Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 16.10.2018. u 11:25
48 komentara

Na koga se Culej treba ljutiti? Na Plenkovića ili na Tuđmana?

Stevo Culej je zbunjen. Ne zna treba li napustiti HDZ. Ne zna treba li ga napustiti zbog bojkota Vukovara ili zbog neprocesuiranja srpskih zločinaca. Treba li otići zbog Andreja Plenkovića ili zbog Franje Tuđmana

Foto: Facebook
48 komentara

Stevo Culej je malo zbunjen. 

Prije ravno godinu dana u Hrvatskom saboru puštao je govor Franje Tuđmana o "crvenim, žutim i zelenim vragovima", zastupao u parlamentu stranku koja se vraća nasljeđu prvog hrvatskog predsjednika i pronosi njegovu bistu po stranačkim i šatoraškim skupovima.

A onda mu je Vladimir Šeks prije mjesec dana na Središnjem odboru HDZ-a objasnio da je upravo Franjo Tuđman bio taj koji je još 1992. godine zaustavljao istrage hrvatskog pravosuđa protiv srpskih ratnih zločinaca, i to pod pritiskom međunarodne zajednice.

I tako je Stevo Culej završio kao jedini HDZ-ovac na subotnjem prosvjedu u Vukovaru kojeg je organizirao HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava. I na kojem se prosvjedovalo protiv institucija koje ne procesuiraju srpske ratne zločince, gdje se od svih aktera apostrofiralo jedino Vladimira Šeksa. 

Franju Tuđmana ostavili su na miru.

Poljubi i oprosti

Ivan Penava već sutradan uredno se izgrlio i izljubio s HDZ-ovim ministrima, a Stevo Culej još uvijek ne zna hoće li izaći iz HDZ-a. Ili će ga izbaciti.

Pa kako onda ne bi bio zbunjen?

"Što ću ja napraviti, hoću ili ostati u HDZ-u ili ne, to nitko ne zna", izjavio je Culej za Novi list. "Kažem, vidjet ću. Zašto bi netko znao moje namjere? Ja nisam naivac da bih ih unaprijed otkrivao. Pratite situaciju".

Nažalost, to je lakše reći nego učiniti. 

Jer, sama situacija je krajnje složena. 

Ne samo da je HDZ bojkotirao skup kojeg je organizirao njegov gradonačelnik, i ne samo da se na tom skupu prozivalo državu koju operativno već 20 godina vodi HDZ, već se postavlja pitanje je li za neprocesuiranje srpskih zločinaca kriv upravo onaj državnik u kojeg se HDZ, ali i hrvatska domoljubna desnica, zaklinje do groba.

Otac države

Vladimir Šeks na stranačkom je sastanku optužio Tuđmana da je popustio međunarodnim pritiscima, a onda su na vukovarskom skupu optužili samog Šeksa. Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević složio se da su "država zakazala u procesuiranju ratnih zločina", a otac te iste države bio je upravo Franjo Tuđman.

Onaj Tuđman kojega se slavi da je obranio Hrvatsku, pobijedio u ratu, reintegrirao Podunavlje i čiju je "vještinu, odvažnost i mudrost" hvalio čak i Andrej Plenković.

U zemlji koja mu podiže spomenike i stranci koja njeguje mit o predsjedniku koji je sve kontrolirao, svime upravljao i za sve bio zaslužan, izostavljanje imena Franje Tuđmana u prozivanju krivaca za neprocesuiranje zločinaca promašeno je, pa i licemjerno. 

Stoga više nije jasno zbog čega bi točno Culej napustio HDZ: zato što je bojkotirao vukovarski skup ili zato što nije procesuirao srpske zločince?

Ili konkretnije: bi li Culej napustio HDZ zbog Andreja Plenkovića ili Franje Tuđmana?

HDZ sa Srbima, jučer, danas, sutra

Jer, ako se uzme u obzir činjenica da je ovo i deklarativno Tuđmanov HDZ (za razliku od Sanaderova), onda treba podsjetiti na činjenicu da je Franjo Tuđman odobrio amnestiju za Srbe koji su sudjelovali u oružanoj pobuni (ali ne i za ratne zločince), te da Andrej Plenković danas nastavlja HDZ-ovu petnaestgodišnju suradnju sa Srbima.

Na koga bi onda Culej trebao biti ljut? 

Možda najviše na sebe što i dalje sjedi u toj stranci koja mu je, nažalost, omogućila da sjedi u Saboru za finu plaću. A odluku o izlasku iz stranke ubrzat će činjenica da se više neće naći na izbornoj listi za iduće izbore, a ne nekakva moralna dilema o srpskim ratnim zločincima ili durenje zbog HDZ-ova bojkota vukovarskog skupa.

Na koncu, a sve kako više ne bi bilo ludih i zbunjenih, najjednostavnije bi bilo prosvjed u Vukovaru doživjeti onakvim kakav je on doista i bio: kao oblik desničarskog pritiska na Plenkovića, Milorada Pupovca i SDSS, i to u kontekstu intenzivne rehabilitacije hrvatskih zločinaca, nego kao nekakvu žrtvoslovnu i pravedničku potragu za pravim krivcima zbog neprocesuiranja srpskih zločinaca.

Uostalom, i Franjo Tuđman je radije proganjao "crvene, žute i zelene vragove" nego one "crne". 

Red je da se tradicija nastavi. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message