja je, barem zasad, prilično isprazna, ustajala i predvidiva. Dok se jedan dio javnosti muči raspoznati suštinske razlike između Josipovića i Grabar Kitarović, onom drugom skoro je postalo svejedno.

I zato nasušno fale kandidati ljevice i desnice.

Zašto bi Kujundžić podržao Kolindu kad ona za njega nije pravi kandidat desnice? I zašto bi pomogao HDZ-u, kad je zbog Karamarka otišao iz stranke? 

Izbori kao ucjena

Naravno, za mnoge se ova utrka svodi na prokušanu računicu koja u ušima birača zvuči gotovo kao ucjena - podržite Josipovića da ne pobijedi Kolinda, podržite Kolindu da se sruši Josipović - premda bi baš izbori za predsjednika, kao političkog autoriteta i zaštitnika Ustava, trebali biti pozornica za sučeljavanje što različitijih, pa makar i radikalnih stavova.

A ne da se kampanja svodi na pitanje tko je ostavio čistu vrećicu na kontejneru za smeće, tko živi ili ne živi u Hrvatskoj i tko je obećao novu, a tko staru pravednost.

U tom slučaju Josipović i Kolinda doista bi mogli bacati novčić tko će biti predsjednik.

Neka obave formalnost. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.