Obavijesti

Kolumne

Komentari 401

Karamarko nije pozivao na rat. Ali zapravo nije ni trebao...

Karamarko nije pozivao na rat. Ali zapravo nije ni trebao...
1

Pune dvije minute Karamarko je u Kanadi pričao o gospodarstvu, Ostalih 18 minuta militantnom je retorikom govorio o "neprijateljima koji ugrožavaju Hrvatsku".

VIDEO

Da ne bi netko rekao kako Tomislav Karamarko nikad ne govori o gospodarstvu.

Evo, pune dvije minute - od ukupno dvadeset minuta obraćanja Hrvatima u Kanadi - čovjek koji pretendira na premijersku, dapače kancelarsku poziciju, govorio je o ekonomskim temama. Spomenuo je iseljavanje mladih, njemačke prijatelje ekonomiste i otvaranje investicija, upozorio na pad nataliteta. 

I to tek na kraju govora.

Ostalih osamnaest minuta čovjek koji želi doći na vlast u Hrvatskoj potrošio je na svoje uobičajene teme. Na jame i leševe, na fašiste i komuniste, na jugofile i Jugoslavene, na neprijatelje hrvatske države, na one koji ne vole Hrvatsku, pa čak ni hrvatsku himnu.

Jest da je to bila Kanada, kolijevka hadezeovskog pokreta. Jest da se obraćao publici koja je oduševljeno aplaudirala na spomen predsjednice koja "voli Hrvatsku i nedjeljom ide u crkvu" ("i brijeg je počistila od jugoslavenstva"). Jest da se ovdje radilo o Karamarku, osobi zatočenoj u jamama i mitovima... 

I jest da je ovo Karamarkovo lamentiranje u kanadskom Norvalu bilo posve očekivano, te stoga dobrim dijelom komično. 

Međutim, ono što nije bilo komično, bilo je zastrašujuće.

Lakoća huškanja

Zastrašujuće je, naime, kako šef HDZ-a lakonski govori o "neprijateljima koji negiraju Hrvatsku, pa čak i ne vole hrvatsku himnu", o "jamama i hrvatskim leševima", o "Hrvatskoj koja je ugrožena od neprijatelja", o "nekim novim devedesetima"...

Sva sreća da je Karamarko naglasio kako od kanadskih Hrvata ovom prilikom ne traži "kupnju oružja". Traži samo da se "naoružaju" - duhom domoljublja.

Tako se izražava budući premijer zemlje koja je članica Europske unije, četvrt stoljeća nakon osamostaljenja, već duboko u 21. stoljeću, u trenutku kad država grca u gospodarskoj i socijalnoj krizi. 

Ovom je prilikom odabranoj publici na legendarnoj kanadskoj lokaciji u Norvalu već uobičajenu retoriku "neprijatelja i jugoslavena", "nas" i "njih", pojačao militantnim terminima poput "naoružavanja". Nije spomenuo rat, ali zapravo nije ni trebao.

Ovo je rat drugim sredstvima

Prema svemu opisanom, Karamarko je krenuo u otvoreni rat protiv neprijatelja Hrvatske, onih koji su hrvatske leševe bacali u jame, hranili se Hrvatskim proljećem (Ivica Račan), bili protiv osamostaljenja, onih koji mrze čak i hrvatsku himnu. Krenuo je u rat protiv "njih". Protiv "onih". Protiv "nekih".

"Situacija je ozbiljna", upozorio je Karamarko. Ali ne, kako biste možda pomislili, zbog gospodarstva, siromaštva, zaduženosti, propasti, krize koja uništava Hrvatsku. 

Ne, situacija je ozbiljna, kaže on, "zbog sve bjesomučnijih napada na njega i na tajnika Brkića".

I što je najbolje, na cijelu tu priču o neprijateljima, naoružavanju, kupnji oružja, Karamarko neočekivano naslanja pojam slobode. "Želimo slobodu pojedinca, želimo biti slobodni u svojoj državi", kaže šef HDZ-a koji otvoreno prijeti svima koji se usude javno govoriti protiv Tuđmana, Šuška, HDZ-a, Oluje, Domovinskog rata i ostalih svetinja.

Sloboda je očito samo za "nas", ali ne i za "njih".

Poučeni iskustvom, očekujemo da će tako biti i s blagostanjem. Naravno, ako do njega, uz Karamarkovo dvominutno osvrtanje na gospodarstvo, ikada dođe.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 401
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu