Obavijesti

Kolumne

Komentari 22

Moj kunić se iz maze pretvorio u 'agresivca' koji samo napada

Moj kunić se iz maze pretvorio u 'agresivca' koji samo napada
4

Mužjak patuljastog kunića ima neke nagle promjene raspoloženja - popne mi se u krilo i odjednom počne režati, nešto višim glasom nego inače i jako me gristi

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Mom mačku iz očiju cure suze nalik na krv

Poštovani, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imam perzijskog mačka starog dvije godine kojemu već neko vrijeme neprestano cure suze koje su s vremena na vrijeme crvenkaste boje,a ponekad je i taj sekret crven kao da mu curi krv. Zanima me što bi to moglo biti? Da li je riječ o nekog bakterijskoj zarazi? Naime u mojem mjestu nema veterinara, a nemam auta pa mi je malo veći problem odvesti ga pravome veterinaru, ali ako je potrebno prema ovome gore navedenome ja ću ga odvesti. 

Lijepi pozdrav, 

Sanja

Odgovor: Jedan od mogućih uzroka je konjunktivitis

Poštovana,

Stanje koje ste Vi opisali kao „curenje suza“ naziva se Epiphora (vlažno oko). Ukoliko je dlaka Vašeg mačka svjetlije boje učestalo suzenje može uzrokovati promjenu boje dlake na tom području koja poprimi crveno-bakrenu boju.

Suzenje nastaje zbog pretjeranog stvaranja suza kao posljedica mehaničkog draženja sluznice oka ili nosa, te zbog spriječenog otjecanja suza prirodnim putem i to kod smetnji u prohodnosti suzonosnog kanala.

Razne bakterijske i virusne upale okarakterizirane su povećanim stvaranjem iscjetka koji, ovisno o vrsti infekta i dužini trajanja, mijenja svoju boju i konzistenciju.

Kod mačaka nisu rijetke upale očiju sa Chlamydiom koja često izazove samo konjunktivitis bez respiratorne infekcije. Konjunktive budu zažarene i iscjedak iz oka poprima roskastu boju. Upala često počinje na jednom oku, te se s vremenom proširi na drugo, a iscjedak može postati gnojan.

Kako bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok navedenih simptoma potrebno je izvesti oftalmološki pregled, te uzeti bris oka, a tek na osnovu dobivenih nalaza i konačne dijagnoze moguće je odrediti odgovarajuću terapiju.

Moj je kunić posto izrazito agresivan

Poštovani!

Imam mužjaka patuljastog kunića starog godinu i par mjeseci. Kastriran je, ima zdrave zubiće, a noktiće mu redovito podrezujem. S medicinske strane sve je pod kontrolom i sve je u redu s njim. Moje pitanje je - ima neke nagle promjene raspoloženja - popne mi se u krilo i odjednom počne režati, nešto višim glasom nego inače i jako me gristi. Kao da recimo - jedan dan u tjednu dobije taj stav i bude toliko zločest da nemam izbora nego ga zatvoriti u kavez. Napada sve što mu dođe pod zubiće, jako je agresivan. Ostatak dana u tjednu to je najumiljatiji kunić kojega si možete zamisliti, i jedna velika maza. 

Što mu se događa? Je li moguće da mu nešto u okolini ne odgovara pa mi to pokušava tako reći?

Odgovor: Problemi u ponašanju su česti kod kunića jer su teritorijalne životinje

Poštovana,

Vašem kuniću sigurno nešto smeta i njegov problem se može svrstat u probleme u ponašanju. Svog kunića morate uvjeriti da je njegova okolina sigurna za njega te da mu u njoj ništa ne prijeti. Na njegovu agresiju nemojte odgovarati agresijom na njega jer će to samo još dodatno pogoršati njegovo ponašanje.

Kunići su izrazito teritorijalne životinje pa ako Vas napada kada ga pokušavate izvaditi iz kaveza rukom probajte ga samo pustiti na način da mu otvorite vrata kaveza te da on sam izađe. Privikavanje na ruku u kavezu najbolje je izvesti s rukavicom, a ritual ulaska u kavez povezati s hranjenjem u pravilnim vremenskim intervalima, nikako ne forsirati maženje i dodirivanje sve dok se kunić postepeno ne privikne na Vašu ruku. Uvijek mu se javite i smirujućim tonom mu tepajte.

U koliko Vas napada neovisno bio on u kavezu ili ne, a  situacija se odnosi da mu Vi pokušavate približiti, pokušajte to izvesti vrlo polako i obavezno mu se javite više puta nježnim glasom. Ruku polako pokušajte staviti iznad njegove glave (ne ispred kao psu ili mački) i probajte neko vrijeme ostati u tom položaju. Ako primijetite znakove njegove agresije pokušajte s trikom tako da mu glavu pritisnite uz pod. Na taj način on će doživjeti Vašu dominaciju bez sile i vikanja.Važno je reći da kunići dosta loše vide predmete koji se nalaze blizu njih stoga kada ih hranite ili im prilazite učinite to polagano javljajući im se mirnim glasom, a  u koliko je kunić duže vrijeme agresivan koristite zaštitu u vidu rukavica jer će Vam trebati vremena da se agresivno ponašanje promjeni, a Vaši brzi i uplašeni pokreti kad on postane agresivan mogu samo pogoršati situaciju.

Stoga naoružajte se strpljenjem i počnite raditi s njim, nakon nekog vremena trud će Vam se isplatiti i počet će te uživati u zajedničkom druženju.     

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith