Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
237 komentara

Naša Vlada u slučaju Agrokor: Držimo vodu dok izbori odu

Nakon izbora bit će zbrojena sva dugovanja, a onda će se vidjeti da nikakvi krediti ne mogu pomoći, da golemi dio dugova treba otpisati, a to će uzrokovati probleme u stotinama tvrtki...

press_bankari
Foto: Igor Soban/PIXSELL
237 komentara

Odobravanje pet milijuna kuna DORH-u za istrage samo u Agrokoru je presedanski potez Vlade. I ne samo na hrvatskoj, nego i na europskoj razini. Plenković je mogao birati hoće li dati novac, a morao ga je dati, pa je onda iskoristio priliku i za koji politički bod.

Zato je javno, na sjednici Vlade, donirao novac. Time će pokušati začepiti usta Mostu koji ga proziva da štiti kriminal u Agrokoru i Ivicu Todorića, ali je ipak otvorio bok za kritike da Vlada usmjerava rad DORH-a. Jer što bi sad glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan trebao uraditi nego opravdati novce otvaranjem istrage i možda uhićenjima.

Nažalost, teško je povjerovati da je novac razlog zbog kojeg DORH nije ranije ušao u Agrokor. Kako je nedavno opisao Tomislav Jelić, kad je podnosio kaznene prijave za štetne razmjene zemljišta Zagreba i Agrokora, službenica koja je bila pred mirovinu mu je rekla:

“Ovdje vam je sve K+”. No nisu samo potencijalne nezakonitosti u najvećem hrvatskom kocernu te koje će vjerojatno s vremenom izbijati na površinu. Tu je i financijska bomba dugova, što s pokrićem, što bez pokrića. Novi krediti za uobičajeno poslovanje su prijeko potrebni, što jasno govori da koncern nije na zdravim nogama. Vlada obećava da će biti i kredita i isplata malim poljoprivrednicima, a izvanredni povjerenik pokušava umiriti javnost. Podsjeća to na poslovicu:

“Drži vodu dok majstori odu”. Nakon izbora bit će zbrojena sva dugovanja, a onda će se vidjeti da nikakvi krediti ne mogu pomoći, da golemi dio dugova treba otpisati, a to će uzrokovati probleme u stotinama tvrtki koje su poslovale s Agrokorom. Ostatke koncerna će trebati rasprodati, a pitanje je kako će uopće i poslovati. Najgore u Agrokoru tek slijedi i prijeti prelijevanjem na čitavu ekonomiju. Taj balon će uskoro pući, a naravno da politici odgovara sve svaliti na Todorića i krenuti u istrage. Tako će javnost manje postavljati pitanje kako je moguće da su to sve vlasti tolerirale zadnjih 25 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message