Obavijesti

Kolumne

Komentari 48

Odgodi porez, opali ministra, podigni rejting, održi stabilnost

Odgodi porez, opali ministra, podigni rejting, održi stabilnost
1

Tako izgleda uobičajeni radni dan premijera Andreja Plenkovića. Svaki tjedan ugasi požar jedan. Svaki tjedan spašava se ministar jedan. I svaki tjedan premijer od nečeg odustane. Ovoga puta od poreza na nekretnine.

VIDEO

Neki dan vidjeli smo kako izgleda Zajedništvo. Sada gledamo kako izgleda ona opjevana Stabilnost.

Prije samo koji tjedan premijer Andrej Plenković jedva je, na koljenima i uz kitu cvijeća (plus pola milijarde kuna za avione), izmolio ministra obrane Damira Krstičevića da opozove svoju neopozivu ostavku.

Danas saznajemo da je premijer Plenković razmišljao o smjeni ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zato što je navodno na svoju ruku, skoro pa vlastoručno, izazvao trgovinski rat na Balkanu. 

Sinoć u Dnevniku HRT-a premijer je izjavio da je ministru Tolušiću naložio da "u najbržem roku, do kraja ovog tjedna", pronađe rješenje za sukob sa susjednim državama i Bruxellesom oko Pravilnika za uvoz voća i povrća, o kojem premijer navodno nije ništa znao.

Tolušić je sve, opet navodno, radio na svoju ruku. 

Eto, i to se smije u Plenkovićevoj Vladi.

Ne talasaj

Iste večeri, premijer se opet u ime Stabilnosti javno odrekao poreza na nekretnine koji je trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, a izazvao je proteste, preko sto tisuća potpisa na peticiju, prijetnju referendumom, pa i video jedne vlasnice pečenjarnice.

Još jučer ujutro ministar Zdravko Marić uvjeravao je javnost da taj porez "nije novi namet", ali očito nije uvjerio i samog premijera koji je najavio odgodu njegove primjene.

Sve kako se ne bi talasalo previše. Barem za sada.

U međuvremenu, između ovih potresa u samoj Vladi, premijer se našao na udaru koalicijskog partnera Milorada Pupovca oko ustašluka na Thompsonovu koncertu u Kninu, HDZ-ovu zastupniku Franji Luciću je skinut zastupnički imunitet zbog podmićivanja novinara, a na red bi navodno trebao doći i Hrvoje Marušić, onaj HDZ-ovac koji bi "strijeljao sve koji pljucaju po Hrvatskoj".

I ono stvarno najužasnije, Kolinda Grabar Kitarović prešišala je Plenkovića u anketama, nakon što su građani kaznili premijera zbog izjava o požarima u Dalmaciji.

Uglavnom, svaki tjedan, požar jedan.

Tako izgleda Plenkovićeva stabilnost.

Preživljavanje do sutra

Premijer ne vodi politiku, nego rješava probleme. Ne provodi program, nego sanira požarišta. Ne upravlja državom, nego smiruje društvo.

I onda mu još biskup Vlado Košić danas zaurla s Facebooka da je njegova Vlada "protuhrvatska" i zatraži smjenu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zato što je policija u Kninu hapsila branitelje koji su izvikivali "Za dom spremni". 

Svaki tjedan, ministar jedan.

Bojimo se i pomisliti kako bi sve to izgledalo da Plenković i njegov HDZ nisu postigli tu dragocjenu Stabilnost.

Koliko bi svojih ministara premijer tada morao spašavati? Koliko bi ih morao odbacivati? Koliko zakona bi trebao ignorirati? I od koliko poreza bi trebao odustati samo kako bi skinuo sa sebe pritisak javnosti? 

Svatko za sebe

I što sve ministri u ovoj Vladi smiju raditi na svoju ruku, navodno bez znanja premijera, kako bi od svega toga odustajali i popravljali štetu u trenutku kad se odgovornost za problem krene slijevati prema samom Plenkoviću?

Tu je onda, naravno, i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je odlučila "bajpasirati" cijelu reformu obrazovanja i sebe postaviti na čelo Posebnog stručnog povjerenstva kako bi se provedba Strategije obrazovanja "institucionalizirala i depolitizirala".

Depolitizacija državnih tijela obično dolazi od toga da ministri zasjednu na njihovo čelo.

To je, dakle, Plenkovićeva Vlada. To je Plenkovićeva vjerodostojnost, a nadasve stabilnost.

Ministri rade što hoće, ministri se svakoga tjedna spašavaju od ostavke ili smjene, premijer se bori za vlastitu popularnost skoro jednako grčevito kao i za saborsku većinu... Nije bitno vladati nego opstati na vlasti.

To je uobičajeni radni dan premijera Andreja Plenkovića. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode