Obavijesti

Kolumne

Komentari 9

Moj labrador-retriver odjednom je dobio čudnu oteklinu na uhu

Moj labrador-retriver odjednom je dobio čudnu oteklinu na uhu
1

Po opisu, zaključio bih da se radi o hematomu uške. Hematom uške nastaje kada krvna žila pukne između ušne hrskavice i kože uha i nakupi se veća količina krvi

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a prema novom rasporedu, Goran će vam odgovarati svaki utorak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Krvavi iscjedak iz nosa pinča

Poštovani,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imam pinča starog 14 godina i u zadnje vrijeme ima krvavi iscjedak iz desne nosnice. On ga stalno liže, a iz usta mu se širi užasan zadah, a zubi su mu puni kamenca. Boljim se da nije nešto ozbiljno. Kako bih mu mogla pomoći ?

 Srdačan pozdrav,
 Mirela

Vjerojatno je riječ o abscesu zuba 

Poštovana,

Prema danom opisu, mogu zaključiti da Vaš pinč ima problema sa zubima, a krvavi iscijedak iz nosa može biti posljedica abcsesa zuba, koji se otvorio u nosni kanal. Vrlo vjerovatno se radi o očnjaku. Naime očnjaci, imaju dugi korijen koji se fiziološki nalazi blizu nosnog kanala.

Smrad iz usta i loše stanje zuba također upućuje da bi se moglo raditi o ovome problemu.

Preporučio bih Vam posjet veterinaru koji će pregledati nos Vašeg psa kako bi se uvjerio da se ne radi o nekom drugom problemu koji je također moguć.

Ukoliko je s nosnicom sve u redu, trebalo bi napraviti rendgen sumnjivog zuba kako bi vidjeli gdje je problem. Ako se radi o abcesu korijena zuba svakako se preporuča vađenje oboljelog zuba i daljnje liječenje antibioticima. Dakako, nije loše pogledati i ostale zube, očistiti s njih zubni kamenac, popraviti što se može popravtiti, a klimave zube ukloniti. Na kraju se svi zdravi zubi poliraju, a kada se ljubimac oporavi od zahvata, kod  kuće se nastavi održavati higjenu usne šupljine redovotim pranjem zuba.     

Oteklina na uhu labrador retrivera - što je to?

Poštovani, 

Imam psa labrador retrivera i odjednom mu se na uhu pojavila oteklina. Prije je znao tresti glavom, a sad to radi još češće. Molim vas za savjet.

Unaprijed hvala,
Hrvoje 

Hematom uške je vjerojatno uzrok

Poštovani,

Po opisu, zaključio bih da se radi o hematomu uške. Hematom uške nastaje kada krvna žila pukne između ušne hrskavice i kože uha i nakupi se veća količina krvi. Ukoliko pukne i hrskavica uha - tada krv prolazi kroz novonastali procijep pa uho izgleda kao jastučić. 

Uzroci zbog kojih nastaje hematom uške mogu biti različiti: upale uha, trauma uha, a rjeđe zbog pucanja krhkih krvnih žila koje se događaju spontano npr. kod bolesti nadbubrežne žlijezde. Upala uha je najčešći uzrok ušnog hematoma. Ona životinji pričinjava neugodu, bol i iritaciju pa zbog toga životinja trese glavom i češući se nogom pokušava riješiti svoj problem, pri čemu sebi radi traumu.

U koliko veterinar pregledom, uz hematom, ustanovi i upalu uha, započet će  paralelno liječenje upale i hematoma i na taj način ukloniti uzrok i posljedicu. Hematom uške može se liječiti na dva načina. U prvom se hematom ispušta s povremenom aplikacijom nekih lijekova - ta metoda obično se prakticira kod lakših oblika. Kod težih i zahtijevnih slučajeva svakako se preporuča operativni zahvat kojem je za cilj osigurati drenažu hematoma te spoj kože i hrskavice kroz duži vremenski period. Operativni zahavat je također indiciran kod recidiva ovog oboljenja.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith