Obavijesti

Kolumne

Komentari 57

Mrak je izgubila od Bandića. Može li postati liderica oporbe?

Mrak je izgubila od Bandića. Može li postati liderica oporbe?
1

Najpopularnija oporbena političarka izgubila je jučer od čovjeka pod optužnicama i pred suđenjima. Što to govori o općem potencijalu opozicije u pokušaju rušenja HDZ-a i preuzimanja države u svoje ruke?

VIDEO

Još jučer, Ivan Vrdoljak trgao se zubima i noktima za ulogu lidera opozicije.

Žestoko je odbijao priče o preslagivanju, najjače je kritizirao Vladu, najglasnije pozivao da "svi trebaju pasti jer ne zaslužuju voditi ovu državu", prvi je bio na mikrofonu kad je trebalo napadati HDZ, prvi se nudio kad je trebalo udariti na ideološka i svjetonazorska zvona liberalne ljevice.

A jučer, ispao je najveći gubitnik lokalnih izbora.

Medijski spin

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pomeo ga je medijski spin HDZ-a o preslagivanju kojem se niti jednom prilikom nije usprotivio onako glasno i onako žestoko kao na press konferencijama nakon izbijanja parlamentarne krize. A sa sobom je pomeo sve svoje važne kandidate: u Zagrebu, Varaždinskoj županiji, Dubrovniku...

Pa ako Vrdoljak treba otići sa čela HNS-a, onda bi trebao otići zbog izbornog poraza, kao i zbog navodno već dogovorenog preslagivanja s HDZ-om. Za koje se tjednima zaklinjao da ga neće biti.

I ako Vrdoljak doista ode, a to bi se trebalo znati već ovih dana, pitanje je tko bi mogao doći na njegovo mjesto.

Jer, dok je šef HNS-a htio biti šef oporbe, Anka Mrak Taritaš je već mjesecima u anketama i službeno figurirala kao najpopularnija oporbena političarka. Da nije zaostajala za kategorijom "Nitko", puhala bi za vrat Andreju Plenkoviću.

Barem je tako bilo do ove nedjelje.

A onda je dvogodišnja, dugo i pomno planirana kampanja za gradonačelnicu Zagreba pala pokošena Bandićevom brutalnom kampanjom.

Pala šaptom (ili tvitom)

Osoba koja je svoju političku karijeru okrenula prema najvažnijem cilju, i to u najoportunijem trenutku kad je Bandić na koljenima, pod optužnicama i pred suđenjima, svejedno je uspjela izgubiti.

Neki kažu dostojanstveno, ali ipak prilično neslavno. Kampanja Anke Mrak Taritaš prošla je, da prostite, "kao prdac na vjetru".

Bez fajta, bez referendumskog zamaha, bez organizacije, bez poruka, snalažljivosti, vidljivosti i uvjerljivosti. Tome je kumovao Ivan Vrdoljak, ali samo manjim dijelom. 

Bez obzira na to, poruke Mrak Taritaš njezinih suradnika, uključivši i Vesnu Pusić, bile su sinoć na tragu njezine afirmacije kao nacionalne političarke.

"Ovo je tek početak", poručila je Mrak Taritaš. Nažalost, mogao bi to biti i početak kraja.

Početak kraja

Bio bi početak da je Mrak Taritaš pobijedila Milana Bandića, ujedno i kraj za Ivana Vrdoljaka koji bi se našao u situaciji da u stranci ima moćniju političarku od njega samog. 

Ali čak i kampanji koja je bila kao stvorena za nju, u utrci za funkciju koja bi njoj perfektno odgovarala, Mrak je pokazala da nema liderskih kapaciteta, da loše bira suradnike, šalje krive poruke, ne uspijeva mobilizirati birače i na koncu se vadi na druge da su krivi za njezin poraz.

Kako bi onda Mrak mogla, a to su priče koje su krenule sinoć, eventualno preuzeti HNS? Ako nije uspjela pobijediti Bandića u Zagrebu, pa ni uz podršku SDP-a, kako misli pobijediti HDZ na razini države?

Ispuhana karizma

Vrdoljak je sinoć uništio stranku zajedno sa svojom ambicijom da postane šef opozicije, ali je i pridonio ispuhivanju karizme Anke Mrak Taritaš. Osobe koja je još donedavno govorila da nema političkih ambicija na nacionalnoj razini.

Najpopularnija oporbena političarka izgubila je od čovjeka pod optužnicama.

Što to onda govori o potencijalu kompletne opozicije?

Tim više što se samozvani i otvoreno pozivani SDP-ov kandidat za premijera Zvonimir Mršić navodno odlučio za posao u Agrokoru. 

Čini se kako u zemlji u kojoj Bernardić i Vrdoljak žele biti lideri opozicije (jedino) HDZ ne mora strahovati za svoju budućnost. 

S preslagivanjem ili bez njega.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu