Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 17.01.2019. u 11:39
193 komentara

Nekad je bio uglađeni diplomat. Jučer je bio birtijaški siledžija

Krstičević se iskalio na maketi aviona, a Plenković se htio iskaliti na Nikoli Grmoji. Bila je to šokantna transformacija političara koji je govorio protiv nasilja, a onda se zaletio i nasrnuo na zastupnika Hrvatskog sabora

Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
193 komentara

Jučer smo svjedočili transformaciji Andreja Plenkovića iz uglađenog diplomata u birtijaškog siledžiju.

Epohalna je to promjena premijera koji je polemiku s Nikolom Grmojom želio riješiti mimo mikrofona i govornice, nasrtanjem i unošenjem u lice, probijanjem kroz barijeru drugih zastupnika, baš kako se to radi o birtijama.

Pa neka još netko nazove Plenkovića "anemičnim".

Jučerašnji incident predsjednika Vlade, par sati nakon djetinjastog ispada njegova ministra obrane s razbijanjem makete aviona, bio je presedan u hrvatskoj političkoj povijesti, inače bogatoj primitivnim ispadima. Plenković je bio prvi premijer, lider vladajuće stranke i koalicije, koji je u Hrvatskom saboru nasrnuo na drugog zastupnika.

"Premijer je reagirao ljudski", branio ga je jutros ministar Oleg Butković.

To nije ljudski, ni premijerski

A to ljudski znači poletjeti prema političkom protivniku, pa makar provokatoru, unositi mu se u lice i sudeći po svemu, izazvati fizički obračun. Nema više riječi, sad će letjeti šake. To je navodno "ljudski". 

Ali nije civilizirano. Nije pristojno, nije primjereno, nije dostojno jednog premijera.

U takvu napast nije dosad došao nitko, čak ni Zoran Milanović koji se javno hvalio svojim ratobornim sklonostima i šaketanjima u mladosti. Možda Plenković sada želi nadoknaditi ono što je propustio.

Pa ako se javnost dosad s pravom zgražala nad ponašanjem zastupnika ovog saziva Sabora, Andrej Plenković pružio je jučer svoj doprinos.

Zagreb: Konferencija za medije HDZ-a OPTUŽUJU GA ZA IZAZIVANJE INCIDENATA Bačić: Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem

"Djelujete jadno, jadno, to je takva neka razina da mi je teško slušati to što ste izgovorili", poručio je Plenković zastupniku Grmoji na njegove upite rade li premijer i ministrica vanjskih poslova u interesu Srbije.

Ali još jadniji bio je Plenkovićev nasrtaj na tog istog Grmoju.

Primjer društvu

Time je premijer dao primjer svojoj djeci kako rješavati razmirice, dao je primjer političarima i zastupnicima kako ubuduće polemizirati na javnoj sceni, dao je primjer građanima kako da se obračunavaju s onima koji ih nerviraju.

Jer to je "ljudski".

Kako nedavno reče nadbiskup Hranić, razumljivo je da netko prebije homoseksualca koji ga "izaziva". Sad je razumljivo da premijer želi prebiti zastupnika koji ga provocira.

Zagreb: Vlada održala 138. sjednicu PLENKOVIĆ NAKON INCIDENTA U SABORU 'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'

Je li to nešto što Plenković inače radi? Fizički se obračunava s onima koji ga provociraju, vrijeđaju i nerviraju?

Je li to isti onaj Plenković koji je neposredno prije nego što se uputio prema Grmoji i zatim se pokušao probiti do njega kroz barijeru zastupnika, obećavao kako neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje?

I još nešto: je li Plenković nasrnuo prema Grmoji jer ga je ovaj optužio da pomaže Srbiji ili što ga je nazvao "anemičnim"?

Kultni status

Dakle, ono što je Plenković jučer učinio u Saboru, a HTV-ova snimka demantirala šuplje obrazloženje Vlade da je Plenković samo "napravio dva koraka", bilo je šokantno za hrvatsku javnost i poražavajuće za političara kojeg mnogi smatraju oazom zdravom razuma u ovom političkom ludilu.

Bez obzira na to da bi Plenković ovime mogao zacementirati kultni status među biračima HDZ-a. Pogotovo onima koji misle da ne treba bježati od nasilja kad su u pitanju politički protivnici, novinari, Srbi ili homoseksualci. I naravno, žene.

Ovo je poruka Plenkovića svima koji ga ubuduće misle kritizirati, optuživati, pa i vrijeđati. Da će se suočiti na njegovim bijesom.

SNIMKA SUKOBA S GRMOJOM Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"

A ovo je poruka javnosti da je nasilje doista rješenje. 

Pored svih onih "Daruvaraca", obiteljskih zlostavljača, građana koji šaketaju mirne prosvjednike, učenika koji napadaju profesore, huligana koji napadaju svakoga, sada smo dobili i premijera koji nasrće na zastupnike.

Damir Krstičević iskalio se jučer na maketi aviona. Plenković se htio iskaliti na Grmoji.

Nakon ovoga, premijeru nitko više neće vjerovati kad bude govorio protiv nasilja u hrvatskom društvu. Ako mu to ikad više padne na pamet.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message