Kolumne

Komentari 77

Milanovićeva Vlada "vodenim topom" opalila po sudovima

Milanovićeva Vlada "vodenim topom" opalila po sudovima

"Ovo je državni udar pištoljem na vodu", komentirao je visoki izvor iz Vlade odluku o Perkovićevu izručenju. Šaljući tako jasnu poruku Vrhovnom sudu da pazi što radi

"Ovo je državni udar s pištoljem na vodu", zavapio je visoki izvor iz Vlade, stilskom figurom koja jasno razotkriva njegova najvišeg autora, optužujući suce Županijskog suda na čelu s Ivanom Turudićem da "ne žele provoditi hrvatske zakone", već su odobrili izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj.

Na stranu to što Vlada komentira prvostupanjsku, dakle još uvijek nepravomoćnu odluku, već brutalno optužuje sudove da namjerno ne žele provoditi hrvatske zakone. Jer, čini se da je jedino Vlada ta koja točno tumači zakone. 

A kad premijer kaže da izručenja nema zbog zastare, onda izručenja nema zbog zastare. I točka. Sve ostalo je "državni udar s pištoljem na vodu". Ne plinskim, kao prije tridesetak godina u Benkovcu. Nego, eto, onim na vodu. 

Premda čak i mala djeca znaju da je to sasvim bezazlena igračka.

Turudićev državni udar 

Smatra li stoga taj visoki (i očito najpametniji) izvor iz Vlade da je Ivan Turudić, inače prijatelj Vladimira Šeksa, sive eminencije stranke koja se čitavo vrijeme gorljivo zalagala za izručenje Perkovića, doista počinio državni udar? Ili se samo malo igrao suca?

Pa kad već optužuje sudove za "državni udar", zašto taj najviši od visokih izvora ne ode do kraja, pa javno kaže: Šeks je gospodar pravosuđa, on diktira presude, od Polančecove do Sanaderove, pa je tako dogovorio s prijateljem Turudićem da se donese i ova odluka o Perkoviću...

A budući da Šeks nikada ne ostavlja posao napola dovršenim, valja strahovati da će srediti stvari i na Vrhovnom sudu.

Baš kao što se Vlada trudila obaviti posao putem Lexa Perković, nategnutim ustavnim promjenama, proizvoljnim tumačenjem zastare, odbijanjem izručenja, slanjem političkih poruka sudu da izručenja Perkovića ne smije biti, što su zlonamjernici također protumačili kao neku vrstu državnog udara. 

A sada, kad je stvar konačno došla do suda, što je zapravo i jedini smisao Europskog uhidbenog naloga, visoki izvor to naziva "državnim udarom pištoljem na vodu".

Perkovićev udar na državu

Pa dobro, ako je ovo doista bio takav udar, državni i mokri, što bi onda trebala predstavljati prijetnja Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila da će u slučaju izručenja njegov klijent "reći sve što zna", odnosno otkriti tajne koje se ne bi mogle definirati baš kao državni udar, ali bi svejedno udarile na najosjetljivije točke hrvatske države.

Sjetimo se, slične prijetnje slali su i Hrvoje Petrač iz Grčke, Vladimir Zagorec na bečkom sastanku sa Sašom (Josipa) Perkovićem, Branimir Glavaš iz zatvora, a evo, sad i Joža Perković prijeti da će "reći sve" ako ga izruče. I bolje bi bilo da kaže, ali po mogućnosti na sudu, to će mu biti od veće pomoći.

Vodeni top

A što se Zorana Milanovića tiče, on bi kao prvi pravnik ove zemlje najradije udario "vodenim topom" na sve sudove koji ga stravično nerviraju u zadnje vrijeme: od Ustavnog koji nije nadležan za referendume i vodi svjetonazorski rat oko Zdravstvenog odgoja, preko Vrhovnog koji ga je šokirao tumačenjem da su izručenja po uhidbenom nalogu moguća unatoč zastari u Hrvatskoj, pa sve do Županijskog suda koji je "izvršio državni udar vodenim pištoljem".

Sada je poslao poruku Vrhovnom sudu da u drugostupanjskom odlučivanju dobro razmisli o tome želi li sudjelovati u državnom udaru. I to više ne "vodenim pištoljem".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku