Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Moj mops toliko hrče da je to postalo posve nepodnošljivo

Moj mops toliko hrče da je to postalo posve nepodnošljivo
1

Mops spada u brahiocefalične pasmine koje općenito imaju problema s disanjem, a može mu pomoći i lagana dijeta ili pak u težim slučajevima operativni zahvat

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a prema novom rasporedu, Goran će vam odgovarati svaki utorak. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Pas ima ranu na bedru, a ja sumnjam na krpelj

Pozdrav,

Imam tri godine starog samojeda koji živi vani u dvorištu. Neki dan mu se na bedru pojavila rana svijetle boje, bez dlake i bez krvi, veličine marelice koju stalno liže. Ja je čistim s fiziološkom otopinom, ali dok mene nema on je i dalje liže. Inače koristim frontline combo i stavljam ga redovito svakih mjesec dana. Do sada nikad nismo imali problema s krpeljima, ali prije tjedan dana sam mu našla krpelja na mjestu rane, a on nije dao da mu se krpelje skine . Navečer krpelja više nije bilo. Što da napravim i od čega mu je to?

Unaprijed hvala

Riječ je najvjerojatnije o kožnom oboljenju

Poštovana,

Kod Vašeg samojeda se vrlo vjerojatno radi o piotraumatskom dermatitisu ili popularno zvanom hot spotu ( vrućem mjestu). Ovo kožno oboljenje vrlo se često javlja kod pasa, dok je kod mačaka nešto rjeđe. Vruće i vlažno vrijeme posebno pogoduje nastanku ovog oboljenja, a predisponirani su psi duže i guste dlake.

Psi si sami naprave ranu upornim lizanjem, grizenjem i grebanjem. Mjesto je vrlo bolno i obično ga ne daju dirati, koža je zacrvenjena i prekrivena smrdljivim gnojem često ulijepljena u dlaku na rubu rane. Krpelj može biti uzrok ovog stanja, s obzirom da nakon uboda krpelja, nastaje lokalna upala na mjestu uboda, koja je mogla potaknuti Vašeg psa na lizanje. 

Uzroci nastanka piotraumaskog dermatitisa su najčešće paraziti (npr.buhe, grinje, šugarci), preosjetljivost (na npr. hranu, ubod buhe i atopije), bolesti analnih vrećica, upale uha, upale dlačnog folikula, male ranice nastale traumom, strana tijela (npr.glavica krpelja) i kontaktni dermatitisi.   

Liječenje se sastoji od uklanjanja uzroka nastanka ovog oboljenja i obrade rane. Oboljelo mjesto potrebno je ošišati i dobro očistiti (ne preporučuje se alkohol niti sredstava koja ga sadržavaju). Životinju je potrebno onemogućiti da dira oboljelo mjesto npr.ovratnikom, a vlasnika se uputi kako će kod kuće čistiti i održavati ranu. Ukoliko je oboljelo područje veliko i bolno veterinar će životinji dati sredstava za umanjenje boli i svrbeža te propisati antibiotsku terapiju  kroz 2-4 tjedna.    

Moj mops toliko hrče da je to nepodnošljivo

Poštovani gosp. Gorane,   

Imam mopsa koji ima 5 godina. Iako sam jako puno čitala o toj pasmini, muče me neka pitanja vezana za njihovo zdravlje. Naime moj mops jako hrče i jako se umara. Znam da ta pasmina ima građu nosa i dišnih organa koja im stvara te probleme, ali da li postoji način da se to malo ublaži. To je kućni pas, ali barem tri puta dnevno šetamo i redovno izlazimo, ali čim je malo toplije moramo skratiti šetnje jer on tako hrče da se bojim za njegovo zdravlje. Čitala sam da se ne smije jako umarati zbog srca.  

Imamo još jedan problem s gutanjem tj. iskašljavanjem. On se pridigne i kao da će povraćati, ne povrati, ali sav se napne - to traje kratko, ali nije mu sigurno ugodno. Na moje pitanje o tim problemima veterinari mi samo kažu da je to takva pasmina koja ima takve probleme zbog svoje građe. Možda i je tako, ali ako imate kakav savjet da mu olakšam bilo bi mi drago. Inače pas je jako dobar, umiljat i zdrav, s dobrom probavom i dobrim apetitom. 

Hvala unaprijed 

 S poštovanjem, Vesna 

Mops spada u pasmine koje teško dišu, no i dijeta može pomoći

Poštovana,

Vaš pas spada u tzv. brahiocefalične pasmine, najpoznatije su: engleski buldog, mops, bokser,shar-pei, boston terijer,shih tzu, ihasa apso. Kod njih se javlja takozvani brahiocefalični sindrom, koji je zajednički nazivnik za oboljenja uske nosnice, produženog mekog nepca, suženog prohoda grkljana i dušnika. Takve životinje izuzetno teško dišu - obično na usta i pri disanju čuje se „hrkanje“. Posebno težak im je udisaj pri čemu se zapravo konstantno guše. Fizički napori, ekstremni stres, vrućina  i sparina još dodatno pogoršavaju kliničku sliku. Osim otežanog disanja, ove životinje često imaju problema i s odavanjem topline pa im je tjelesna temperatura u takvim situacijama može biti povišena. Ukoliko životinja ima produženo meko nepce vjerojatno je da će tokom života imati velikih  problema s gutanjem, jer dok guta ostaje bez zraka pa može izgledati kao se bori da ponovno udahne zrak.

Svom ljubimcu možete pomoći da, u koliko je pretio, u dogovoru s Vašim veterinarom odredite dijetu kako bi mu smanjili tjelesnu težinu, što će mu znatno olakšati život. Veće fizičke napore svakako treba izbjegavati, a za šetnje koristite hladnije sate. Kod pregrijavanja omogućite mu da se ohladi (duža pauza, hlađenje vodom), a u iznimnim situacijama pomaže terapija kisikom i terapija kortikosteroidima.

U težim slučajevima preporučuje se operativni zahvat no problem je često na više mjesta pa su potrebni takozvani multipli zahvati (više operacija u istoj narkozi). Preporučena dob za neke zahvate je od 4 do 24 mjeseca no neki se mogu napraviti i kasnije.   

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu