Obavijesti

Kolumne

Komentari 64

"Moj bivši profesor postao je novi poglavar Katoličke crkve"

"Moj bivši profesor postao je novi poglavar Katoličke crkve"
1

Ako misliš da tvoji Hrvati žele slobodu i da imaju pravo na vlastiti put, ne zaboravi da isto pravo imaju i naši Indiosi, sirotinja i obespravljeni Latinoamerikanci, rekao mi je

VIDEO

Moja me supruga sinoć, usred silnih poziva ljudi koji su željeli moj komentar nakon što se pročulo da je novi papa Argentinac, kao i ja, zezala: "Možda sad imaš jaku vezu u Vatikanu, ali ja sam protestantkinja, ja imam direktnu vezu s Bogom!" I, da: novi mi je papa netko jako važan i blizak, ta, bio mi je profesor i rektor! 

Polako, momci, čuvajte zdravlje, već ćete ga potrošiti kao svećenici

Godine 1986. i 1987. sam bio na postulaturi, to je bila priprema prije novicijata u kojem sam, kao pripravnik franjevačkog reda (Mala braća), bio 1988. Pošto franjevci u Argentini tada nisu imali vlastitu školu, poglavari su odlučili da pohađamo studij propedeutike kod otaca isusovaca u Colegio San Miguel u pokrajini Buenos Aires gdje je rektor bio o. Jorge Mario Bergoglio. A on je jučer, na iznenađenje cijeloga svijeta, progovorio kao papa Franjo.

Naučio me ispravnom ponašanju, pravilnom razmišljanju

Imao sam, kada sam upoznao profesora i rektora škole Bergoglija, 23 godine i kusur. Rat na Malvinima/Falklandima 1982. (ja sam rođen u rujnu 1962.) me dobrano potresao tako da sam od tada počeo o sebi razmišljati ne samo kao o Hrvatu, već i kao o osobi koja mora pokazati interes za tamošnje društvo. Novinarstvom se bavim od svoje 17. godine, od 1979. (prvi puta sam stao pred televizijskim kamerama u rujnu te godine na Canalu 9, patagonijskoga grada Comodoro Rivadavia). Već sam bio počeo ozbiljno čitati o argentinskoj političkoj povijesti ali tek mi je susret s isusovcima patera Bergoglije pomogao da shvatim i doživim stvarnost mojega latinoameričkoga identiteta.

Uz njega sam shvatio kako ostati Hrvatom otvorena srca

Osim nas, Argentinaca, u toj teološkoj školi kojom je tada ravnao novi papa, bilo je i momaka iz drugih latinoameričkih zemalja a ja sam se posebno družio i volio igrati nogomet sa Ekvadorijancima i Peruancima jer su se međusobno teško podnosili (zbog političkih napetosti između njihovih zemalja) pa su utakmice bile nabrijane i kvalitetne. Ponekad bi netko nagazio kolegu i poslao ga medicinskome bratu pa bi nam tada otac Bergoglio, onim blaženim glasom kojeg smo čuli kada je predložio da njegov pontifikat bude obilježen sveopćim bratstvom svijeta a ne samo u njegovoj rimskoj biskupiji, kazao: "Polako momci, sačuvajte zdravlje jer već će te ga kao svećenici imati priliku potrošiti".

Ime Franjo je izabrao kako bi naglasio potrebu da siromašni budu priznati

Otac Bergoglio, hoću kazati, naučio me je ispravnome ponašanju, naučio me pravilnom i logičnom razmišljanju i okrenuo je moj svijet naglavačke, tako da shvatim da mogu ostati Hrvatom ali da moram postati čovjek otvorena srca, napose prema svima porobljenima u latinoameričkim društvima. 

Znam da je on osoba stamene vjere i čvrste molitve, odličan komunikator

"Ako misliš da tvoji Hrvati žele slobodu i da imaju pravo na vlastiti put, nemoj zaboraviti da to isto pravo imaju i naši Indiosi, naša sirotinja, toliki milijuni siromašnih i obespravljenih Latinoamerikanaca", kazao mi je jednom.

Učili smo u toj školi povijest argentinske i latinoameričke političke misli, domaću, latinoameričku i španjolsku književnost, retoriku, opću i crkvenu povijest, latinski, francuski, stil pisanja, propovjedništvo, španjolsku kulturu i jezik... I često sam imao dojam da sam neki marsijanac: ja, Hrvat, među tim momcima, ali nakon dvije godine, iz te sam škole krenuo u svijet uvjeren da mi je Bog dao ogroman dar: taj spoj latinoameričkoga i europskoga, pa i sada mi se događa da me mnogi u Hrvatskoj ne shvaćaju jer ja ne želim i ne smijem prestati biti Argentincem i Latinoamerikancem. A ne želim ni prestati vrednovati to sveopće bratstvo o kojem je u prvom govoru s pročelja bazilike Svetoga Petra kazivao papa Franjo.

Crkva je dobila izvanrednoga pedagoga i odgojitelja

I nemojmo se zavaravati, rimski prvosvećenik jest učinio presedan, izabrao je novo ime u povijesti Crkve, ali ne da se pravi važan, već da naglasi potrebu da siromašni budu priznati, da se prestanemo mrziti i oholo ponašati. Znam iz prve ruke da su kardinali tražili i našli papu čvrste ruke da sanira ranjenu i debelo kompromitiranu crkvenu hijerarhiju i kuriju. Ali znam, isto također znam, i iz srca vam to govorim, da je Crkva dobila izvanrednoga pedagoga i odgojitelja, spremna slušati i služiti.

Od novoga se poglavara Katoličke crkve očekuje da bude jaka duhovna osoba, stamene vjere i čvrste molitve, odličan komunikator, s istančanim smislom za diplomaciju. Usuđujem se prorokovati da je jučer počelo toliko očekivano i priželjkivano "vatikansko proljeće". Ad multos annos, dragi profesore Bergoglio, poštovani gospodine papa Franjo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith