Obavijesti

Kolumne

Komentari 192

Sramotan je način na koji su spašeni Vlada i Zdravko Marić

Sramotan je način na koji su spašeni Vlada i Zdravko Marić
1

Zdravko Marić, a time privremeno i Vlada, preživjeli su zahvaljujući glasu Tomislava Sauche, bivšeg SDP-ovca pod optužbom za korupciju. Ipak, Vlada nije uspjela dokazati da ima većinu u hrvatskom parlamentu

VIDEO

Televizijske kamere fokusirale su jednog čovjeka u Sabornici.

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera Milanovića, stigao je u Hrvatski sabor, pokunjene glave i teškog tereta na leđima glasao za svaku točku Vladinih zakona, a onda namjestio mikrofon i bez ustajanja, na brzinu, izjavio da je "protiv" izglasavanja nepovjerenja Zdravku Mariću.

S njegovim glasom ishod je na koncu bio 75:75.

Da je glasao kako se to i očekivalo od dojučerašnjeg SDP-ovca, Marić bi pao sa 76 glasova i Vlada bi tako i formalno pala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovako, izjednačen ishod sugerira ono što je i Božo Petrov konstatirao, uz odobravanje oporbe i negodovanje vlasti: Marić nije pao, ali je pala Vladina većina.

Saucha spasio Marića

Naravno, sve je to bilo uvjetno, s obzirom na činjenicu da je Željko Glasnović odbio glasati, ali faktično je Sauchin glas presudio.

On je spasio Marića, a kako je kasnije izjavio, spasio je i Vladu od prijevremenih izbora.

Saucha je izvanredno danas došao u Sabor, a onda izjavio da glasa po savjesti jer misli da Hrvatskoj sada ne trebaju novi izvanredni izbori. To, međutim, neće uvjeriti mnogo onih koji smatraju da je Saucha sigurno dobio od HDZ-a neke garancije u vezi kaznenog postupka koji se, kako smo imali prilike vidjeti u prošlosti, može politički usmjeriti u bilo kojem smjeru.

I ako je danas Vlada spriječila svoj pad, premda nije dokazala većinu, zahvaljujući glasu osobe pod kaznenim postupkom za korupciju i kriminal, pa još i bivšem SDP-ovcu, pa još i bivšem predstojniku ureda Zorana Milanovića, onda je to pokazatelj situacije u kakvoj se država, skupa s ovom Vladom nalazi.

Istog jutra premijer Plenković održao je prkosan govor na sjednici Vlade, nabacivao se velikim riječima. Osuđivao "pamflete" protiv Zdravka Marića, pozivao se na to da on kao "političar, predsjednik Vlade, pa i pravnik nikada neće dopustiti diskvalificiranje" osoba, govorio je o lojalnosti i ljudskosti i korektnosti, o "monstruoznim optužbama", pa čak i o "sramotnim situacijama u hrvatskoj političkoj praksi".

A onda je njegov ministar, a možda privremeno i Vlada, preživjela zahvaljujući "sramotnoj situaciji" s Tomislavom Sauchom.

Saucha spasio sebe?

I koliko god Saucha nakon glasanja u Saboru ponosno tvrdio kako je glasao po savjesti i bez ikakvog opterećenja i pritiska, iz njegova držanja u Sabornici moglo se zaključiti da se nalazi pod i te kakvim pritiskom.

Svojim glasom je spasio Marića, a tek će se vidjeti je li spasio i sebe.

I njegovim glasom Hrvatska se našla u situaciji kad nitko u Saboru nema većinu. Nema je oporba za rušenje Vlade, nema je Vlada za daljnje vladanje.

S ovakvom tankom većinom ne može vladati nitko.

A premijeru Plenkoviću bi ovo glasanje moglo pružiti elegantan izlaz iz krize: uspio je spasiti svog ministra, ali bi mogao na tom valu raspisati izbore i pokupiti ono što može, prije daljnje agonije u parlamentu.

Njegov jutrošnji govor u Vladi bio je predizborni, pa i oproštajni, ali mu takav ton neće pomoći da vodi Vladu na takvoj tankoj većini. Na Tomislavu Sauchi i sličnima.

Ovoj političkoj krizi nije trebala još i situacija u kojoj Vlada ovisi o glasu optuženika za korupciju, a koji pak ovisi o postupku kojeg vodi isti onaj državni odvjetnik koji je pozirao s premijerom na press konferenciji u Vladi i u državi koju vodi HDZ sa svojim pravosuđem. 

U takvoj situaciji, kad nitko nema većinu, a sve manje njih ima čist obraz, uključujući tu i Andreja Plenkovića, izvanredni izbori pružili bi olakšanje i častan uzmak iz nečasnog poraza. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang