Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Martina Trboglav Utorak, 11.06.2013. u 11:57
2 komentara

Neuspjeh kao prilika: Floskula koja tješi ili stav sretnih?

Kako prirodno reagiramo u situacijama najvećih kriza? Jesmo li svjesni svoje snage ili se podcjenjujemo? O (ne)prilici u neuspjehu piše psihologinja Martina Trboglav

Shutterstock
Foto: Shutterstock
2 komentara

Iako bismo svi rado bili cijepljeni od pogrešaka i neuspjeha, oni su neizbježan dio života svakog od nas. I dobro je da je tako. Kad su u jednom ispitivanju psiholozi pitali ljude koji događaj u životu im je bio najteži, a koji najznačajniji, odgovor je iznenadio sve istraživače. Više od 80% sudionika je kao odgovor na oba pitanja navelo isti događaj. Većini je najteža situacija u životu ujedno bila i najznačajnija.

Najteže je i najznačajnije?

Upitavši ljude „Zašto vam je najteže bilo i najznačajnije?“, psiholozi su dobivali sljedeće odgovore: „Otkaz me je napokon potaknuo da pronađem posao u kojem ću uživati i moći se razvijati.; Nakon rastave, shvatila sam da prvo ja moram otkriti tko sam i što želim, kako bih mogla ostvariti kvalitetan partnerski odnos.; Iskustvo teške bolesti me natjeralo da preispitam svoje prioritete i posvetim se onome što mi je uistinu važno.“ 

Ono što je svim objašnjenjima bilo zajedničko je da su teške životne situacije potaknule ljude da preispitaju sebe i svoja dotadašnja uvjerenja. I to ona uvjerenja koja su ih ograničavala u napretku i življenju u skladu s vlastitim težnjama. Uz to, kriza ih je motivirala da pronađu novu snagu i pokrenu se u željenom smjeru. 

Život nam često pokaže da situacije koje na prvi pogled djeluju teško ili kao neuspjeh, postaju polazišna točka puta k uspjehu. I ono što često svi spontano radimo kad se nađemo u krizi je da se saberemo, naučimo lekciju iz tog iskustva i krenemo u akciju. Pritom, rezultat koji u pravilu slijedi je let visinama o kojima smo prethodno samo maštali. Nije li upravo to lekcija koju bismo trebali neprestano imati na umu?

Nema neuspjeha, postoji samo povratna informacija

Pokušajte razmišljati na sljedeći način – sve što se događa, pa makar na prvi pogled djelovalo i kao neuspjeh, samo je vrlo korisna informacija o tome što ne trebamo činiti, kao i smjernica kojim putem krenuti, kako bismo ostvarili željeno. Neki će na to pomisliti kako je riječ o ružičastom i nerealnom pogledu na život, i u jednom će svakako biti u pravu. Uistinu jest riječ o – pogledu na život. Ljudi koji imaju takav stav odabiru interpretirati situacije, koje se na prvi pogled čine neuspjehom, kao priliku da nešto nauče. Kao priliku da saznaju novo o sebi i okolini te samim time budu mudriji u budućem djelovanju. Pritom,  jedna od ključnih riječi je – odabir. 

Moć odabira

U situacijama kad se suočimo s neuspjehom, ljudski je osjetiti težinu, razočaranost, tugu ili čak ljutnju. Međutim, već sljedeći trenutak može postati stvar osobnog odabira: hoćemo li nastaviti s hranjenjem takvih emocija negativnim mislima, ili ćemo promotriti situaciju iz perspektive što je to što možemo naučiti i kako pametnije nastupiti kad se sljedeći put nađemo u sličnim okolnostima. 

Biranje pristupa proaktivnosti i učenja iz pogrešaka u nama stvara energiju koja će nas pokrenuti, umjesto da ostanemo na mjestu, žaleći se zbog nesretnih okolnosti ili se opterećujući osjećajem krivnje. Na kraju krajeva, kao što je istraživanje pokazalo, taj pristup nesvjesno biramo onda kad nam je najteže. Nakon prvotnog šoka, uviđamo da smo puno snažniji nego što to mislimo te se hrabro hvatamo u koštac s izazovom, iz kojeg zatim izlazimo kao pobjednici. Prava vještina je taj stav učiniti pravilom, a ne iznimkom. Što čekate?

O autorici

Martina Trboglav, profesorica psihologije, radi kao viši konzultant u Ramiru, centru za organizacijski razvoj i razvoj ljudskih potencijala. Certificirani je NLP trener, HNLP trener i NLP coach, hipnoterapeut te voditelj Ramiro Leadership NLP Academy. Specijalizirala se za područja komunikacijskih vještina, leadership, upravljanje promjenama i kreativnost. S entuzijazmom radi s organizacijama i pojedincima pomažući im osvijestiti svoje mogućnosti i razviti sve vještine potrebne za ostvarenje željenih ciljeva te kvalitetan i ispunjen život.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message