Kolumne

Komentari 1

Napravite mast za sinuse od shea maslaca i eteričnih ulja

U shea maslac treba ukapati eterična ulja koja djeluju protuupalno i antibakterijski, olakšavaju disanje, razrjeđuju sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje iz sinusa

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula na liječenje problema sa sinusima.

Svi koji pate od kroničnih upala sinusa dobro znaju da upravo hladno zimsko vrijeme može problem dodatno zakomplicirati. Upale sinusa vrlo se učinkovito i relativno brzo rješavaju fitoaromaterapijski, ali će samo kvalificirani fitoaromaterapeut moći procijeniti koje sve prirodne pripravke i dodatke prehrani koristiti i koliko često.

Prema tome, savjet je da potražite stručnjaka koji ima dovoljno znanja i iskustva u kliničkoj fitoaromaterapiji, ali u međuvremenu možete si pokušati pomoći izradom masti za sinuse sa shea maslacem i eteričnim uljima.

Velik je broj eteričnih ulja koja se zbog svojeg sastava mogu nositi s upalama sinusa. Čajevac, ravensara, saro, ružmarin kemotip cineol, ružmarin kemotip verbenon, timijan linalol, bijeli bor, paprena metvica, eukaliptus globulus i eukaliptus radiata samo su neka od njih. 

Za razliku od nekvalitetnih eteričnih ulja, sintetskih spojeva i anestetika, koji se obično stavljaju u takve masti, ovdje koristimo kvalitetna kemotipizirana eterična ulja, a umjesto vazelinske podloge, koja se obično nađe u preparatima tog tipa, koristimo nerafinirani shea maslac u koji će se ulja fino moći inkorporirati. Kombiniraju se eterična ulja koja olakšavaju disanje, djeluju protuupalno i antibakterijski, razrjeđuju sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje te tako pospješuju drenažu sinusa.

Potrebno nam je 40 kapi eteričnog ulja bijelog bora, 40 kapi čajevca, 20 kapi eukaliptusa dives, 20 kapi ružmarina kemotip verbenon i 30 kapi paprene metvice. Na 45 g shea maslaca ukapavati jedno po jedno eterično ulje, sve dobro izmiješati i mast potom staviti u lončić. Mast se koristi do pet puta na dan tjedan dana premazivanjem čeonih i ličnih sinusa i područja uz korijen nosa, a malo se masti može staviti na papirnatu maramicu i tako se inhalira.