Obavijesti

Kolumne

Komentari 100

Nije Bandić dao 15 milijuna da bi drugi vodili njegov Zagreb

Nije Bandić dao 15 milijuna da bi drugi vodili njegov Zagreb
1

Zagreb je 'njegov' grad, a Švaljek 'njegova' zamjenica. Sve poslove i ljude smatra 'svojima'. Zar netko doista misli da nakon izlaska iz pritvora neće zadržati utjecaj?

VIDEO

Kako je to izgledalo zadnji puta kad Milan Bandić nije bio gradonačelnik?

Bilo je to 2002. godine, nakon njegove vožnje u pijanom stanju, bijega s mjesta nesreće i pokušaja podmićivanja policajca, kad ga je Ivica Račan prisilio da podnese ostavku, a na mjestu gradonačelnika zamijenila ga je stranačka kolegica Vlasta Pavić.

Iduće tri godine Bandić je s kompromisne pozicije dogradonačelnika preko svojih jataka u gradskoj upravi i tvrtkama gradonačelnici konstantno potkopavao autoritet, radio joj je iza leđa, širio klevete, čak je javno vrijeđao i ponižavao, te uglavnom činio sve kako bi se što prije ponovno dočepao gradonačelničke fotelje.

To mu je napokon uspjelo 2005. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko nam garantira da se isti ili sličan scenarij neće događati sada kada ga na čelu grada zamjenjuje Sandra Švaljek?

Voditi grad iz sjene

Tko može kontrolirati hoće li se Bandić doista pridržavati izrečene zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti? Da se neće uplitati u posao svoje zamjenice, da neće voditi operacije iz sjene, neće utjecati na svjedoke, miješati se u upravljanje Gradom, ometati istragu?

Ni sud koji ga je pustio iz pritvora, ni Gradska skupština, ne znaju kako to provesti u praksi. Glasnogovornik Županijskog suda to naziva "pravnom prazninom".

Međutim, ako je Bandić pod istragom zbog onoga što je radio u Gradu, bilo bi jedino logično da ga se što više udalji od Grada i gradskih poslova. 

A Zagreb je "njegov" grad. Švaljek je "njegova" zamjenica. Sve zaposlene u gradskoj upravi i trgovačkim društvima on smatra "svojim ljudima". I on već dvanaest godina kontrolira sve, ama baš sve, što se događa u metropoli. 

Zar netko doista misli da Bandić na slobodi neće željeti zadržati istu moć i isti utjecaj? Naročito nakon što ga je po izlasku iz Remetinca dočekala oduševljena gomila.

A iz pritvora izvukla jamčevina od 15 milijuna kuna.

Plaćena je velika cijena, najveća u Hrvatskoj, da bi se Milan Bandić dokopao slobode.

Merzel dala ostavku, Bandić milijune

U kolovozu ove godine Marina Lovrić Merzel morala je podnijeti ostavku na dužnost županice kako bi mogla nakon četiri mjeseca izaći iz pritvora. Bio je to uvjet za puštanje na slobodu i garancija da neće s pozicije župana utjecati na svjedoke.

Njezin bivši stranački kolega Milan Bandić dao je obećanje da neće obavljati dužnosti gradonačelnika, ali on je još uvijek gradonačelnik. Još uvijek se ljudi prema njemu mogu odnositi kao prema izravno izabranom gradonačelniku.

Demonstrirao je to i ranojutarnji spektakl na jutarnjem džogingu.

Tko će onda od Bandićevi ljudi, u Bandićevoj gradskoj upravi, u Bandićevu Zagrebu pored privremeno oslobođenog Bandića ozbiljno shvaćati njegovu zamjenicu?

Jednom smo već vidjeli kako se Bandić ponaša kao gradonačelnik koji to nije, a sad ćemo vidjeti kako se ponaša kao gradonačelnik koji to ne smije biti. 

Kad je tek završio u Remetincu, Sandra Švaljek je novinarima tumačila kako joj zakon daje za pravo - čak i obavezu - da odlazi Bandiću na konzultacije oko vođenja grada. Međutim, sad kad je Bandić na slobodi, ona ne bi smjela odlaziti Bandiću na konzultacije oko vođenja grada.

Doticaj i utjecaj

Bandić ne bi smio imati ni doticaj s trgovačkim društvima u vlasništvu grada, niti s gradskom upravom. Ali on ne mora osobno posredovati da bi ostvario doticaj i zadržao utjecaj.

Dovoljno je, recimo, da svjedoci znaju da je Bandić na slobodi i da niže krugove na atletskoj stazi.

Uglavnom, nije Bandić izašao iz Remetinca da bi pobjegao. Nego da bi bio bliže Zagrebu.

I nije jutros otrčao 30 krugova sa svojim drugarima da onda ostatak dana ne bi ništa "delao". On voli "delati". Znamo i kako.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang