Obavijesti

Kolumne

Komentari 48

Niste spasili maloga Kristiana, ministre, vrijeme je za ostavku

Niste spasili maloga Kristiana, ministre, vrijeme je za ostavku
1

Sustav, kojemu ste na čelu, ubio je mladića, gotovo dječaka. Koji je, uza sve, bio i osoba s posebnim potrebama. Užas je strašan. Mali je Kristian, kakav god on bio, polako umirao u skrbi državne institucije

Fascinira mirnoća s kojom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odbija od sebe bilo kakvu odgovornost za smrt jedva punoljetnog Kristiana Vukasovića u splitskom zatvoru. Bošnjaković, snena pogleda i polagana govora, spominje sve osim ključne stvari - svoje ostavke.

Jebemu, ministre, hajde, probudite se. Nije vam još kasno spasiti malo obraza. Kad već niste spasili malog Vukasovića.

Kristianu je mozak bio natečen i u bolnici je umirao 24 dana...
Kristianu je mozak bio natečen i u bolnici je umirao 24 dana...

Sustav, kojemu ste na čelu, ubio je mladića, gotovo dječaka. Koji je, uza sve, bio i osoba s posebnim potrebama. Užas je strašan. Mali je Kristian, kakav god on bio, polako umirao u skrbi državne institucije. Umjesto da ga zaštite, rastočili su ga u zatvoru Bilice. Tamo ga je stavio i senzibilizirani splitski sudac Mario Franetović nakon zahtjeva lokalnog tužiteljstva. Bravo! Ajmo se zapitati kako taj sudac Franetović i neki od neimenovanih tužitelja iz splitskog tužiteljstva nisu shvatili da Kristian Vukasović, piroman i osoba s ozbiljnim poremećajima u ponašanju, ipak nije ratni zločinac kao Dragan Vasiljković ili diler kokaina Cvik.

Oživljavali ga više puta: Detalji otkrili kako su liječili Kristiana
Oživljavali ga više puta: Detalji otkrili kako su liječili Kristiana

Kolika je, recimo, bila koncentracija tog Franetovića i državnog tužitelja na sami sudski spis i cijeli kontekst slučaja? Kako to da nisu shvatili jednostavne podatke o zdravstvenom i psihičkom stanju malog Vukasovića? Ovakva ljudska sramota, pa onda profesionalna aljkavost i izostanak suvisle procjene neporeciva je potvrda elementarne nesposobnosti redom ministra Bošnjakovića, suca Franetovića i nepoznatog tužitelja.

Ima ih još u toj spirali koja je dovela do smrti mladića. Naravno, može se sve to napisati još tisuća puta, ali baš ništa od toga materi i ocu Vukasović neće vratiti sina. Hrvatska je, zaista, pogana država za slabe i bolesne.