Obavijesti

Kolumne

Komentari 147

Most je dosad udarao kontru, a sada je i glasao kontra HDZ-a

Most je dosad udarao kontru, a sada je i glasao kontra HDZ-a

Nakon višetjednog protivljenja skoro svemu što dolazi od HDZ-a, Most je danas u Saboru suprotno HDZ-u glasao za izbor Ranka Ostojića. I time potvrdio status prvog antihadezeovskog koalicijskog partnera HDZ-a.

VIDEO

Vidjeli smo već da se Most i HDZ gotovo ni oko čega ne slažu.

Ni oko reformi i prijedloga, oko imenovanja i natječaja, lustracije i registra izdajnika, modela zdravstva i ukidanja županija, oko Mamića i Lozančića...

A evo sada, nisu se složili ni oko Ranka Ostojića.

Mostovi zastupnici glasali su danas zajedno sa SDP-om za Ostojićev izbor na čelo saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, nasuprot svom koalicijskom partneru HDZ-u koji je bio protiv. Prvo pravo glasanje u parlamentu i Most se već odcijepio od HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To se zove dosljednost.

Tjednima već slušamo kako Most udara verbalnu kontru svemu što dolazi iz redova HDZ-a - od ideja i programa, do raznih prijedloga i izjava - a sada su njegovi zastupnici na prvom glasanju u parlamentu već digli ruku kontra svog koalicijskog partnera.

HDZ-u je bilo jako stalo da na čelo odbora ne dođe Ranko Ostojić. I unatoč tome, Most je digao ruku za njega.
Nije to bilo nešto posebno važno, imenovanje je rutinsko, ali je svakako simbolično.

Most je tako i formalno postao antihadezeovski koalicijski partner HDZ-a, prvi takav u povijesti. Istina, liberali su u Sanaderovo doba imali svoje oporbene vikend presice na kojima su ponekad kontrirali Vladi u kojoj su sjedili, ali ovo sada još nismo vidjeli: da se glavni koalicijski partner, onaj koji je doveo HDZ na vlast, protivi ama baš svemu što HDZ kaže ili predloži.

Protivili su se i Miji Crnoji, barem sudeći prema onome što je poručivao Božo Petrov.

A zasad još nije jasno kakav stav imaju prema Zlatku Hasanbegoviću.

Miro Bulj, Mostovac iz Sinja koji je danas jedini glasao s HDZ-om, navodno je zadovoljan ministrovom antifašističkom zakletvom, ali Roberta Podolnjaka, onog koji je naglasio kako je "prvi uvjet da Hasanbegović potvrdi da je uvjereni antifašist", još nismo čuli. Iako je više teško odrediti tko u Mostu govori u ime Mosta, a tko u vlastito ime. 

"Most će uvijek glasati onako kako smatra da je ispravno", poručio je Ivan Kovačić.

Dakle, sudeći po ovome što se danas dogodilo u Hrvatskom saboru, može se postaviti pitanje kako će to u idućim prilikama glasati Most. Hoće li rušiti ministre? Neke Vladine prijedloge? HDZ-ove inicijative? Kao što, primjerice, nisu svojedobno skupa s HDZ-om digli ruku za Roberta Podolnjaka kao svog predsjednika Sabora?

Moraju biti dosljedni sebi. 

Ili će ovo glasanje za Ostojića "platiti" podrškom Hasanbegoviću.

Dosad su se razilazili s HDZ-om u tri četvrtine stvari - primjerice oko načina smjene Lozančića ili izmjena Zakona o sportu, ali i oko Ranka Ostojića - pa ne bi bilo u redu da odjednom od toga odustanu.

Jednako tako, ne treba sumnjati da će Most dobro paziti do koje granice će kontrirati HDZ-u, da ne dovede u pitanje svoj ostanak na vlasti. Što dulje bude trajala podjela fotelja i infiltracija Mostovaca u državna tijela i državna poduzeća, to će Most tonuti dublje u zagrljaj HDZ-a, a time i dovoditi u pitanje vlastiti opstanak na vlasti. 

HDZ će ga prožvakati i prvom prilikom ispljunuti.

Most će stoga voditi računa o tome da na simboličkoj razini njeguje imidž antihadezeovske opcije. Što je HDZ gori, što je njegova politika crnja, to će Most u očima birača izgledati bolji i svjetliji.

Moći će kultivirati svoju ulogu korektora i katalizatora, moralne uzdanice i etičkog kompasa, samostalne i neovisne stranke koja se ne da progutati od velikog partnera, koja će mu pokazati kičmu, ponekad i odbiti poslušnost, sve kako bi građani i birači u njima prepoznali uzdanicu i spas od Karamarkove hegemonije.

Čini se kao idealna pozicija.

Osim što Božo Petrov i ekipa moraju paziti da ih Karamarko ne počne koristiti kao alibi za svoje nepopularne poteze ("Morali smo ukinuti županije jer je Mosta tako tražio"), za sada je Most konstantno korak ili dva ispred HDZ-a.

I koliko god se javnost pitala što taj Most uopće radi u koaliciji s HDZ-om, ako mu se toliko protivi, s kojim se tako često razilazi i protiv koga je upravo glasao u Saboru, Most je po svemu sudeći pronašao svoju računicu. Pitanje je samo koliko će ta "neprincipijelna koalicija" izdržati prije nego što izbace jedni druge iz igre.

"Ljudi u Mostu imaju jako loše mišljenje o Ranku Ostojiću, ali su odlučili poštivati demokratsku proceduru", kazao je danas Miro Bulj koji tu demokratsku proceduru nije poštivao, glasajući protiv Ostojića.

Sudeći, pak, po onome što se događa proteklih tjedana, Mostovci nemaju baš neko dobro mišljenje ni o HDZ-u, ali eto, ipak su ga doveli na vlast.

Onda ga valjda mogu i skinuti s vlasti. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje