Obavijesti

Kolumne

Komentari 40

Most može samo reći: Hvala sucu na kaznenom udarcu...

Most može samo reći: Hvala sucu na kaznenom udarcu...
1

Da nije bilo spornog penala za Dinamo ove nedjelje, Most ne bi postavio ultimatum od 60 dana za poštivanje Zakona o sportu i smjene u Hrvatskom nogometnom savezu. Taman do kraja izborne kampanje.

VIDEO

Hvala sucu što je dosudio skandalozan penal za Dinamo u Vinkovcima, vjerojatno stodvadesetipeti takav u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Da nije, tko zna kad bi se netko iz Mosta sjetio da postoji Zakon o sportu, a kamoli dao Vladi rok u kojem se on napokon mora početi primjenjivati.

Također, hvala bogu što su na proljeće lokalni izbori, pa je Mostu najlakše uhvatiti se tako sporednih stvari kao što je nogomet. Pa još i hrvatski.

I hvala Mostu što već u drugom mandatu participira u vlasti koja ne provodi Zakon o sportu pa onda oni samima sebi moraju davati ultimatume od 60 dana za primjenu tog zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taman do lokalnih izbora.

Jer, eto, Mostu je zbog jednog penala prekipjelo.

Pukla kapa zbog penala

Nije mu prekipjelo zbog plina, poskupljenja, iznevjerenih obećanja, govora mržnje, netrpeljivosti, udara na ljudska prava, proustaških skupova za koje je dozvolu dao upravo njihov ministar unutarnjih poslova, već mu je pukla kapa zbog jednog od stodvadesetipet krivo dosuđenih penala za Dinamo.

Da famozni penal nije dosuđen, ni Most se ne bi osjetio ponukanim davati svojoj Vladi ultimatume o primjeni Zakona o sportu. 

Zato, opet, hvala sucu na kaznenom udarcu.

Most se u jučerašnjim orkestriranim nastupima, u javnom apelu i nastupima svojih saborskih zastupnika u TV emisijama, hvalio da je dosljedan u svojoj brizi za čistoću hrvatskog nogometa i poštivanje Zakona o sportu koji je donesen još dok je Most bio na vlasti u prošlom mandatu.

Ugodno i korisno

Što opet nije daleko od istine. Most je preko nogometa spojio ugodno s korisnim: dovoljno populistička tema za dovoljan pritisak na HDZ i za dovoljni utjecaj na lukrativni resor u kojem bi instalirao svoje čestite i nepotkupljive stražare.

Međutim, u ovom trenutku Most ipak najviše vodi brigu o raspoloženju svojih birača u Dalmaciji i svojim izbornim utvrdama sve do krajnjeg juga. Tamo, naime, ne vole kad se Dinamu daruju izmišljeni penali, a Mostovci su onda prvi koji će dići kuku i motiku protiv Hrvatskog nogometnog saveza još uvijek u pretežitom vlasništvu HDZ-a.

Upravo zbog toga su među potpisnicima jučerašnjeg priopćenja Mosta pretežno pobrojani njihovi kandidati na lokalnim izborima u Dalmaciji, primjerice u Splitu, te Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zanimljivo, Zakon o sportu nije se našao među sedam uvjeta koje je Most postavio kao uvjet svoje suradnje s HDZ-om nakon prošlih izbora. Što je, kad se bolje pogleda, možda i sreća s obzirom da je Most već odustao od dobrog dijela ostalih zahtjeva. 

Pa možda ima nade za ovaj zakon.

A još je zanimljivije da je HNS dao izmjene i dopune Zakona o sportu na ocjenu ustavnosti pred Ustavni sud, još jednu utvrdu HDZ-a koju je, sjetimo se, nedavno žestoko napao Mostov ministar Vlaho Orepić.

Kako se poštuje zakon?

Ipak, nakon svega toga, ultimatuma, pritisaka i zabrinutih priopćenja, premijer Andrej Plenković danas izjavljuje da "nije gledao utakmicu u Vinkovcima jer je imao posla za vikend", ističe kako želi da "imamo fer natjecanje" i poručuje da se Zakon o sportu "mora poštivati".

Zbog čega se onda on onda ne poštuje? Koga Most onda poziva da ga poštuje? 

Most bi u svojim pozivima na smjene u Hrvatskom nogometnom savezu mogao naići na razumijevanje premijera Plenkovića koji ne mari previše za stare hadezeove kadrove u toj organizaciji. Problem leži u činjenici da ni HDZ, baš kao ni Most, a bogami ni hrvatska predsjednica, ne želi propustiti priliku da se ogrebe za poneki glas na hrvatskom nogometu.

Zato je dobro što je sudac ove nedjelje dosudio onaj penal za Dinamo, i zato je dobro da nam dolaze lokalni izbori. Jer, tko zna, možda bi se u suprotnom Most i HDZ bavili nekim važnijim stvarima u ovoj državi.

Recimo, uvođenjem vojnog roka i osnivanjem povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu