Obavijesti

Kolumne

Komentari 37

Oni koji bi trebali biti moralni uzori prvi izokrenu zakone...

Oni koji bi trebali biti moralni uzori prvi izokrenu zakone...
1

Građani koji to imaju priliku gledati mogu se samo pitati: Zašto bih ja plaćao kazne za vožnju i javljao se na sud? Zašto bih ja redovito plaćao porez? Zašto bih ja gradio u skladu s pravilima?

Čovjek koji dijeli pravdu i mora biti najveći moralni autoritet spreman je izvlačiti se od plaćanja kazne za prometni prekršaj okrivljujući sve osim sebe. Čovjek koji bi trebao biti uzor djeci i čiji lik je poznat po cijelom svijetu kao hrvatski brend istoj toj državi ne plaća porez. Čovjek koji je trebao paziti da se sve u Hrvatskoj gradi u skladu s propisima i zakonima prevarom je zaobišao zakon kako bi si od štale napravio kuću, a za nagradu je dobio odlučivanje o zakonima. Ovim trima primjerima građani su mogli svjedočiti u samo tjedan dana u Hrvatskoj.

I to govori o potpuno okrenutim moralnim vrijednostima u društvu. Ova tri uglednika su, redom, Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, i Lovro Kuščević, bivši ministar i trenutačno saborski zastupnik.

U sva tri slučaja prozvani imaju opravdanja u koja bi teško povjerovala i mala djeca, ali sva trojica su i dalje na visokim funkcijama. Gostuju ispred kamera. Obraćaju se narodu kao autoriteti u svojim područjima. Nikome ne pada na pamet dati ostavku, ne misle da su uradili ništa loše. Bahate se jer znaju da mogu. Takvi ljudi iza sebe imaju redom razgranate mreže političko-interesnih krugova koji im pomažu da ne padnu sa svojih funkcija.

Građani koji to imaju priliku gledati mogu se samo pitati: Zašto bih ja plaćao kazne za vožnju i javljao se na sud? Zašto bih ja redovito plaćao porez? Zašto bih ja gradio u skladu s pravilima? Jer oni koji bi trebali biti moralni i društveni uzor, ponašaju se sasvim suprotno. I ne može niti jedan zakon, niti jedno pravilo, napraviti promjenu unaprijed. Jer da bi zakoni i društvena pravila funkcionirali, važno je da su jednaki za sve i da je postignut konsenzus o tome da donose dobrobit društvu. Njihovo narušavanje s vrha samo vodi dodatnoj degradaciji društvenih normi i apatiji, koje već godinama tjeraju ljude iz zemlje.