Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Četvrtak, 15.11.2018. u 12:33
117 komentara

Lažno blagostanje: Kolindino obećanje naivcima je radovanje

Ozbiljno ste shvatili obećanje Kolinde Grabar Kitarović da će "Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta"? Predsjednica je jučer poručila da ste si sami za to krivi. Ona, naime, nije mislila ozbiljno.

Zagreb: Kolinda Grabar-Kitarović otvorila izložbu "Hrvatska glagoljica"
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
117 komentara

Nije se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala opravdavati zbog svoje izjave iz pobjedničkog govora 2015. godine da će "Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta" i poruke da nam "to obećava ovdje večeras".

Odmah smo znali da pretjeruje. Da je pala žrtvom vlastite euforije. Gotovo histerije. 

Niti predsjednica države može davati takva obećanja, niti ih je ova predsjednica sposobna i pozvana provesti, niti će Hrvatska - da se ne lažemo - ikada biti među najrazvijenijim zemljama svijeta. 

Naročito pod HDZ-om i njegovom predsjednicom.

Svejedno, Kitarović je jučer osjetila potrebu i službeno pogaziti tu svoju, možda najslavniju izjavu. "Mnogi su krivo interpretirali tu moju izjavu misleći da sam mislila da će se to dogoditi u mom mandatu", rekla je predsjednica.

Dakle, nije ona lagala, mi smo krivo skužili. 

Sitnim slovima

Nismo čitali između redaka, nismo pročitali sitna slova na dnu govora o obećanom blagostanju. Predsjednica je dala obećanje, ali nije mislila ozbiljno. Obećavala je, ali nije mislila da će se to dogoditi u njezinu mandatu.

Mogla je isto tako obećati let na Mars. Pa reći da se to neće dogoditi u njezinu mandatu.

Možda joj zbog toga treba još jedan?

Kako god bilo, predsjednica je još jednom, po tko zna koji puta, pogazila svoje riječi.

Nije se još ni ohladila priča o Marrakechu zbog čega je čak i HDZ-ovci sprdaju na Facebooku, a premijer Plenković pozvao je da objasni zašto je prvo obećala ići na sastanak o migracijama, pa onda odustala, a sada se već tumači kako odustaje od obećanja o blagostanju. 

Sad samo "misli" da bi Hrvatska "mogla biti" jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu. A misliti je...

Ni blagostanja, ni preseljenja

Naravno da Kolinda Grabar Kitarović vjeruje kako ona nema ništa s tim izjavama. Ona u pravilu ne misli ozbiljno, zbog čega vjeruje da ju ni ljudi ne bi trebali ozbiljno shvaćati. A još manje bi se trebali hvatati za njezina obećanja. 

To smo trebali naučiti na samom početku. Nakon obećanja o blagostanju, pogazila je najvažnije obećanje u kampanji, ono o preseljenju u Visoku ulicu.

Tko nakon toga shvaća predsjednicu ozbiljno, čini to na vlastiti rizik. 

Zapravo, takvo upozorenje trebalo bi stajati na dnu ekrana svaki puta kad Kolinda Grabar Kitarović zausti nešto izjaviti. "Predsjednica ne snosi odgovornost za izrečeno". 

Hoće li Plenki podržati takvu predsjednicu?

I dok je na biračima da sami odluče hoće li predsjednicu uzimati ozbiljno ili neće, zanimljivo će biti vidjeti što će odlučiti HDZ uoči predsjedničkih izbora. "Mi smo narodnjačka stranka i moramo pokazati da je naša poruka jača od populističkih, koje siju strah i nude jednostavna rješenja bez odgovornosti da će ih provesti", poručio je prije nekoliko dana premijer Plenković.

Hoće li onda podržati populističke poruke Kolinde Grabar Kitarović? Hoće li stati iza njezinih jednostavnih rješenja bez odgovornosti da ih provede? I osim toga, hoće li podržati predsjednicu koja tako lako mijenja stav, kao oko Marakeškog dogovora? I koja se dodvorava onima koji šire strah?

Kolinda Grabar Kitarović ne uklapa se ni u jednu Plenkovićevu poruku. Niti u politiku navodno vjerodostojnog HDZ-a. 

Hoće li Plenković dozvoliti da Kitarović u idućoj kampanji, uz patronat HDZ-a, servira bedastoće bez pokrića? Vjerojatno hoće.
Jer i njegova vlastita stranka od toga desetljećima živi. I od parole iz Tuđmanova doba "Iz pobjede u blagostanje".  

Nova taktika

Od izricanja tog famoznog Kolindina obećanja da ćemo biti jedna od najrazvijenijih zemlja EU i svijeta, Hrvatska se srozala po svim relevantnim pokazateljima: po životnom standardu, razvoju, konkurentnosti, privlačnosti za poslovanje, obrazovanju, kritičkom razmišljanju...

Ukratko, u svim onim aspektima koji odlikuju najrazvijenije zemlje na svijetu. 

Zbog toga bi Kitarović ovoga puta mogla primijeniti drugačiju taktiku: odustati od kandidature za drugi mandat kako bi Hrvatskoj olakšala put prema tom obećanom blagostanju. 

To bi bio potez odgovorne političarke. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message