Obavijesti

Kolumne

Komentari 313

"Nek' crknu!" To je poruka većine građana ovakvoj Vladi

"Nek' crknu!" To je poruka većine građana ovakvoj Vladi
1

Što se više hrvatskih građana u anketama zalaže za prijevremene izbore, a radi se u prosjeku o dvije trećine ispitanika, to ova vlast traži svaki mogući način kako da izbjegne izbore. U interesu samih građana.

VIDEO

Nije sad više bitno kome je Bernardica Juretić, bivša časna sestra, karijerna humanitarka i pristojna konzervativka, poručila jučer ono famozno "Nek' crknu", osim što je šokantno da je takva izjava izletjela iz usta osobe kojoj bi ičije "crkavanje" trebalo biti zadnje na pameti. 

Ono što je bitno jest da je svojom izjavom ministrica socijalne skrbi nesvjesno, ali zato savršeno artikulirala ono što hrvatski građani misle o njezinoj Vladi.

Doduše, nije to tako dobro sročila kao njezin zemljak Ivan Kovačić prije dva mjeseca, ali opet bilo je to adekvatno raspoloženju javnosti koja sve izričitije traži raspuštanje ove Vlade i okončanje agonije. Iil famozni "clean slate".

U anketi RTL-a po izbornim jedinicama postotak ispitanika koji žele prijevremene izbore uglavnom se vrti oko dvotrećinskog omjera i gotovo nikada ne pada ispod pedeset posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čak i bez Kovačićeve ili Bernardičine provale, prilično je jasno što građani žele. I to žele skoro svi, u skladu s toliko zazivanim zajedništvom. Predsjednica bi nam sigurno bila ponosna.

Ali nažalost, to nije ono što želi vladajuća koalicija.

Kako da ne "crkne"

Što se građani više opredjeljuju za izbore, to HDZ, Most, Karamarko, Petrov, Orešković zajedno sa sponzorima i pokroviteljima, ali i ministrima i zastupnicima čiji bi kreditni rejting u slučaju izbora patio više nego državni, traže način kako da ova Vlada ipak preživi.

Kako da, što bi se reklo, ne "crkne".

Jedni kažu da je to u interesu HDZ-a. Drugi kažu da je to u nacionalnom interesu. Kao da se te dvije stvari toliko puta do sada nisu međusobno isključivale.

Je li onda, imajući u vidu raspoloženje građana, ali i javnosti, u nacionalnom interesu da ova Vlada opstane ili da ova Vlada padne?

U proteklih šest mjeseci Vlada nije napravila ništa osim što je rasprodala dio državnog portfelja. I osim što nije uspjela prodati državne obveznice. Sve između toga bilo je obično hrvanje u blatu. 

To je, uostalom, prekjučer priznao i Tomislav Karamarko, zajedno s Predsjedništvom HDZ-a. Jučer se malo predomislio i poručio kako je ipak spreman otići, ako odu i Petrov i Orešković. Čovjek jednostavno nije futurist, i ne može si pomoći.

Izbori i kako ih izbjeći

HDZ, tko god on zapravo bio, traži način da izbjegne izbore. Traži ga i Most, koliko god Petrov blefirao, jer se njegova ekipica nikada neće okupiti u ovom sastavu na ovom mjestu. Traži ga i Kolinda Grabar Kitarović. Traže ga europski pučani. Traže ga Amerikanci koji bi se najradije riješili MOL-ova agenta Karamarka. 

A tko traži prijevremene izbore? Dvije trećine hrvatskih građana.

I što im ova vlast poručuje? Možete izabrati između Kovačićeve i Bernardičine parole, pa koja vam bolje sjedne.

Nije bitno što žele građani, i to sve veći postotak građana, gotovo zajedničarski postotak građana, neovisno o političkim preferencijama. Bitno je što kažu oni koji su zasjeli na vlast.

Narodna vlada

Ako je normalno da vladajućima nije previše bitno što kaže oporba, paradoksalno je da više bitno ni što kaže predsjednik najveće stranke vladajuće koalicije. Čak bi i Karamarko srušio Vladu, ali mu ne daju.

Ne bi li ova narodna vlast, domoljubna vlast, vlast koja si utvara da izražava volju hrvatskog naroda, trebala poslušati glas javnog mnijenja? Što građani više traže izbore, to se vlast jače trudi izbjeći izbore. Navodno u interesu tih istih građana.

A u te kombinacije ulaze i takve kombinacije poput sinoćnjeg prijedloga Slavena Letice o Vladi nacionalnog spasa, s Milanovićem i HDZ-om, ali bez Karamarka, pa čak i Kolindina podgrijana nebuloza o nekakvoj privremenoj tehničkoj Vladi.

Hrvatska nikada u ovih četvrt stoljeća nije imala prijevremene izbore i poduzima se sve kako bi ih izbjegla i sada kad je Vlada praktički pala. Stoga, kad malo bolje razmislimo, možda ne bi bilo loše takvu odredbu unijeti u Ustav. Odredbu da se parlamentarni izbori održavaju samo i isključivo svake četiri godine.

A predsjednički, po mogućnosti, nikad.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 313
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang